2016-06-08 07:47:19
Φωτογραφία για Άποψη του Πρόεδρου Αν. Αναστασιάδη και συμπεράσματα από την επίσκεψη στη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων
Η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτήν την λουτρόπολη ήταν το 1981 και στο ίδιο ξενοδοχείο, σαν Αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης σε μια ημερίδα με ξένους επιστήμονες και αρκετούς δημάρχους που είχαν λουτρά στην επικράτειά τους. Το θέμα ήταν τα «λουτρά της Ελλάδας και αν πρέπει να τα αξιοποιήσουμε». Εκεί ιδρύσαμε το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Από αυτήν τη μικρή τουριστική πόλη, που ήταν μαζί με την Αιδηψό, η Μέκκα των Ιαματικών Πηγών στη χώρα μας, ξεκίνησαν όλα σχετικά με την ανάπτυξη του θεραπευτικού μας τουρισμού και μάλιστα σε όλες του τις μορφές.

Από το 1981 και μέχρι σήμερα με διάφορα αξιώματα επισκέφτηκα πολλές φορές τα λουτρά των Καμένων Βούρλων. Πρωταγωνιστής αυτής της πανελλήνιας προσπάθειας ήταν το Γνωστό συγκρότημα Γαλήνη που όλες σχεδόν οι φιλοξενίες γίνονταν εκεί.

Να λοιπόν που και στις 28.5.2016 με την ιδιότητα του πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας και μαζί με αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου επισκεφτήκαμε ξανά τη λουτρόπολη με τη φιλοξενία του γνωστού ξενοδοχείου Γαλήνη υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Θεολόγου, ενός ανθρώπου που με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες δίνει τη μάχη να κρατηθεί οικονομικά όπως όλες οι ελληνικές λουτροπόλεις.


Στις 24 ώρες που είχαμε τη δυνατότητα να μείνουμε στο παραπάνω συγκρότημα και με το χρόνο που έτρεχε γιατί είχαμε και 4 ώρες για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγώ προσωπικά από αυτήν την επίσκεψη θέλω να βγάλω τα παρακάτω συμπεράσματα, άσχετα με το Δ.Σ. του συλλόγου, που στο επόμενο Δ.Σ. θα βγάλει συλλογικά τα δικά του συμπεράσματα από την παραπάνω επίσκεψη.

1ον ο Δήμος της περιοχής, μετά τον Καλλικράτη και τα εκατοντάδες προβλήματα που έχει δημιουργήσει, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, θα πρέπει μια για πάντα να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το συγκρότημα Γαλήνη μιας και σήμερα η όλη υπόθεση είναι στα χέρια του «ΤΑΙΠΕΔ» και μάλλον γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης, αν δηλαδή θα ξαναγίνει η παραχώρηση ή όχι. Ασφαλώς αυτό που ζητά ο επενδυτής είναι να ανανεωθεί τουλάχιστον για άλλα 40 χρόνια.

2ον είναι ανάγκη, γιατί κάπου εκεί κολλάει η υπόθεση της αναγνώρισης της Ιαματικής πηγής του Γαλήνη, αν δεν γίνει η νέα συνεργασία και η παραχώρηση της όλης περιοχής στον κύριο MITSI σημερινό επενδυτή, δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση στην αναγνώριση και αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού

3η Διαπίστωση είναι η αξιοποίηση μετά τη νέα σύμβαση των παλιών κτισμάτων της λουτρόπολης που έχουν σχεδόν καταστραφεί. Σήμερα χάσκουν στην περιοχή δύο παλιά ξενοδοχεία και λουτρικές εγκαταστάσεις που ξεχαστήκαν στα χρόνια που μας πέρασαν. Άλλη διαπίστωση είναι ο τεράστιος χώρος πίσω από το ξενοδοχείο Γαλήνη που αν δεν κάνω λάθος ξεπερνά τα 500 στρέμματα με χιλιάδες δένδρα, που ο κόσμος σήμερα δεν μπορεί να τον χαρεί διότι δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε σαν πάρκο.

Δική μου πρόταση αλλά και του συλλόγου μας και νομίζω και του δήμου είναι ότι αν γίνει νέα σύμβαση μεταξύ «ΤΑΙΠΕΔ» και νέου αναδόχου, στο όλο συγκρότημα θα πρέπει ρητά να αναφέρεται και η αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου που δεν είναι ούτε του κυρίου MITSI Α.Ε. ούτε και του Δήμου, αλλά με την ομορφιά που διαθέτει, είναι ένας τεράστιος πλούτος της χώρας μας και μάλιστα με θέμα το Θεραπευτικό μας Τουρισμό που θα αντανακλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη θάλασσα μπροστά θα είναι ότι το καλύτερο και αυτό πάντα το τονίζω και για όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις.

4η Διαπίστωση είναι οι διάφορες πηγές που αναβλύζουν σχεδόν σε όλη την περιοχή. Μπαίνει λοιπόν ένα απλό ερώτημα αν πρέπει και αυτές τις πηγές να τις αξιοποιούμε ή όχι.

Μακάρι να είχαμε εκατ. ευρώ και να τα ρίχναμε στη χώρα μας όπου αναβλύζει μια ιαματική πηγή, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και για λόγους οικονομικής λειτουργίας με πολλές πηγές στην ίδια περιοχή.

Πάνω σε αυτό το θέμα καλά θα κάνει ο ΕΟΤ ή το ΤΑΙΠΕΔ, αυτές οι μικρές μονάδες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της χώρας, να γίνεται μια σοβαρή περίφραξη και να υπάρχει ένδειξη ότι απαγορεύεται στον κόσμο να τις επισκέπτεται ή να κάνει μπάνιο δίχως τις ανάλογες προδιαγραφές μια λουτρόπολης και μάλιστα δίχως τη γνώμη του γιατρού ακόμη και αν είναι αναγνωρισμένη.

Αυτό θέλω να το τονίσω στους πάντες, γιατί ακούμε από κάποιους δήμους να προτρέπουν σε δημότες, μιας και είναι δωρεάν να επισκέπτονται αυτές τις πηγές, όπως γίνεται σήμερα και το διαπιστώσαμε μετά την επίσκεψή μας ένα χιλιόμετρο έξω από τα Καμένα βούρλα.

Την ίδια διαπίστωση είχαμε και στα λουτρά Θερμοπυλών, που η περιοχή των λουτρών μετά και την εγκατάσταση των προσφύγων στα δυο παραδοσιακά ξενοδοχεία, η περιοχή θυμίζει Τανγκανίκα ίσως και χειρότερα και αρκετός κόσμος και μάλιστα ξένοι κάνουν τα μπάνια τους.

Μια λουτρόπολη με τα πλούσια Ιαματικά Νερά της, που χρόνια το φωνάζουμε, το ΤΑΙΠΕΔ δεν λέει να καταθέσει φάκελο αναγνώρισης. Αν δεν γίνει αυτό απορούμε πως θα βρεθεί ένας επενδυτής, αν δεν γνωρίζει ότι εκεί έχουμε Ιαματικό Νερό και τι θεραπεύει προκειμένου να την αναπτύξει.

Θέλω να κλείσω την άποψή μου, μετά την επίσκεψη στα λουτρά Καμένων Βούρλων, με τις τρεις τελικές μου προτάσεις:

1ον είναι, και το λέμε εδώ και χρόνια μαζί με το ξενοδοχείο Γαλήνη και με τη νέα σύμβαση που θα γίνει, να ξεκαθαριστεί η αξιοποίηση όλης της περιοχής που την ευθύνη σήμερα την έχει το ΤΑΙΠΕΔ ή αύριο ο νέος οργανισμός. Αυτό θα είναι επιτέλους και ένα ξεκαθάρισμα των διαφόρων προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και τη συνεργασία του δήμου με τους επενδυτές της περιοχής.

2ον Δεν ξέρω αν ο Δήμος του Άγιου Κωνσταντίνου Μόλου, με μια γεώτρηση που έχει κάνει δίπλα στο δημαρχείο στα Καμένα Βούρλα και έτρεξε να την αναγνωρίσει, θα μπορεί στον εκεί χώρο να κάνει μια δική του μονάδα κόντρα στο μεγάλο συγκρότημα, σαν μονάδα τάχα για τους δημότες που είναι μια παράξενη θέση.

3ον Καλούμε τον ΕΟΠΠΥ να ξεκαθαρίσει τι λουτρικό επίδομα και αν θα το δώσει και για το 2016, γιατί αυτό των 150 ευρώ που σήμερα τάχα δίνει και κανένας Γιατρός δεν το προτείνει είναι ΣΗΜΕΡΑ επιδότηση της πλάκας.

Θέλουμε ακόμη μια φορά να τονίσουμε ότι λουτρόπολη δίχως Γιατρούς δεν γίνεται. Θέλω να το ξανά τονίσω ότι κανένας λουόμενος δεν πρέπει να μπαίνει στα λουτρά αν δεν έχει άδεια γιατρού. Αυτό που διαπίστωσα και στο ξενοδοχείο Γαλήνη είναι ότι μπαίνουν στη λουτρική πισίνα λουόμενοι δίχως την άδεια Γιατρού.

Στο μεγάλο συγκρότημα πιστεύουμε ότι σε όλη την λουτρική εποχή ασφαλώς θα υπάρχει Γιατρός, που το κόστος όμως μας ενημέρωσε ο κύριος Θεολόγου θα είναι 6 ευρώ για κάθε λούση.

Περίπου στις 25 λουτροπόλεις έχουν πάρει το σήμα της ανάγνωσης στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στο εξής καλά θα κάνουν οι Γιατροί και οι Ιατρικοί σύλλογοι να μελετήσουν όλα αυτά τα νέα στοιχεία και να στέλνουν τους ασθενείς σε λουτροπόλεις που πρέπει, και όχι αυτό που εδώ χρόνια γινόταν. Ότι δηλαδή ο λουόμενος πήγαινε όπου ήθελε και που δεν γνώριζε αν εκεί που πάει θα τον ωφελήσουν η θα τον βλάψουν.

Άλλη πρόταση είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει άμεσα να προσπαθήσει να βρει τον ανάλογο επενδυτή για τα λουτρά Θερμοπυλών πριν καταστραφούν 100%, μιας και ο Δήμος Λαμίας δεν έχει όρεξη να κάνει κάτι για αυτήν την λουτρόπολη καθώς ούτε τη σημερινή στοιχειώδη καθαριότητα δεν φέρνει εις πέρας.

Αυτά τα λίγα για αυτήν μας την επίσκεψη.

Ο πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ