2016-06-12 12:16:45
Με σύνθημα «Όλοι στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος-λαιμητόμος» για την Κοινωνική Ασφάλιση ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Απολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, το πρωί του Σαββάτου στις 11 Ιούνη.
Το συνέδριο γίνεται στο ξενοδοχεία «Astir» της Πάτρας και συμμετέχουν 200 εκλεγμένοι εκπρόσωποι που εκπροσωπούν 66 σωματεία. Στο 8ο Συνέδριο -που έγινε στην Καβάλα- πήραν μέρος 197 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 61 Σωματεία της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ.
Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ και τις Διοικήσεις των τοπικών Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την καλή οργάνωση και φιλοξενία στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου. Μετά την εισήγησή του (αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται παρακάτω) ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων.
Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καλωσόρισε στην Πάτρα τους αγωνιστές της ζωής, που μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες έχτισαν αυτόν τον τόπο
. Ο Κ. Πελετίδης, γιατρός ο ίδιος, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των διαλυμένων δημόσιων δομών Υγείας τονίζοντας ότι τα φάρμακα έχουν καταντήσει περιπέτεια για τους συνταξιούχους, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για να τα πάρουν απ’ τα φαρμακεία. «Το σύνθημά σας "Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα" σας φέρνει δίπλα στη θέση του δήμου μας», κατέληξε ο δήμαρχος Πατρέων.
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετέφερε το θερμό χαιρετισμό της ΚΕ του Κόμματος στο συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Με τα τελευταία μέτρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει την επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, θα στηρίξει τους δίκαιους αγώνες για να επιστρέψουν "εδώ και τώρα" όσα μας χρωστάνε και θα ανατρέψουν τις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια και τους πολέμους».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι όποιες κινήσεις θα γίνουν από μέρους της κυβέρνησης, θα είναι στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής που συναποφασίζεται με τους "εταίρους". Δύο ήταν -κατά τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων- τα καθήκοντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Η επιβίωση απ’ την ανθρωπιστική κρίση και η στήριξη των θεμελίων με όρους αξιοπρεπούς ζωής και ευημερίας για το μέλλον, βαφτίζοντας ουσιαστικά το μαύρο - άσπρο με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων έως και την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, με βάση και το τρίτο μνημόνιο.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης, βουλευτής Αχαΐας, υποστήριξε ότι μέσα σε ένα δεδομένο περιβάλλον -όπως περίπου περιγράφτηκε στην εισήγηση- το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσεις. Έφερε σαν παράδειγμα την απόφαση της συγκυβέρνησης για την ιατρική κάλυψη των 2,5 εκ. ανασφαλίστων, προκαλώντας αντιδράσεις απ’ τους συνέδρους. Βέβαια λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, ότι ουσιαστικά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων γίνεται απ’ τον Οργανισμό. Δηλαδή κυρίως απ’ τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χρησιμοποίησε το βήμα του Συνεδρίου για να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το ρόλο του ως «λαγού του συστήματος» -όπως αντιμετώπισαν το χαιρετισμό του οι σύνεδροι: «Είμαστε μια χώρα που τα θέλουμε όλα δικά μας», είπε ο Β. Λεβέντης και υποστήριξε, προκαλώντας αποδοκιμασίες, ότι οι δύο ή τρεις συντάξεις πρέπει να συγχωνευτούν σε μία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 1.500 ευρώ. Επίσης, ζήτησε οι «πλούσιοι», όπως χαρακτήρισε όσους έχουν εισοδήματα από πηγές όπως τα ενοίκια να μην παίρνουν συντάξεις!
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δημήτης Τσακίρης, περιορίστηκε σε τεχνοκρατικά ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Και με βάση αυτά τα στοιχεία ζήτησε «να βάλουμε όλοι πλάτη για να λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα». Υπάρχουν, είπε, 700.000 ασφαλισμένοι και 380.000 συνταξιούχοι. Απ’ τους ασφαλισμένους οι 500.000 χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και οι 280.000 έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους. Για τις συντάξεις, σύμφωνα με το διοικητή, χρειάζονται 250 εκ. ευρώ το μήνα και απ’ τις εισφορές εξασφαλίζονται μόνο 160 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ αποτέλεσε βήμα για να εκφραστεί η ενότητα του αγωνιστικού κινήματος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, Γωγώ Παπαδάκου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Δημοσίου, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σιδηροδρομικών, Σωτήρης Ραφτόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Πάτρας, Γιώργος Τσαπάρας στους χαιρετισμούς τους τόνισαν: «Στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων η απάντηση είναι "ενωμένοι δυναμικά" και "καλή στους καινούργιους αγώνες"».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, Γιώργου Σιγάλα και του ΠΑΜΕ, Κυριάκου Ζαρουτιάδη.
Η εισήγηση του Π. Τάτση
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, μεταξύ άλλων, είπε: «Το 9ο Συνέδριο συνέρχεται στον απόηχο της ψήφισης του "νόμου-λαιμητόμου" για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό και του πολυνομοσχεδίου φοροληστείας που ψήφισαν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο νόμος-λαιμητόμος προσθέτει νέα λεηλασία 8,234 δισ. ευρώ συνταξιούχων και ασφαλισμένων την τετραετία 2016-2019. Και το έκτρωμα των 7.500 σελίδων, με τον "αυτόματο κόφτη" -φέρνει φοροκαταιγίδα 1,9 δις. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μειώσεις 6-9% των μεσαίων εισοδημάτων. Δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά θα χάσουν μόνο απ’ αυτό το πολυνομοσχέδιο 270 - 740 ευρώ το χρόνο.
Με διαδικασίες εξπρές οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποθήκευσαν για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας και έβαλαν ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά με τον αναγκαστικό νόμο 1846/1951 "Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων".
Μια απ’ τις βασικές ανατροπές του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος είναι η κατάργηση των κατώτερων ορίων (ΚΟ) των συντάξεων, που εμπεριέχονται στα "ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας", τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955.
Με το νόμο-λαιμητόμο 4387/2016 εμπεδώνεται η "εθνική" σύνταξη, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863/2010 (των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη). Η "εθνική" σύνταξη αποτέλεσε τον "πρώτο πυλώνα" ενός τριφασικού συστήματος Ασφάλισης, όπως την εκφράζει η κατεξοχήν πολιτική του κεφαλαίου με προσέγγιση της Σχολής του Σικάγου του Μίλτον Φρήντμαν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Χιλή του Πινοσέτ. Οι ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου είναι το πεσκέσι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες απ’ το Νοέμβρη του 2015 -τότε δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των "σοφών" της "συγκυβερνώσας Αριστεράς"- έδιναν οδηγίες στα στελέχη τους πως είναι ευκαιρία για αυτές η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η καθιέρωση της "εθνικής" σύνταξης.
Αυτές οι δραματικές ανατροπές δεν μπορούν να συγκαλυφτούν απ’ τα προκλητικά πανηγύρια της κυβέρνησης. Ούτε μπορούν να κρύψουν ότι οι απανωτοί αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας, όπως ο μόνιμος μηχανισμός παραγωγής σκληρών μέτρων -"αυτόματος κόφτης"- είναι τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη, όπου κερδισμένη θα είναι η πλουτοκρατία και χαμένοι για μια φορά ακόμη οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός.
Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως και εκείνων των κομμάτων που συνυπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο τα δημοσιονομικά μέτρα, αθροίζοντας συνολικά 222 βουλευτές- δεν τους απαλλάσσει απ’ τις ευθύνες της ακολουθούμενης σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίθετα καταδεικνύει τη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ντόπιας και ξένης πλουτοκτρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απορρέουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μηχανισμοί.
(...) Η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση (τρίτο μνημόνιο) αποδεικνύει ότι ακόμα και αν διασφαλιστεί ενισχυμένη κοινοτική χρηματοδότηση, αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί σε ανάκτηση των λαϊκών απωλειών, αλλά σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
(...) Όλες οι Κυβερνήσεις αυτό το διάστημα μας τσάκισαν τα δικαιώματα που τα πληρώσαμε με το αίμα και τη δουλειά μιας ζωής. Τα κόμματα αυτά πλήρωσαν για τις πολιτικές και την ίδια στιγμή το σύστημα ανέσυρε τις εφεδρείες του. Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μας δίνει τη χαριστική βολή, αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με την υπόσχεση ότι θα τα αλλάξει όλα Αντί γι’αυτό μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους, πιο επαχθείς και καταστροφικούς αφού έρχονται να εφαρμοσθούν πάνω στα προηγούμενα μνημόνια σωρευτικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξυπηρετεί το σύστημα της πλουτοκρατίας ντόπιας και ξένης όσο κανείς άλλος. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε το σφαγιασμό που έχει γίνει σε ό,τι με αίμα και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε και το πληρώσαμε με τη δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής.
Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένα ζητήματα.
• Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δώρα δεν έχουν τελειωμό. Μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί, πάνω από 45% οι κύριες και 65% οι επικουρικές, οι οποίες θα καταλήξουν σε επιδόματα πρόνοιας.
Αναμένεται ακόμα η εφαρμογή του "αυτόματου κόφτη", η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" για τις επικουρικές και η δημιουργία της "ΚΑΒΑΣ" και το ποιος θα έχει τα κλειδιά από αυτή για να κάνει την "αρπαχτή". Γνωρίζουμε πολύ καλά πως χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις όλες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 και σήμερα κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτε, με το "ό γέγονε, γέγονε".
Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας κατεβάζοντας ακόμη πιο χαμηλά το αφορολόγητο.
• Οι εμπορευματικές αλλαγές στην Υγεία κορυφώθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τα παλιά πολυϊατρεία του ΙΚΑ, που αποτελούσαν -παρά τις μόνιμες ελλείψεις τους- απάγγειο για τους αρρώστους, είναι πια άδεια από γιατρούς και προσωπικό. Τα δημόσια νοσοκομεία, που τους επιβλήθηκε η λειτουργία με επιχειρηματική λογική, έχουν γονατίσει εξ αιτίας των ελλείψεων και της διάλυσης και αυτής της υποτυπώδους δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η επιχειρηματική και φαρμακευτική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, παρά την κρίση, έχουν θετικά πρόσημα.
Το αποτέλεσμα είναι τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς στην ώρα της ανάγκης. Το μέσο ετήσιο χαράτσι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει φτάσει στα 1.269 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, όπως αποκάλυψε "Ο συνταξιούχος του ΟΑΕΕ" στο φύλλο του Απρίλη. Χρειάζονται δηλαδή τρεις συντάξεις Κατώτερων Ορίων του ΟΑΕΕ.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν -φραστικά βέβαια- καταπέλτης για τις πολιτικές του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, υπόσχεται την πιλοτική εφαρμογή της ΠΦΥ σε τέσσερις περιοχές της χώρας -ανάμεσα σε αυτές είναι και η Πάτρα- των ιατρείων της γειτονιάς. Είναι μια υπόσχεση αγνώστου περιεχομένου. Και το σπουδαιότερο: Οι "πιλότοι" είναι η συγκάλυψης της άρνησης για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αφού, όπως αναγνωρίζει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χρειάζονται 12.000-15.000 προσλήψεις.
Την υποκρισία αυτή συναγωνίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση που με το νέο πρόγραμμά της υπόσχεται προτεραιότητα στις υπηρεσίες Υγείας σε όσους είναι πάνω από 65 χρονών, καθώς και την "κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους". Αυτή η "κατ’ οίκον προσφορά", όσο κι αν ηχεί ευχάριστα, δεν είναι τίποτε άλλο από υιοθέτηση της πρότασης των μεγαλύτερων πολυεθνικών των φαρμάκων, που έχουν το μονοπώλιο σε αυτά τα φάρμακα αποκομίζοντας δισ. ευρώ και δολάρια κέρδη, και απ’ τα οποία μπορούν να διαθέσουν και κάποια ποσά για "κούριερ" στη μεταφορά των φαρμάκων τους.
Κέρδος και Υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να εμπίπτει στους κανόνες της λεγόμενης αγοράς. Πρέπει να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούν τη λειτουργία των μονάδων Υγείας και πρώτα απ’ όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η συμμετοχή του κράτους για ασφαλισμένους μετά την 1/1/93 είναι 10% από 42% παλαιότερα και για τον κλάδο Υγείας 3,80% επί της κατηγορίας που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος. Και να πούμε εδώ ότι οι συνταξιούχοι καταβάλλουν 6% από την κύρια σύνταξη και 6% από την επικουρική, χωρίς να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ που είναι ο προορισμός.
(...) Οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ένα συνέδριο στις 30.3.2016 τονίστηκε ότι σχεδιάζουν ένα πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν για να καλυφθεί η ανάγκη συμπληρωματικής ασφάλισης των εργαζόμενων, καθώς οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οδηγούν τις συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Είναι τα σχέδια του λεγόμενου "τρίτου πυλώνα" ενός τριφασικού συστήματος Ασφάλισης. Αυτό το τριφασικό σύστημα -με "πρώτο πυλώνα" την "εθνική" σύνταξη, "δεύτερο πυλώνα" τα επαγγελματικά ταμεία και "τρίτο πυλώνα" την ιδιωτική Ασφάλιση- θωρακίστηκε με την επικύρωση της Οδηγίας της ΕΕ "Φερεγγυότητα ΙΙ", που αφορά όλα τα είδη της Ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η Υγεία και οι συντάξεις. Η επικύρωση της Οδηγίας ψηφίστηκε στις 29.1.2016 από το ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα τρεις μέρες πριν (26.1.2016) ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωνε υποκριτικά απ’ το βήμα της Βουλής: "Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής Ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν, θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, δεν θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους, στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας".
(...) Συνάδελφοι - σσες
Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, τη φοβία απέναντι στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους και το λαό προκειμένου να υλοποιήσουν τις πιο βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, σπέρνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι όλα τα κόμματα που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους ανεξάρτητα προσώπων, διακηρύξεων και πολιτικού πρόσημου καταλήγουν στα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα.
(...) Αυτά τα μέτρα έρχονται από πολύ μακριά με στρατηγικό στόχο τη μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους, ρίχνοντας τα βάρη στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το λαό. Όλοι θυμόμαστε ότι αυτά τα μέτρα έγινε προσπάθεια να περάσουν με υπουργό Εργασίας τον Τ. Γιαννίτση. (...) Κάθε αντιασφαλιστικός νόμος ενδυνάμωνε τους προηγούμενους χωρίς να τους καταργήσει. Το διάστημα που περνάμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η ζωή της λαϊκής οικογένειας χειροτέρευσε δραματικά και κυριολεκτικά τσακίστηκε. Η πρόβλεψή μας ότι τα αντισυνταξιουχικά, αντιλαϊκά μέτρα μας ρίχνουν στον Καιάδα έγινε δραματική πραγματικότητα.
Συντονισμένος αγώνας των Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες οι συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση τις αποφάσεις της ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) των οκτώ Πανελληνίων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, έδωσαν τη μάχη του αγώνα, όλο το προηγούμενο και θα το πράξουν και στη συνέχεια, σταθερά και ανελλιπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με το αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας, για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Η οργάνωση αυτή της πάλης πανελλαδικά, κάτω από τις αποφάσεις της ΣΕΑ αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις σε υπουργεία, περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες, εξορμήσεις σε ΚΑΠΗ και τράπεζες, ενημερώσεις κλπ.
Θετική απήχηση είχαν όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και το αγωνιστικό κίνημα οι μεγαλειώδεις πανελλαδικές μας συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορα υπουργεία, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνει συνάντηση με τον κ.Πρωθυπουργό, που και τις δυο φορές μας υποσχέθηκαν ότι θα μας καλέσουν αυτοί.
Αυτή η θετική δράση είναι παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό κίνημα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τη μοιρολατρεία και την απογοήτευση μέσα στους συνταξιούχους τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Επίσης είναι απάντηση σε όσους είναι στη λογική του δεν γίνεται τίποτα, ας σκεφτούν πόσο εύκολα θα μας είχαν φέρει στον πάτο χωρίς αυτό το κίνημα συνταξιούχων και εργαζομένων.
Με τον αγώνα μπορεί να κερδίσεις ή μπορεί και να μην κερδίσεις. Αν όμως δεν κάνουμε αγώνες τότε χάνουμε σίγουρα. Την περίοδο 2011-2015 έγιναν 27.103 διαδηλώσεις, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, όπως έγραψε η "Καθημερινή" στις 22.5.2016. Ανάμεσα αυτές τις διαδηλώσεις ήταν και οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με επικεφαλής τη ΣΕΑ.
Μ’ αυτές τις κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Και αν πολλαπλασιαστούν οι συντονισμένοι αγώνες, μπορούν να ακυρώσουν αυτά τα μέτρα. Δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση στον κόσμο που αγωνίζεται, πράγμα που επιδιώκουν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτές οι πολιτικές.
Μετά τα μέτρα αυτά -και ό,τι η κυβέρνηση αποφασίζει για παραπέρα- δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε: Μας τα πήρανε όλα. Τόσο για εμάς και τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος για πίσω. Μπροστά μας βρίσκεται η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και σε ό,τι θα ακολουθήσει μια είναι η απάντηση: Να δυναμώσουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα.
(...) Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την Κοινωνική Ασφάλιση την επιβάλλαμε με αγώνες, αίμα, νεκρούς φύλακες, εξορίες, κόντρα στο νόμο, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα.
Κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση και αναμονή. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι ο μονόδρομος του λαού και δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η εναλλαγή κυβερνήσεων θα φέρει και αλλαγή πολιτικών χωρίς ρωμαλέο κίνημα αντίστασης. Όσοι είναι στις ράγες του ευρωμονόδρομου αυτές τις πολιτικές τις έχουν ευαγγέλιο και θα επιχειρούν να τις εφαρμόσουν.
Οι νόμοι τους να μείνουν στα χαρτιά και να μην αφήσουμε να μπορέσουν να τους εφαρμόσουν
Δεν φτάνει η οργή και η αγανάκτηση, δεν αρκεί ο θυμός και τα ξεσπάσματα αν αυτά δεν εκφράζονται με μαζική οργανωμένη πάλη, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουμε την απογοήτευση……
Χωρίς προσωπική συμμετοχή, χωρίς ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, δεν μπορεί να βγει πέρα αυτός ο αγώνας. Απαιτείται ενότητα, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που χρόνια καλλιέργησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία.
Είμαστε σε επιφυλακή για τα νέα μέτρα στο Εργασιακό που μεθοδεύουν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, περιορισμό και κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνα.
(...) Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το "μάρμαρο" της όποιας ανάκαμψης και τους τοκογλύφους με συνέχιση της λιτότητας με συγκεκριμένη στόχευση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και όχι την πλουτοκρατία.
Δεν πρέπει να χάνεται το κύριο που είναι: Ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας της κυβέρνησης; Ότι δηλαδή ήρθε για να διευκολύνει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη την κερδοφορία των μονοπωλίων και τη χειραγώγηση των εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενοι.
Χρειάζεται επομένως να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, το λαϊκό κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, της ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το λαό.
Δεν ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για την είσοδό μας στην ΕΟΚ και τώρα ΕΕ. Για τα "χρυσά κουτάλια" που έγιναν συσσίτια στους δρόμους. "Για τα αγροτικά προϊόντα, που θα κατακτούσαν τις ευρωπαϊκές αγορές", ενώ στην πραγματικότητα εξαφανίστηκαν από τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενα. Μήπως ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη και δουλειές που σημαίνουν κέρδη για την πλουτοκρατία και κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια επειδή ενισχύθηκε η δυνατότητα του κεφαλαίου να κινείται από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα για μεγαλύτερα κέρδη.
Μήπως για τη "διαρκή ειρήνη" της ΕΕ, που σημαίνει πολέμους και κάθε λογής επεμβάσεις, όπως στο τρίγωνο Λιβύη, "Αραβική Άνοιξη" Συρία, Ουκρανία κλπ; Μήπως δεν αποδείχτηκε ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι το ουδέτερο, όπως μας λένε, αλλά στήριγμα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, για να αρπάξουν ότι κέρδισαν οι λαοί αγωνιζόμενοι;
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μόνο για την ιστορία. Έχουν καθοριστική θέση στο σήμερα και στο αύριο. Είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας μας για το υπόλοιπο της ζωής μας και της ζωής των επόμενων γενεών (παιδιών μας - εγγονών μας).
Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε από κοινού τη μάχη με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, αποφασιστικά να αποκρουστούν τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Οι συνταξιούχοι και ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για τα νέα "μνημόνια". Χωρίς διεκδικητική πίεση, δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ελπίδα. Συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα σταθερά, τίποτε δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε. Από τη ΣΕΑ έχουμε καθαρό στους πάντες ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας παλαιά και νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε με ψίχουλα που μας πετούν οι κυβερνήσεις τη στιγμή που μας παίρνουν το καρβέλι. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτά που μας ανήκουν. Είναι πληρωμένα από εμάς.
Να βγούμε ξανά και ξανά στους δρόμους του Αγώνα
Η ΣΕΑ σας καλεί σε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις έως τις αρχές Ιούλη.
Η προπαγάνδα της αναποτελεσματικότητας του αγώνα αποτελεί ένα όπλο καταβαράθρωσης της συνείδησης του λαού που "πατά" αντικειμενικά στην ψυχολογία της απογοήτευσης, στον κλονισμό των πεποιθήσεων. Χρησιμοποιείται να καλλιεργήσει το συμβιβασμό, την υποταγή και την άρνηση της πάλης. Είναι μέθοδος να τσακίσουν την αξία του αγώνα γιατί αυτόν ακριβώς φοβούνται.
Πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν, γιατί δεν βγαίνει τίποτα μόνο με τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση. Αυτή πρέπει να τη μετατρέψουμε σε οργάνωση και ΑΓΩΝΑ. Κανένας αγώνας δεν πήγε και δεν θα πάει χαμένος, χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.
Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι διαχειριστές, οι εγγυητές, οι κυβερνήσεις. Το κράτος έχει συνέχεια για όλα τ’ άλλα εκτός απ’ τις συντάξεις. Με το Ν.3863/10 αποποιούνται την ευθύνη του κράτους για τις συντάξεις και γίνονται επίδομα και δίνεται σήμερα συνέχεια με τον πρόσφατο Ν.4387/16, που καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαιτούμε:
1) Επαναφορά των συντάξεών μας, των παροχών Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών παροχών - που μας αφαιρέθηκαν.
2) Να δοθεί η 13η και 14η σύνταξη που δικαιούμαστε και την έχουμε πληρωμένη.
3) Να παρθούν άμεσα μέτρα για την Υγεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και για τα φάρμακα.
4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία και ανακεφαλαιοποίηση τώρα, όχι μόνο στις τράπεζες.
5) Την κατάργηση τώρα όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών νόμων.
6) Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας.
(...) Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ποτέ τους αντιασφαλιστικούς, αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Με την πάλη μας θα τους καταργήσουμε.
Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μιας ζωής: Όλοι στον αγώνα».
medispin
Το συνέδριο γίνεται στο ξενοδοχεία «Astir» της Πάτρας και συμμετέχουν 200 εκλεγμένοι εκπρόσωποι που εκπροσωπούν 66 σωματεία. Στο 8ο Συνέδριο -που έγινε στην Καβάλα- πήραν μέρος 197 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 61 Σωματεία της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ.
Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ καλωσορίζοντας τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ και τις Διοικήσεις των τοπικών Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, για την καλή οργάνωση και φιλοξενία στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου. Μετά την εισήγησή του (αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται παρακάτω) ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων.
Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καλωσόρισε στην Πάτρα τους αγωνιστές της ζωής, που μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες έχτισαν αυτόν τον τόπο
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετέφερε το θερμό χαιρετισμό της ΚΕ του Κόμματος στο συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Με τα τελευταία μέτρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει την επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, θα στηρίξει τους δίκαιους αγώνες για να επιστρέψουν "εδώ και τώρα" όσα μας χρωστάνε και θα ανατρέψουν τις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια και τους πολέμους».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι όποιες κινήσεις θα γίνουν από μέρους της κυβέρνησης, θα είναι στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής που συναποφασίζεται με τους "εταίρους". Δύο ήταν -κατά τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων- τα καθήκοντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Η επιβίωση απ’ την ανθρωπιστική κρίση και η στήριξη των θεμελίων με όρους αξιοπρεπούς ζωής και ευημερίας για το μέλλον, βαφτίζοντας ουσιαστικά το μαύρο - άσπρο με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων έως και την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, με βάση και το τρίτο μνημόνιο.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης, βουλευτής Αχαΐας, υποστήριξε ότι μέσα σε ένα δεδομένο περιβάλλον -όπως περίπου περιγράφτηκε στην εισήγηση- το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσεις. Έφερε σαν παράδειγμα την απόφαση της συγκυβέρνησης για την ιατρική κάλυψη των 2,5 εκ. ανασφαλίστων, προκαλώντας αντιδράσεις απ’ τους συνέδρους. Βέβαια λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, ότι ουσιαστικά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων γίνεται απ’ τον Οργανισμό. Δηλαδή κυρίως απ’ τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χρησιμοποίησε το βήμα του Συνεδρίου για να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το ρόλο του ως «λαγού του συστήματος» -όπως αντιμετώπισαν το χαιρετισμό του οι σύνεδροι: «Είμαστε μια χώρα που τα θέλουμε όλα δικά μας», είπε ο Β. Λεβέντης και υποστήριξε, προκαλώντας αποδοκιμασίες, ότι οι δύο ή τρεις συντάξεις πρέπει να συγχωνευτούν σε μία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 1.500 ευρώ. Επίσης, ζήτησε οι «πλούσιοι», όπως χαρακτήρισε όσους έχουν εισοδήματα από πηγές όπως τα ενοίκια να μην παίρνουν συντάξεις!
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δημήτης Τσακίρης, περιορίστηκε σε τεχνοκρατικά ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Και με βάση αυτά τα στοιχεία ζήτησε «να βάλουμε όλοι πλάτη για να λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα». Υπάρχουν, είπε, 700.000 ασφαλισμένοι και 380.000 συνταξιούχοι. Απ’ τους ασφαλισμένους οι 500.000 χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και οι 280.000 έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους. Για τις συντάξεις, σύμφωνα με το διοικητή, χρειάζονται 250 εκ. ευρώ το μήνα και απ’ τις εισφορές εξασφαλίζονται μόνο 160 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ αποτέλεσε βήμα για να εκφραστεί η ενότητα του αγωνιστικού κινήματος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, Γωγώ Παπαδάκου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Δημοσίου, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σιδηροδρομικών, Σωτήρης Ραφτόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Πάτρας, Γιώργος Τσαπάρας στους χαιρετισμούς τους τόνισαν: «Στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων η απάντηση είναι "ενωμένοι δυναμικά" και "καλή στους καινούργιους αγώνες"».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, Γιώργου Σιγάλα και του ΠΑΜΕ, Κυριάκου Ζαρουτιάδη.
Η εισήγηση του Π. Τάτση
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, μεταξύ άλλων, είπε: «Το 9ο Συνέδριο συνέρχεται στον απόηχο της ψήφισης του "νόμου-λαιμητόμου" για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό και του πολυνομοσχεδίου φοροληστείας που ψήφισαν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο νόμος-λαιμητόμος προσθέτει νέα λεηλασία 8,234 δισ. ευρώ συνταξιούχων και ασφαλισμένων την τετραετία 2016-2019. Και το έκτρωμα των 7.500 σελίδων, με τον "αυτόματο κόφτη" -φέρνει φοροκαταιγίδα 1,9 δις. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μειώσεις 6-9% των μεσαίων εισοδημάτων. Δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά θα χάσουν μόνο απ’ αυτό το πολυνομοσχέδιο 270 - 740 ευρώ το χρόνο.
Με διαδικασίες εξπρές οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποθήκευσαν για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας και έβαλαν ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά με τον αναγκαστικό νόμο 1846/1951 "Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων".
Μια απ’ τις βασικές ανατροπές του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος είναι η κατάργηση των κατώτερων ορίων (ΚΟ) των συντάξεων, που εμπεριέχονται στα "ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας", τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955.
Με το νόμο-λαιμητόμο 4387/2016 εμπεδώνεται η "εθνική" σύνταξη, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863/2010 (των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη). Η "εθνική" σύνταξη αποτέλεσε τον "πρώτο πυλώνα" ενός τριφασικού συστήματος Ασφάλισης, όπως την εκφράζει η κατεξοχήν πολιτική του κεφαλαίου με προσέγγιση της Σχολής του Σικάγου του Μίλτον Φρήντμαν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Χιλή του Πινοσέτ. Οι ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου είναι το πεσκέσι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες απ’ το Νοέμβρη του 2015 -τότε δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των "σοφών" της "συγκυβερνώσας Αριστεράς"- έδιναν οδηγίες στα στελέχη τους πως είναι ευκαιρία για αυτές η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η καθιέρωση της "εθνικής" σύνταξης.
Αυτές οι δραματικές ανατροπές δεν μπορούν να συγκαλυφτούν απ’ τα προκλητικά πανηγύρια της κυβέρνησης. Ούτε μπορούν να κρύψουν ότι οι απανωτοί αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας, όπως ο μόνιμος μηχανισμός παραγωγής σκληρών μέτρων -"αυτόματος κόφτης"- είναι τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη, όπου κερδισμένη θα είναι η πλουτοκρατία και χαμένοι για μια φορά ακόμη οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός.
Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως και εκείνων των κομμάτων που συνυπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο τα δημοσιονομικά μέτρα, αθροίζοντας συνολικά 222 βουλευτές- δεν τους απαλλάσσει απ’ τις ευθύνες της ακολουθούμενης σήμερα αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίθετα καταδεικνύει τη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ντόπιας και ξένης πλουτοκτρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απορρέουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μηχανισμοί.
(...) Η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση (τρίτο μνημόνιο) αποδεικνύει ότι ακόμα και αν διασφαλιστεί ενισχυμένη κοινοτική χρηματοδότηση, αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί σε ανάκτηση των λαϊκών απωλειών, αλλά σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
(...) Όλες οι Κυβερνήσεις αυτό το διάστημα μας τσάκισαν τα δικαιώματα που τα πληρώσαμε με το αίμα και τη δουλειά μιας ζωής. Τα κόμματα αυτά πλήρωσαν για τις πολιτικές και την ίδια στιγμή το σύστημα ανέσυρε τις εφεδρείες του. Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μας δίνει τη χαριστική βολή, αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία με την υπόσχεση ότι θα τα αλλάξει όλα Αντί γι’αυτό μας φόρτωσε ένα τρίτο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους, πιο επαχθείς και καταστροφικούς αφού έρχονται να εφαρμοσθούν πάνω στα προηγούμενα μνημόνια σωρευτικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξυπηρετεί το σύστημα της πλουτοκρατίας ντόπιας και ξένης όσο κανείς άλλος. Θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε το σφαγιασμό που έχει γίνει σε ό,τι με αίμα και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε και το πληρώσαμε με τη δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής.
Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένα ζητήματα.
• Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δώρα δεν έχουν τελειωμό. Μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί, πάνω από 45% οι κύριες και 65% οι επικουρικές, οι οποίες θα καταλήξουν σε επιδόματα πρόνοιας.
Αναμένεται ακόμα η εφαρμογή του "αυτόματου κόφτη", η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" για τις επικουρικές και η δημιουργία της "ΚΑΒΑΣ" και το ποιος θα έχει τα κλειδιά από αυτή για να κάνει την "αρπαχτή". Γνωρίζουμε πολύ καλά πως χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις όλες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 και σήμερα κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτε, με το "ό γέγονε, γέγονε".
Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας κατεβάζοντας ακόμη πιο χαμηλά το αφορολόγητο.
• Οι εμπορευματικές αλλαγές στην Υγεία κορυφώθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το ΠΕΔΥ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τα παλιά πολυϊατρεία του ΙΚΑ, που αποτελούσαν -παρά τις μόνιμες ελλείψεις τους- απάγγειο για τους αρρώστους, είναι πια άδεια από γιατρούς και προσωπικό. Τα δημόσια νοσοκομεία, που τους επιβλήθηκε η λειτουργία με επιχειρηματική λογική, έχουν γονατίσει εξ αιτίας των ελλείψεων και της διάλυσης και αυτής της υποτυπώδους δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η επιχειρηματική και φαρμακευτική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, παρά την κρίση, έχουν θετικά πρόσημα.
Το αποτέλεσμα είναι τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς στην ώρα της ανάγκης. Το μέσο ετήσιο χαράτσι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει φτάσει στα 1.269 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, όπως αποκάλυψε "Ο συνταξιούχος του ΟΑΕΕ" στο φύλλο του Απρίλη. Χρειάζονται δηλαδή τρεις συντάξεις Κατώτερων Ορίων του ΟΑΕΕ.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν -φραστικά βέβαια- καταπέλτης για τις πολιτικές του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, υπόσχεται την πιλοτική εφαρμογή της ΠΦΥ σε τέσσερις περιοχές της χώρας -ανάμεσα σε αυτές είναι και η Πάτρα- των ιατρείων της γειτονιάς. Είναι μια υπόσχεση αγνώστου περιεχομένου. Και το σπουδαιότερο: Οι "πιλότοι" είναι η συγκάλυψης της άρνησης για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αφού, όπως αναγνωρίζει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χρειάζονται 12.000-15.000 προσλήψεις.
Την υποκρισία αυτή συναγωνίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση που με το νέο πρόγραμμά της υπόσχεται προτεραιότητα στις υπηρεσίες Υγείας σε όσους είναι πάνω από 65 χρονών, καθώς και την "κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους". Αυτή η "κατ’ οίκον προσφορά", όσο κι αν ηχεί ευχάριστα, δεν είναι τίποτε άλλο από υιοθέτηση της πρότασης των μεγαλύτερων πολυεθνικών των φαρμάκων, που έχουν το μονοπώλιο σε αυτά τα φάρμακα αποκομίζοντας δισ. ευρώ και δολάρια κέρδη, και απ’ τα οποία μπορούν να διαθέσουν και κάποια ποσά για "κούριερ" στη μεταφορά των φαρμάκων τους.
Κέρδος και Υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να εμπίπτει στους κανόνες της λεγόμενης αγοράς. Πρέπει να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούν τη λειτουργία των μονάδων Υγείας και πρώτα απ’ όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η συμμετοχή του κράτους για ασφαλισμένους μετά την 1/1/93 είναι 10% από 42% παλαιότερα και για τον κλάδο Υγείας 3,80% επί της κατηγορίας που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος. Και να πούμε εδώ ότι οι συνταξιούχοι καταβάλλουν 6% από την κύρια σύνταξη και 6% από την επικουρική, χωρίς να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ που είναι ο προορισμός.
(...) Οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ένα συνέδριο στις 30.3.2016 τονίστηκε ότι σχεδιάζουν ένα πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν για να καλυφθεί η ανάγκη συμπληρωματικής ασφάλισης των εργαζόμενων, καθώς οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οδηγούν τις συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.
Είναι τα σχέδια του λεγόμενου "τρίτου πυλώνα" ενός τριφασικού συστήματος Ασφάλισης. Αυτό το τριφασικό σύστημα -με "πρώτο πυλώνα" την "εθνική" σύνταξη, "δεύτερο πυλώνα" τα επαγγελματικά ταμεία και "τρίτο πυλώνα" την ιδιωτική Ασφάλιση- θωρακίστηκε με την επικύρωση της Οδηγίας της ΕΕ "Φερεγγυότητα ΙΙ", που αφορά όλα τα είδη της Ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η Υγεία και οι συντάξεις. Η επικύρωση της Οδηγίας ψηφίστηκε στις 29.1.2016 από το ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα τρεις μέρες πριν (26.1.2016) ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωνε υποκριτικά απ’ το βήμα της Βουλής: "Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής Ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν, θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, δεν θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους, στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας".
(...) Συνάδελφοι - σσες
Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, τη φοβία απέναντι στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους και το λαό προκειμένου να υλοποιήσουν τις πιο βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, σπέρνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι όλα τα κόμματα που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους ανεξάρτητα προσώπων, διακηρύξεων και πολιτικού πρόσημου καταλήγουν στα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα.
(...) Αυτά τα μέτρα έρχονται από πολύ μακριά με στρατηγικό στόχο τη μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους, ρίχνοντας τα βάρη στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το λαό. Όλοι θυμόμαστε ότι αυτά τα μέτρα έγινε προσπάθεια να περάσουν με υπουργό Εργασίας τον Τ. Γιαννίτση. (...) Κάθε αντιασφαλιστικός νόμος ενδυνάμωνε τους προηγούμενους χωρίς να τους καταργήσει. Το διάστημα που περνάμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η ζωή της λαϊκής οικογένειας χειροτέρευσε δραματικά και κυριολεκτικά τσακίστηκε. Η πρόβλεψή μας ότι τα αντισυνταξιουχικά, αντιλαϊκά μέτρα μας ρίχνουν στον Καιάδα έγινε δραματική πραγματικότητα.
Συντονισμένος αγώνας των Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες οι συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση τις αποφάσεις της ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) των οκτώ Πανελληνίων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, έδωσαν τη μάχη του αγώνα, όλο το προηγούμενο και θα το πράξουν και στη συνέχεια, σταθερά και ανελλιπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με το αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας, για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Η οργάνωση αυτή της πάλης πανελλαδικά, κάτω από τις αποφάσεις της ΣΕΑ αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης, γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παραστάσεις σε υπουργεία, περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικά υποκαταστήματα, εφορίες, εξορμήσεις σε ΚΑΠΗ και τράπεζες, ενημερώσεις κλπ.
Θετική απήχηση είχαν όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και το αγωνιστικό κίνημα οι μεγαλειώδεις πανελλαδικές μας συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορα υπουργεία, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνει συνάντηση με τον κ.Πρωθυπουργό, που και τις δυο φορές μας υποσχέθηκαν ότι θα μας καλέσουν αυτοί.
Αυτή η θετική δράση είναι παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό κίνημα και αποτελεί απάντηση σε εκείνους που θέλουν να σπέρνουν τη μοιρολατρεία και την απογοήτευση μέσα στους συνταξιούχους τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Επίσης είναι απάντηση σε όσους είναι στη λογική του δεν γίνεται τίποτα, ας σκεφτούν πόσο εύκολα θα μας είχαν φέρει στον πάτο χωρίς αυτό το κίνημα συνταξιούχων και εργαζομένων.
Με τον αγώνα μπορεί να κερδίσεις ή μπορεί και να μην κερδίσεις. Αν όμως δεν κάνουμε αγώνες τότε χάνουμε σίγουρα. Την περίοδο 2011-2015 έγιναν 27.103 διαδηλώσεις, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, όπως έγραψε η "Καθημερινή" στις 22.5.2016. Ανάμεσα αυτές τις διαδηλώσεις ήταν και οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με επικεφαλής τη ΣΕΑ.
Μ’ αυτές τις κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Και αν πολλαπλασιαστούν οι συντονισμένοι αγώνες, μπορούν να ακυρώσουν αυτά τα μέτρα. Δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση στον κόσμο που αγωνίζεται, πράγμα που επιδιώκουν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτές οι πολιτικές.
Μετά τα μέτρα αυτά -και ό,τι η κυβέρνηση αποφασίζει για παραπέρα- δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε: Μας τα πήρανε όλα. Τόσο για εμάς και τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος για πίσω. Μπροστά μας βρίσκεται η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και σε ό,τι θα ακολουθήσει μια είναι η απάντηση: Να δυναμώσουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα.
(...) Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι την Κοινωνική Ασφάλιση την επιβάλλαμε με αγώνες, αίμα, νεκρούς φύλακες, εξορίες, κόντρα στο νόμο, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα.
Κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση και αναμονή. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών είναι ο μονόδρομος του λαού και δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η εναλλαγή κυβερνήσεων θα φέρει και αλλαγή πολιτικών χωρίς ρωμαλέο κίνημα αντίστασης. Όσοι είναι στις ράγες του ευρωμονόδρομου αυτές τις πολιτικές τις έχουν ευαγγέλιο και θα επιχειρούν να τις εφαρμόσουν.
Οι νόμοι τους να μείνουν στα χαρτιά και να μην αφήσουμε να μπορέσουν να τους εφαρμόσουν
Δεν φτάνει η οργή και η αγανάκτηση, δεν αρκεί ο θυμός και τα ξεσπάσματα αν αυτά δεν εκφράζονται με μαζική οργανωμένη πάλη, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουμε την απογοήτευση……
Χωρίς προσωπική συμμετοχή, χωρίς ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, δεν μπορεί να βγει πέρα αυτός ο αγώνας. Απαιτείται ενότητα, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που χρόνια καλλιέργησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία.
Είμαστε σε επιφυλακή για τα νέα μέτρα στο Εργασιακό που μεθοδεύουν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, περιορισμό και κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνα.
(...) Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το "μάρμαρο" της όποιας ανάκαμψης και τους τοκογλύφους με συνέχιση της λιτότητας με συγκεκριμένη στόχευση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και όχι την πλουτοκρατία.
Δεν πρέπει να χάνεται το κύριο που είναι: Ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας της κυβέρνησης; Ότι δηλαδή ήρθε για να διευκολύνει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη την κερδοφορία των μονοπωλίων και τη χειραγώγηση των εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενοι.
Χρειάζεται επομένως να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, το λαϊκό κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, της ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το λαό.
Δεν ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για την είσοδό μας στην ΕΟΚ και τώρα ΕΕ. Για τα "χρυσά κουτάλια" που έγιναν συσσίτια στους δρόμους. "Για τα αγροτικά προϊόντα, που θα κατακτούσαν τις ευρωπαϊκές αγορές", ενώ στην πραγματικότητα εξαφανίστηκαν από τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενα. Μήπως ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη και δουλειές που σημαίνουν κέρδη για την πλουτοκρατία και κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια επειδή ενισχύθηκε η δυνατότητα του κεφαλαίου να κινείται από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα για μεγαλύτερα κέρδη.
Μήπως για τη "διαρκή ειρήνη" της ΕΕ, που σημαίνει πολέμους και κάθε λογής επεμβάσεις, όπως στο τρίγωνο Λιβύη, "Αραβική Άνοιξη" Συρία, Ουκρανία κλπ; Μήπως δεν αποδείχτηκε ότι η ΕΕ δεν είναι κάτι το ουδέτερο, όπως μας λένε, αλλά στήριγμα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, για να αρπάξουν ότι κέρδισαν οι λαοί αγωνιζόμενοι;
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μόνο για την ιστορία. Έχουν καθοριστική θέση στο σήμερα και στο αύριο. Είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας μας για το υπόλοιπο της ζωής μας και της ζωής των επόμενων γενεών (παιδιών μας - εγγονών μας).
Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε από κοινού τη μάχη με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, αποφασιστικά να αποκρουστούν τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Οι συνταξιούχοι και ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για τα νέα "μνημόνια". Χωρίς διεκδικητική πίεση, δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ελπίδα. Συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα σταθερά, τίποτε δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε. Από τη ΣΕΑ έχουμε καθαρό στους πάντες ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας παλαιά και νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε με ψίχουλα που μας πετούν οι κυβερνήσεις τη στιγμή που μας παίρνουν το καρβέλι. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτά που μας ανήκουν. Είναι πληρωμένα από εμάς.
Να βγούμε ξανά και ξανά στους δρόμους του Αγώνα
Η ΣΕΑ σας καλεί σε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις έως τις αρχές Ιούλη.
Η προπαγάνδα της αναποτελεσματικότητας του αγώνα αποτελεί ένα όπλο καταβαράθρωσης της συνείδησης του λαού που "πατά" αντικειμενικά στην ψυχολογία της απογοήτευσης, στον κλονισμό των πεποιθήσεων. Χρησιμοποιείται να καλλιεργήσει το συμβιβασμό, την υποταγή και την άρνηση της πάλης. Είναι μέθοδος να τσακίσουν την αξία του αγώνα γιατί αυτόν ακριβώς φοβούνται.
Πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν, γιατί δεν βγαίνει τίποτα μόνο με τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση. Αυτή πρέπει να τη μετατρέψουμε σε οργάνωση και ΑΓΩΝΑ. Κανένας αγώνας δεν πήγε και δεν θα πάει χαμένος, χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.
Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι διαχειριστές, οι εγγυητές, οι κυβερνήσεις. Το κράτος έχει συνέχεια για όλα τ’ άλλα εκτός απ’ τις συντάξεις. Με το Ν.3863/10 αποποιούνται την ευθύνη του κράτους για τις συντάξεις και γίνονται επίδομα και δίνεται σήμερα συνέχεια με τον πρόσφατο Ν.4387/16, που καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαιτούμε:
1) Επαναφορά των συντάξεών μας, των παροχών Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών παροχών - που μας αφαιρέθηκαν.
2) Να δοθεί η 13η και 14η σύνταξη που δικαιούμαστε και την έχουμε πληρωμένη.
3) Να παρθούν άμεσα μέτρα για την Υγεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και για τα φάρμακα.
4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία και ανακεφαλαιοποίηση τώρα, όχι μόνο στις τράπεζες.
5) Την κατάργηση τώρα όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών νόμων.
6) Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας.
(...) Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ποτέ τους αντιασφαλιστικούς, αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Με την πάλη μας θα τους καταργήσουμε.
Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μιας ζωής: Όλοι στον αγώνα».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O «Ατρόμητος Φέλιξ» τα κατάφερε!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ