2016-08-20 17:52:08
Φωτογραφία για Για σύνταγμα ή για πρωθυπουργό το δημοψήφισμα στην Ιταλία;
«Το δημοψήφισμα αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για τον Ματέο Ρέντσι γιατί έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον στο αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι θα πάει στο σπίτι του αν η ψήφος είναι αρνητική. Πρακτικά μετέτρεψε το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος σε δημοψήφισμα για την πρωθυπουργία, ενθαρρύνοντας έτσι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπαραταχθούν εναντίον του καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν "Οχι" σε μια περίοδο που ο ιταλός πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά ευάλωτος» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Τζέιμς Νιούελ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, με ειδίκευση στην ιταλική πολιτική.

Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που επιθυμεί διακαώς ο ιταλός πρωθυπουργός. Το φθινόπωρο, στα μέσα Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα, οι Ιταλοί θα κληθούν να δηλώσουν μέσω της ψήφου τους αν επιθυμούν τον δραστικό περιορισμό της ισχύος της Γερουσίας, καθώς και του αριθμού των μελών της, με στόχο τον σχηματισμό σταθερότερων κυβερνήσεων
. Αλλά ενώ πριν από μερικούς μήνες η επικράτηση του «Ναι» θεωρούνταν δεδομένη, σήμερα όλα δείχνουν πως ο Ματέο Ρέντσι θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ σκληρά για να πείσει τους συμπατριώτες του να στηρίξουν την πρότασή του. Αν δεν τα καταφέρει, είναι πολύ πιθανόν όχι μόνο να χάσει την πρωθυπουργία αλλά και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πολιτική.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Ματέο Ρέντσι σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι»;

«Ο ιταλός πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα αδύναμος και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κατ' αρχάς η δημοτικότητά του, η οποία άρχισε να φθίνει από το καλοκαίρι του 2014, όταν τελείωσε ο δικός του μήνας του μέλιτος, μειώνεται συνεχώς, ενώ τώρα το ποσοστό αποδοχής του κυμαίνεται γύρω στο 25%. Κατ'  επέκταση, ειδικά σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο όπως αυτό της Ιταλίας, ο Ρέντσι δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να κρατήσει ενωμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναλάβει δράση σε διάφορα μέτωπα. Αυτό επιφέρει περαιτέρω μείωση της δημοτικότητάς του καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διατήρηση της κυβερνητικής ενότητας στο εσωτερικό ενός φαύλου κύκλου. Δεύτερον, η ισχύς του επλήγη και από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπέστη σημαντικές ήττες χάνοντας τη δημαρχία πολλών πόλεων, ειδικά της Ρώμης και του Τουρίνου, από ένα αναγεννημένο Κίνημα 5 Αστέρων (M5s).

Ηταν ξεκάθαρο τότε πως οι ψηφοφόροι εξέλαβαν, τουλάχιστον εν μέρει, τις εκλογές ως μια ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους όσον αφορά την πολιτική γενικότερα αλλά και τον θυμό τους ειδικότερα για την "κάστα" των επαγγελματιών πολιτικών. Τρίτον, ο Ρέντσι καλείται επίσης να αντιμετωπίσει μια σειρά  σημαντικές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η εξέλιξη της οποίας θα έχει τεράστιες συνέπειες για πάρα πολλούς απλούς αποταμιευτές και επενδυτές, παραβλέποντας τις όποιες επιπτώσεις για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ιταλία και πέρα των συνόρων της. Οπότε ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί το δημοψήφισμα σε μια ευκαιρία για να εκφράσει ο ιταλικός λαός τη γνώμη του για τα πεπραγμένα του ιταλού πρωθυπουργού. Και σε περίπτωση που είναι αρνητική, θα καταστήσει δύσκολη την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως ο Ρέντσι θα δυσκολευτεί να επικρατήσει».

Πώς θα μπορούσαν ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα 5 Αστέρων να επωφεληθούν από το δημοψήφισμα;

«Ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημά του ποντάρουν στο "Οχι", αλλά κατά κάποιον τρόπο θα ενισχυθούν και θα αυξήσουν την επιρροή τους όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν επικρατήσει το "Οχι" και ο Ρέντσι αναγκαστεί να παραιτηθεί, αυξάνονται οι πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και, κρίνοντας από τις πρόσφατες επιδόσεις του, το M5s θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλά. Αν επικρατήσει το "Ναι" και περάσουν τελικά οι μεταρρυθμίσεις, αυτό θα σημαίνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου θα παραμείνει νόμος του κράτους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, ο νέος νόμος διατηρεί την αρχή της αναλογικής κατανομής των εδρών αλλά δίνει πριμ εδρών στο κόμμα που θα αποσπάσει πάνω από το 40% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα δύο πρώτα κόμματα οδηγούνται σε δεύτερο γύρο. Δεύτερον, το αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας κρίθηκε στον δεύτερο γύρο και, παρότι το M5s μπόρεσε να περάσει στον δεύτερο γύρο σε μόλις 20 δήμους, κατάφερε να τους κερδίσει όλους εκτός από έναν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποσπά ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς αποτελεί ένα κόμμα που τάσσεται κατά του πολιτικού κατεστημένου. Ειδικά όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με μία μόνο πολιτική δύναμη, είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς, είναι σε θέση να κερδίσει την υποστήριξη όχι μόνο των ψηφοφόρων του αλλά και όλων όσοι εναντιώνονται στον εκάστοτε αντίπαλό του.  

Με άλλα λόγια, σε μια ευθεία αντιπαράθεση ενός δεύτερου γύρου το M5s ενισχύεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος που εισήγαγε ο Ρέντσι και ο οποίος αρχικά θεωρούνταν πως θα αποτελέσει μέσο αποκλεισμού του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο από την εξουσία φαίνεται πως θα μπορούσε να οδηγήσει το M5s στην κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαιρέσεις που υφίστανται στην ιταλική Δεξιά, οι πιθανότητες να περάσει το M5s στον δεύτερο γύρο μιας εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου είναι πολλές».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ