2016-10-11 14:09:12
Φωτογραφία για Ανεκτέλεστες συνταγές έως και 4 μήνες
Οι ανεκτέλεστες συνταγές για πολλά σκευάσματα αυξάνουν ημέρα με την ημέρα. Βασικός υπαίτιος των ελλείψεων είναι οι παράλληλες εξαγωγές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET.GR

Με το κιάλι ψάχνει η αγορά φάρμακα! Μέχρι και 4 μήνες έχει φθάσει το διάστημα, να λείπουν από την αγορά σκευάσματα για το σάκχαρο, ψυχιατρικά, για τον καρκίνο του προστάτη, κολλύρια για την υπέρταση στα μάτια, νευρολογικά, για την επιληψία, καθώς και αντιπηκτικά. Σκευάσματα που σε μεγάλο βαθμό είναι αναντικατάστατα.

Συνομιλώντας με φαρμακοποιό της Αθήνας, αυτός μας ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο θέμα των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν, καθώς οι ανεκτέλεστες συνταγές για πάρα πολλά σκευάσματα αυξάνουν ημέρα με την ημέρα.

Προσπαθώντας ο ίδιος να βρει λύση στο πρόβλημα, συνομίλησε με τον αρμόδιο της αποθήκης που τον προμηθεύει και η εξήγηση που έλαβε είναι ότι δεν παραλαμβάνει την ποσότητα που πρέπει από την εταιρεία
. Εξήγηση που τον οδήγησε να αναζητήσει λύση στην εταιρεία πια, που παράγει το «ανύπαρκτο» σκεύασμα, η οποία με τη σειρά της ισχυρίστηκε ότι τροφοδοτεί επαρκώς την αποθήκη, αλλά αγνοεί πώς η τελευταία κάνει τη διάθεσή του. Αποτέλεσμα αυτού, μας τόνισε ο φαρμακοποιός, είναι να βρίσκεται στη μέση, αναζητώντας τον πραγματικό φταίχτη του προβλήματος, διαδικασία που κατά τον ίδιο θα έπρεπε να κάνουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Το θέμα των σημαντικών ελλείψεων σε φάρμακα, καθώς και στοιχεία για τις εταιρείες και τις αποθήκες που το προκαλούν, σύμφωνα με καταγγελίες που του έχουν γίνει, άνοιξε προ ημερών και πάλι ο ΕΟΦ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν σε πρώτη φάση τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν τις εξηγήσεις τους για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά, ενώ ανάλογες προσκλήσεις πρόκειται να λάβουν το προσεχές διάστημα και εκπρόσωποι αποθηκών.

Παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι ο βασικός υπαίτιος των ελλείψεων είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Το 2015 έφθασαν σε αξία τα 401 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια τα 19 εκατ., όταν το 2014 ήταν 306 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια 10 εκατ. ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι αν στο μέγεθος του 2015 συμπεριληφθούν και οι παράνομες –χωρίς παραστατικά δηλαδή- εξαγωγές, άνετα το συνολικό μέγεθος ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις δε για φέτος, είναι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς σε μία αγορά που φυτοζωεί, όπως είναι η ελληνική, αυτές αποδίδουν άμεση ρευστότητα στους εμπλεκόμενους και χρυσά κέρδη. Χαρακτηριστικά, σε σκευάσματα που έχουν έλλειψη: ένεση για την οστεοπόρωση που κοστίζει στην Ελλάδα 200 ευρώ, στο εξωτερικό πωλείται 450 ευρώ. Αντιπηκτικό με τιμή στην Ελλάδα 50 ευρώ, στην Αγγλία πωλείται 80 ευρώ. Σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία που πωλείται στη χώρα μας 40 ευρώ, στην Ευρώπη τιμολογείται 70 ευρώ. Φάρμακο για τη διάρροια που πωλείται στην Ελλάδα 1 ευρώ, στο εξωτερικό ασθενής το αγοράζει 6,5 ευρώ. Επίσης, φάρμακο για το στομάχι που κοστίζει 4 ευρώ, στην Αγγλία πωλείται 9 ευρώ.

Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες, έχουν και ορισμένες εταιρείες, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ¨γράψουν’’ λιγότερες απώλειες στα θεμελιώδη τους επιλέγουν να μοσχοπουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό αντί στην Ελλάδα, που οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή πτώση.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ