2016-10-23 15:10:16
Φωτογραφία για Γιατί οι γονείς στη Σουηδία μεγαλώνουν τα παιδιά τους καλύτερα
Σε έναν φανταστικό κόσμο, η εργαζόμενη μαμά θα έμενε στο σπίτι για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τον τοκετό, ενώ ο μισθός της θα «έμπαινε» κανονικά. Σε έναν φανταστικό κόσμο θα υπήρχαν αλλαξιέρες για μωρά και στις ανδρικές τουαλέτες. Σε έναν φανταστικό κόσμο, όταν το παιδί σου θα αρρώσταινε, θα δικαιούσουν ειδική άδεια για να μείνεις μαζί του στο σπίτι. Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν και μάλιστα όχι σε έναν φανταστικό κόσμο, αλλά σε μία από τις πραγματικά εξελιγμένες χώρες της Ευρώπης: Τη Σουηδία. Θέλετε να μάθετε πόσο καλύτερη είναι η ζωή για τους γονείς εκεί;

Παίρνουν 480 ημέρες έμμισθη άδεια μετά τον τοκετό

Γνωστή για την καλύτερη πολιτική γονικής άδειας στην Ευρώπη, η Σουηδία πληρώνει τους γονείς το 80% του μισθού τους για τις 390 πρώτες μέρες, ενώ τις υπόλοιπες πληρώνονται σύμφωνα με τον βασικό μισθό. Επίσης, από τις 480 ημέρες οι 90 προσφέρονται αποκλειστικά στον πατέρα. Αν δεν τις πάρει, χάνονται εντελώς. Η σουηδική κυβέρνηση προσφέρει, επίσης, ένα χρηματικό «μπόνους φυλετικής ισότητας» αν η γονική άδεια μοιραστεί ισότιμα και στους δύο γονείς.


Ο χρόνος αυτός (των 480 ημερών) μπορεί να δοθεί στους γονείς οποιαδήποτε στιγμή, μέχρι το παιδί τους να γίνει 8 ετών. Επίσης, αν η οικογένεια έχει περισσότερα του ενός παιδιά, οι γονείς μπορούν να αθροίσουν ημέρες άδειας από όλα τους! Αυτός είναι και ο λόγος που οι Σουηδοί συχνά απολαμβάνουν διακοπές πολλών μηνών με τα παιδιά τους. Τέλος, πέρα από όλη αυτή την άδεια, οι γονείς έχουν δικαίωμα δύο επιπλέον εβδομάδων άδειας για να τις περάσουν με τα παιδιά τους οποιαδήποτε στιγμή.

Μπορούν να μειώσουν τις εργατοώρες τους κατά 25%

Οι Σουηδοί γονείς έχουν δικαίωμα να εργάζονται στο 75% του ωραρίου τους, μέχρι το παιδί τους να γίνει 8 ετών. Επίσης, αν κάποιος επιστρέψει στη δουλειά μετά τον τοκετό και αποφασίσει ότι κουράστηκε και θέλει για μερικές ημέρες να γυρίσει πίσω στο μωρό, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει χωρίς ο εργοδότης να πει κουβέντα.

Βλέπει κανείς μπαμπάδες με παιδιά παντού

Στους δρόμους της Σουηδίας βλέπει κανείς διαρκώς μπαμπάδες με μωρά σε μάρσιππα και σε καρότσια, μπαμπάδες να ταΐζουν γιαούρτι τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές ή να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Υπάρχουν αλλαξιέρες για μωρά και στις ανδρικές τουαλέτες των εστιατορίων, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι ένας μπαμπάς θα φύγει νωρίτερα από την δουλειά του για να πάει το παιδί του στον παιδίατρο.

Υπάρχουν δωρεάν κρατικοί παιδότοποι παντού

Όποτε οι γονείς θέλουν να βγουν μια βόλτα με τα μωρά και τα παιδιά τους δεν χρειάζεται ούτε να το ψάξουν πολύ ούτε να ξοδευτούν. Υπάρχουν μικροί παιδότοποι, χορηγούμενοι από το κράτος, παντού (υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι ιδιωτικοί). Εκεί οι γονείς μπορούν -δωρεάν είπαμε- να απολαύσουν τον καφέ τους και τα παιδιά το παιχνίδι τους ή ακόμα και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ή καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Ο καιρός δεν είναι ποτέ αρκετά κακός για παιχνίδι έξω

Σε αντίθεση με τους Έλληνες γονείς που φοβούνται ότι θα τους πάρει τα παιδιά η Πρόνοια αν τα αφήσουν να παίξουν έξω με κακό καιρό, το μότο των γονιών στη Σουηδία είναι «δεν είναι κακός ο καιρός, αλλά τα ρούχα που φορά κανείς». Έτσι, οι κούνιες εκεί είναι πάντα γεμάτες όταν βρέχει και τα παιδιά (ακόμα και τα πιο μικρά) απολαμβάνουν μια χαρά το παιχνίδι τους, φορώντας αδιάβροχα και γαλότσες. Στις ίδιες κούνιες θα δει κανείς νεογέννητα μωρά στα καροτσάκια (τυλιγμένα καλά με κουβέρτες), ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να περνούν ακόμα και όλη τη μέρα εκτός σπιτιού, με χιόνι ή με βροχή.

Πληρώνονται κανονικότατα από το κράτος, αν χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι επειδή το παιδί τους είναι άρρωστο

Αστειευόμενοι, οι γονείς στη Σουηδία λένε ο ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που θα έπρεπε να χαρακτηριστεί «μήνας αρρωστο-άδειας», καθώς τότε είναι που κυκλοφορούν οι περισσότερες ιώσεις. Οι γονείς δικαιούνται από την κυβέρνηση άδεια «περίθαλψης» για το παιδί τους μέχρι αυτό να γίνει 12 ετών και το ημερομίσθιο κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κουλτούρα "χαλάρωσης" και υποχρεωτικό διάλειμμα

Στις δουλειές, στα σχολεία… παντού, όταν η ώρα πάει 10 π.μ. όλοι κάνουν διάλειμμα για fika. Πρόκειται για το διάλειμμα για ένα γρήγορο σνακ, το οποίο για τα παιδιά συνήθως είναι κάποιο φρούτο και για τους μεγάλους κάποιο λαχταριστό σφολιατοειδές! Σε συνδυασμό με το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί έτσι κι αλλιώς στα σπίτια των Σουηδών, με τα αρωματικά κεράκια, τις απαλές κουβερτούλες και τις ζεστές πυτζαμούλες (σοβαρά, έτσι κυκλοφορούν μικροί μεγάλοι επιστρέφοντας στο σπίτι), είναι ωραίο να ξέρεις ότι θα έχεις και ένα«υποχρεωτικό» διάλειμμα μέσα στη μέρα, για να απολαύσεις μια λιχουδιά και λίγη κουβέντα με τους φίλους σου.

Τα παιδιά τρώνε… όπως οι μεγάλοι

Μόνο τα πολύ μωρά στη Σουηδία τρώνε ειδικές, βρεφικές τροφές. Όταν αρχίσουν οι στέρεες τροφές, τα παιδιά τρώνε κανονικότατα ό,τι και οι μεγάλοι, όσο περίεργο (για εμάς) κι αν είναι αυτό το φαγητό (π.χ. χαβιάρι σε ψωμί ή κους κους). Δεν ακούγεται άσχημο αυτό, ε;
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ