2016-11-04 12:29:59
Φωτογραφία για Πληθαίνουν τα κρούσματα ψώρας στους προσφυγικούς καταυλισμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σποραδικά περιστατικά “υποψίας ψώρας” έχουν δηλωθεί από δεκαέξι επιπλέον κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

IATRONET.GR

Πληθαίνουν τα κρούσματα ψώρας στον πληθυσμό των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία συλλέχθηκαν από 51 κέντρα φιλοξενίας την εβδομάδα από 24 έως και 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δηλώθηκαν συνολικά 30 νέα περιστατικά με “υποψία ψώρας” από άτυπο χώρο φιλοξενίας.

Τα περιστατικά είναι μέρος γνωστής συρροής με έναρξη τον προηγούμενο μήνα. Έχουν δοθεί συστάσεις και λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση των περιστατικών και του περιβάλλοντός τους.

Σποραδικά περιστατικά “υποψίας ψώρας” έχουν δηλωθεί από δεκαέξι επιπλέον κέντρα φιλοξενίας.


Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι τη συγκεκριμένη εβδομάδα δηλώθηκαν, επίσης, περιστατικά του συνδρόμου “ίκτερος με οξεία έναρξη” από ένα κέντρο φιλοξενίας.

Η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι ήταν κρούσματα οξείας ηπατίτιδας Α, για τα οποία ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, που λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα επιτήρησης σε σημεία προσφύγων, δηλώθηκε ένα περιστατικό ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας.

Δηλώθηκε, επίσης, ένα περιστατικό του συνδρόμου “εκδηλώσεις παράλυσης με οξεία έναρξη”, για το οποίο η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κάκωση προσωπικού νεύρου.

Ανεμεβλογιά

Κατά την εβδομάδα αυτή, δηλώθηκαν 47 περιστατικά ανεμοβλογιάς από το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν παιδιά (43 ασθενείς με ηλικία μικρότερη των 15 ετών).

Η ανεμοβλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας) εκδηλώνεται ως “παιδική ασθένεια” με επιδημίες σε τακτά διαστήματα.

Την ίδια εβδομάδα δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό ελονοσίας (με θετικό ταχύ τεστ), υποψίας διφθερίτιδας (αναπνευστικής ή δερματικής), μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας, αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, σήψη ή σοκ (σηπτικό, άγνωστης αιτιολογίας) και θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ