2016-11-20 15:07:07
Φωτογραφία για Μεγάλοι όμιλοι σε... αναμμένα κάρβουνα
Κρίσιμες αποφάσεις που ήταν προγραμματισμένες για το φετινό φθινόπωρο, μεταφέρονται τώρα στους πρώτους μήνες του 2017 και... βλέπουμε. Η καθυστέρηση του θεσμικού πλαισίου και η συνεχιζόμενη απροθυμία των τραπεζών για ουσιαστικά κουρέματα.

Για τις αρχές του νέου έτους μεταφέρονται πλέον χρονικά οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρηματικών ομίλων, λόγω κυρίως των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην οριστικοποίηση και ψήφιση του νέου σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Η ουσία είναι πως ευρύτατη σειρά εταιρειών (μεταξύ των οποίων και δεκάδες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας) που έχουν διεξάγει διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, ή και κάποιων ετών(!) με τις πιστώτριες τράπεζες, καλούνται τώρα να περιμένουν κάποιους επιπλέον μήνες, προκειμένου να λάβουν οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους.

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς:


• Τμήμα των επιχειρήσεων (συνήθως, των υγιέστερων) καταγγέλλει ότι με ευθύνη των τραπεζών και των κυβερνήσεων εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία «εταιρείες ζόμπι» που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

• Ενώ αντίθετα, πολλές άλλες εταιρείες καλούν κυβέρνηση και τράπεζες να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση και να προσαρμοστούν σ' αυτά γρήγορα (κουρέματα δανείων και οφειλών σε δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία), προκειμένου η πραγματική οικονομία να ανακάμψει.

Χαρακτηριστικό άλλωστε το περιεχόμενο του πρόσφατου Δελτίου του ΣΕΒ, στο οποίο επισημαίνονται τα κρίσιμα κενά που εντοπίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, όπως: α) Οι ευθύνες στελεχών που διαγράφουν απαιτήσεις β) Οι ευθύνες στελεχών που διοικούν υπό αναδιάρθρωση σχήματα γ) Οι φορολογικές επιπτώσεις διαγραφής απαιτήσεων για τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

Σε κάθε περίπτωση, όσο αναβάλλεται η ουσιαστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τόσο περισσότερο απαξιώνονται οι εταιρείες και τόσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την τόνωση της χρηματοδότησης προς τις υγιείς επιχειρήσεις της χώρας.

Στην πράξη τώρα, επιχειρήσεις που ανέμεναν εναγωνίως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών τους με τις τράπεζες μέσα στο φθινόπωρο, καλούνται να περιμένουν απαντήσεις από... «το νέο έτος και βλέπουμε».

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα επιχειρηματικού ομίλου, που είχε λάβει τον περασμένο Ιούλιο τελεσίγραφο από τις πιστώτριες τράπεζες, έως το ραντεβού που θα ακολουθούσε γύρω στα τέλη Αυγούστου. Τελικά, όπως αναφέρεται, το περιβόητο ραντεβού δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις της εταιρείας.

Σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε πολύμηνες συζητήσεις να παίρνουν παράταση, με τις πιστώτριες τράπεζες να αναβάλουν τη λήξη ομολογιακών δανείων για διάστημα 100-150 ημερών, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Άλλο παράδειγμα αφορά εισηγμένη εταιρεία, που έχει συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με δύο από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες, ενώ η τρίτη δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα αν και έχουν μεσολαβήσει υπερδωδεκάμηνες διαπραγματεύσεις. Αρχικά, η συμφωνία αναμενόταν μέσα στον περασμένο Ιούλιο, ενώ σήμερα είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το θέμα της επαναλειτουργίας της παραγωγικής μονάδας που διαθέτει η Ελληνική Υφαντουργία στο Κιλκίς (με παράλληλη κεφαλαιακή ένεση από τους βασικούς μετόχους) αποτελεί ζήτημα πολυετών διαπραγματεύσεων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πως η... συμφωνία είναι ζήτημα ενός ή δύο μηνών. Τελικά, μέχρι σήμερα, συμφωνία δεν έχει υπάρξει.

«Έχουμε φέρει κατά τα τελευταία χρόνια δύο στρατηγικούς επενδυτές που ήταν διατεθειμένοι να ρίξουν νέο χρήμα στην εταιρεία, αλλά αντιμετώπισαν την ψυχρή στάση των τραπεζών και την απροθυμία τους στο να κουρέψουν μέρος των δανείων. Ακόμη και σήμερα που δημοσιεύονται επίσημοι στόχοι οι οποίοι εμπεριέχουν κουρέματα, οι τράπεζες εξακολουθούν να μην υπογράφουν, παραπέμποντας τις σχετικές αποφάσεις στο μέλλον», δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ