2016-11-29 10:25:36
Φωτογραφία για ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 3,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ούτε τίμιο, ούτε οικονομικά λογικό είναι οι διαφορές του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ε.Ε. να λυθούν στην πλάτη της Ελλάδας με απαίτηση για νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός με το ΔΝΤ που ζητά μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και γενναία μέτρα για το χρέος, είπε αυστηρά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

 Απαντώντας δε, εμμέσως πλην σαφώς, στο επιχείρημα Σόιμπλε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα, κατέθεσε πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων κατά 1% το οποίο θα ξοδευτεί όλο σε μείωση φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Ασκώντας αυστηρή κριτική στο ΔΝΤ για τις μεθόδους, τις αναλύσεις, και τα κινήτρά του, αλλά και στους Ευρωπαικούς θεσμούς ο υπουργός εξειδικεύοντας στα εργασιακά είπε ότι δεν μπορούν να να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε για άλλη μια φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης αφού χωρίς αυτή δεν υπάρχει ούτε συζήτηση για χρέος, ούτε συμμετοχή στο QE ούτε κατ' επέκταση έξοδος στις αγορές.

Εκ των παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι κινδυνεύει να πληρώσει η Ελλάδα την συμμετοχή του ΔΝΤ με νέα μέτρα που ξεκινούν από 1,9 δις ευρώ και μπορεί να φτάσουν και και τα 3,8 δις ευρώ, με βάση και το χθεσινό ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι δεδομένο ότι πια ότι θα καταλήξει σε βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης ζητούν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχος από το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα ο κ. αναπληρωτής υπουργός οικονομικών έχει στα χέρια του σενάριο που έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ και είναι σε γνώση του ΕΜΣ με βάση το οποίο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν επηρεάζεται αν μετά το 2018 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό έχει δύο σταθερές: Δεν θα επιβαρυνθεί σε τίποτα το ήδη υφιστάμενο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους που έχει εκπονήσει ο ΕΜΣ αλλά και η Ελλάδα δεν θα αναλάβει υποχρέωση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τα χρόνια μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Η πρόταση αυτή σκοντάφτει στην διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ όπου εκεί παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι ισορροπιών. Το Ταμείο έχει κριτικάρει και επίσημα και ανεπίσημα τα μέτρα του προγράμματος της Ελλάδας που έχουν συμφωνηθεί μόνο με τους Ευρωπαίους δανειστές καθώς το ΔΝΤ είναι αυτή την στιγμή μόνο τεχνικός σύμβουλος στην διαπραγμάτευση. Μάλιστα πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Κρίς Ράις έχει δηλώσει ότι το ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα με πρωτογενές πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι για οποιοδήποτε πιο υψηλό στόχο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα σε μέτρα.

Πρόταση στον Σόιμπλε

Συγκεκριμένη πρόταση να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, και η μια μονάδα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος προς τις χώρες που διστάζουν να προσφέρουν μέτρα για το χρέος ισχυριζόμενες ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος.

«Έχω να κάνω μία συγκεκριμένη πρόταση. Αν το πρόβλημα τους είναι, όχι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, τότε η πρόταση είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ και να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων και των εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς για συγκεκριμένους κλάδους...Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Στην ίδια πρόταση ο υπουργός πρόσθεσε ότι «όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς με μείωση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής ή με αύξηση εισπραξιμότητας φόρων, τότε αυτό να πάει για κοινωνικούς λόγους». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου θα χρησιμοποιείται για κοινωνικούς λόγους, ενώ όποιος δημιουργείται από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ανάπτυξη. 

Όχι συμβιβασμός ΔΝΤ-Ε.Ε. στην πλάτη μας

Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να γίνει, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και Ε.Ε. θα λυθούν στις πλάτες μας, τόνισε, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2019-2020, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. «Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Εξηγώντας τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 ο υπουργός σημείωσε ότι: «Εμείς και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Από κοινωνική άποψη δεν στέκει. Και μάλιστα πολύ λίγες χώρες το έχουν καταφέρει πχ η Νορβηγία λόγω του πετρελαίου. Μας λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση για τα υψηλά πλεονάσματα. Ότι αυτό θα ήταν κακό για την οικονομία διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Όμως το ΔΝΤ προσθέτει ότι αν εσείς συμφωνήσετε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, τότε εμείς θα σας αναγκάσουμε να πάρετε περισσότερα μέτρα». Και ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μία θέση που ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης, που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μία χώρα σαν την Ελλάδα που είναι σε αδύναμη θέση».

Κριτική άσκησε στο ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος και σχετικά με τις αντιρρήσεις του για την ποιότητα και την ποσότητα των μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της Πολιτείας. «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός» του ΔΝΤ, σημείωσε ο υπουργός.

Όχι σε απαιτήσεις για τα εργασιακά εκτός πλασίου Ε.Ε.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Παρ' όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών, υπογράμμισε. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες «να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη. «Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση», είπε ο Ευκ.Τσακαλώτος.

Κλείνει η «ψαλίδα» για τα πλεονάσματα ως το 2018

Ο υπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό για το 2018, λόγω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε. Αναφορά έκανε ο υπουργός και στις συντάξεις, θέμα που επίσης έχει θέσει ο Σόιμπλε λέγοντας ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Όπως είπε ο υπουργός, η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι- χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.

Για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες, μεταρυθμίσεις-κάλυψη δημοσιονομικών στόχων, πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα για το χρέος, να δέσουν μαζί, για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του». Όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. 

Χωρίς να κλείσει η β' αξιολόγηση, εξήγησε, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος. Και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση (QE) και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, ή το πολύ στις αρχές του 2018. «... χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018» είπε προσθέτοντας «Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές». 

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά «να κλωτσά τον τενεκέ». «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομο και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ