2016-12-28 09:44:52
Φωτογραφία για ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Πλήγμα στο «πρεστίζ» της Κυβέρνησης αποτέλεσε η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, καθώς το Μαξίμου έχασε το επικοινωνιακό πλεονέκτημα των έκτακτων παροχών και πλέον επικεντρώνεται στο πώς να πετύχει έναν έντιμο και απαραίτητο συμβιβασμό, περιορίζοντας τις «απώλειες» και κλείνοντας εντός των ασφυκτικών ορίων τα χάσματα που άνοιξαν με τους δανειστές.

Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών να μη διατεθούν και στο μέλλον κονδύλια για την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων αποτυπώνονται πίσω από τις γραμμές της «επιστολής Τσακαλώτου» προς τους θεσμούς, η οποία δόθηκε χθες και επίσημα στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση όχι μόνο να μην προχωρήσει και πάλι στο μέλλον σε μονομερείς ενέργειες, αλλά και να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές ακόμη και για τους αποδέκτες του όποιου ποσού συγκεντρωθεί στο μέλλον από την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Οι δανειστές έχουν ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της διάθεσης των πλεονασμάτων είτε για τη μείωση των φορολογικών βαρών είτε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξουν υπερβάσεις στους στόχους του προϋπολογισμού στο μέλλον, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες τα πλεονάσματα να διατεθούν υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των συνταξιούχων όπως έγινε μέσα στο 2016.

Παρά τις αντιδράσεις και την νέα πολιτική κόντρα που έχει προκύψει με την αντιπολίτευση, το ύφος της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών αποτυπώνει τη διάθεση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει νέα μέτωπα με τους δανειστές, αλλά ούτε να δώσει αφορμές για νέες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με το σημείωμα Τσακαλώτου, που συνόδευε την επιστολή, η καθυστέρηση της δημοσίευσή της οφειλόταν στην αναγκαία πρότερη συνεννόηση με τους παραλήπτες της.

Αναφορικά με την ουσία των δεσμεύσεων, τις οποίες η Κυβέρνηση αναλαμβάνει ως αντιστάθμισμα των παροχών, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν να υπογραμμίζουν ότι, δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων, αφού θεωρούν ότι η υπερκάλυψη των στόχων θα επιβεβαιωθεί και στατιστικά στον απολογισμό του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η σημαντικότερη δέσμευση η οποία περιλαμβανόταν στην επιστολή ήταν αυτή της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θέμα το οποίο μέχρι πρότινος βρισκόταν με ποικίλες προεκτάσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΤΝ, μέσω του Πολ Τόμσεν, όπως και η γερμανική πλευρά επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% την τριετία 2018- 2020 και στην νομοθέτηση μέτρων, τα οποία η Κυβέρνηση αρνείτο μέχρι προ λίγων ημερών να υιοθετήσει. Η «μετάφραση» του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μέτρα σημαίνει μείωση αφορολόγητου και μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως έχει ήδη απαιτήσει το ΔΝΤ. Πάντως, σε ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης της επιστολής Τσακαλώτου, ξεκαθαριζόταν ότι, οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου. Εν τω μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι, για ακόμα μία φορά, στενά και ο βασικός λόγος χάρη στον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τους δανειστές, η οποία προέκυψε από τις έκτακτες παροχές.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ