2017-01-05 17:39:08
Φωτογραφία για Μια Ελληνίδα στους ισχυρούς επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου
Στον ανδροκρατούμενο κόσμο της τεχνολογίας ελάχιστες είναι οι γυναίκες που καταφέρνουν να διεισδύσουν και να αναρριχηθούν στην ιεραρχία. Όταν όμως αυτό συμβαίνει αφήνουν για τα καλά το αποτύπωμά  τους.

Ανάμεσα στις επιτυχημένες Ελληνίδες επιχειρηματίες που ξεχωρίζουν για τη δράση τους στον τεχνολογικό τομέα συγκαταλέγεται και η Μαρίνα Χατσοπούλου, Πρόεδρος της Levitronix Technologies και Διευθύντρια στην Cynosyre, μιας εταιρείας 300 εκατ. δολαρίων που πρωτοπορεί στην αγορά της αισθητικής διόρθωσης με λέιζερ.

Πατώντας σε δύο «βάρκες» – Αμερική και Ελλάδα, η κα Χατσοπούλου έχει ενεργό παρουσία και στη χώρα μας αφού είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Nantucket Conference, του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης EGG στην Ελλάδα και του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece προσφέροντας ως μέντορας τις γνώσεις της στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια κατά καιρούς σε συνεντεύξεις της, από παιδί ονειρευόταν να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, γι’ αυτό και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα μαθηματικά και τη μουσική στο Πανεπιστήμιο Brown, εμπλουτίζοντας στη συνέχεια το βιογραφικό της με ένα μεταπτυχιακό στη μηχανολογία, «έπεσε κατευθείαν στα βαθιά» πιάνοντας δουλειά στην Chase Manhattan στη Wall Street.


Ωστόσο, η πρώτη ουσιαστική επαφή με το επιχειρείν έγινε το 1994, όταν προέβη στη σύσταση της “Z Corporation” – ηγέτιδα εταιρεία στις 3D εκτυπώσεις – την οποία και πούλησε σε έναν Δανέζικο όμιλο το 2005. Εκείνη την εποχή η τεχνολογία 3D εκτυπώσεων βρισκόταν στα «σπάργανα» και η κα Χατσοπούλου μαζί με τον σύζυγό της είδαν την  επιχειρηματική ευκαιρία που ξεπηδούσε από την ανάδυση μιας νέας αγοράς και αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μηχανήματα που θα μπορούσαν να παράξουν με χαμηλό κόστος χρηστικά αντικείμενα μέχρι και εξαρτήματα μηχανών.

Επόμενος σταθμός στάθηκε η Contex Holding, κατασκευάστρια εταιρεία σκάνερ μεγάλης επιφάνειας, με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, στην οποία η κα Χατσοπούλου διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος. Παρακολουθώντας κανείς την πορεία της Ελληνίδας επιχειρηματία αντιλαμβάνεται πως βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής που ακολουθεί, είναι να τοποθετείται επενδυτικά στις εταιρείες στην οποίες έχει εργασιακή εμπλοκή, όπως συνέβη με την Tea Forte, μια πολυτελή μάρκα τσαγιών και αξεσουάρ, που πωλήθηκε στη Sara Lee στα τέλη του 2011, την Dear Kate και την Codebender, που έχει έδρα την Ελλάδα.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 2001 όταν της απονεμήθηκε το βραβείο τεχνολογίας Mass High Tech 2001 All-Star Award για hardware. Έκτοτε δεκάδες συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί σε διακεκριμένα έντυπα όπως το Fortune, Forbes, Fast Company, Boston Business Journal, the Boston Globe και Technology Review, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ομιλήτρια σε συνέδρια τεχνολογίας και σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την εμπειρία της σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις.

Πεποίθησή της κας Χατσοπούλου είναι πως για να πετύχει μια επιχείρηση, πέρα από το να διοικείται από ικανά στελέχη, εξίσου σημαντική παράμετρος είναι να πλαισιώνεται από τους κατάλληλους επενδυτές που θα πιστεύουν στο όραμα και τις αξίες της και θα βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν κάθε βήμα της. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν καλός επενδυτής είναι ο υπομονετικός επενδυτής που έχει ζήσει από την αρχή μια start up και την κατανοεί πλήρως. «Πάντα υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή, αλλά ένας καλός επενδυτής θα παραμείνει πιστός στην εταιρεία και θα είναι δίπλα της παρόλα τα εμπόδια, και θα σου δώσει χρήματα όταν περνάς μια δύσκολη περίοδο. Φυσικά χρειάζεται και ειδικές γνώσεις της βιομηχανίας, ώστε να σε εφοδιάσει με χρήσιμες επαφές, πελάτες και συμβούλους».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ