2017-01-07 14:56:48
Φωτογραφία για ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΘΑ «ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ» ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ
Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών περιγράφει στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Με συνέντευξή του αναγγέλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες. Η αναδιάρθρωση των χρεών θα αφορά παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες αλλά και άλλους ιδιώτες πιστωτές καθώς και βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημοσίο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι, τα ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με εγγύηση δημοσίου και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.


«Κεντρικής σημασίας ζητήματα για τον νέο νόμο αποτελούν από τη μία η δόμηση ενός εναργούς και απολύτως ορισμένου πλαισίου διαδικασιών, ως ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, και από την άλλη η απόδοση στα συμβαλλόμενα μέρη ενός ικανού πεδίου για την ελεύθερη διάπλαση της βούλησής τους, ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση της πλέον κατάλληλης λύσης για όλες τις πλευρές, η οποία εντέλει θα επιτρέψει σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψής. Οφειλέτης και πιστωτές μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το περιεχόμενο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρεών και άρα να προσδιορίσουν κατά βούληση π.χ. το ύψος της διαγραφής των οφειλών αλλά και ειδικότερα σχήματα αποπληρωμής», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν είναι έγκυρες, ρυθμίσεις που παρακάμπτουν τους γενικούς κανόνες αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή τις μηνιαίες χρηματικές δόσεις.

Θα ενταχθούν 403.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Όπως αναφέρει ο υπουργός, πρακτικά η διαδικασία ξεκινά κατόπιν σχετικής αίτησης, η οποία θα συνοδεύεται από μια αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών, καθώς και από αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της επιχείρησης προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ενώ στη συνέχεια ορίζεται ένας συντονιστής των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση των χρεών από ειδικό μητρώο που θα τηρεί για τον σκοπό αυτό η ΕΓΔΙΧ και θα απαρτίζεται κατά προτεραιότητα από διαπιστευμένους διάμεσολαβητές. Παράλληλα ο κ. Παπαδημητρίου στέλνει σαφές μήνυμα στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»: «Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης». Εκτιμά, δε, πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον μηχανισμό 403.000 επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει, από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ και των συναρμόδιων υπουργείων, προκύπτουν προς ένταξη περίπου 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις, 100.000 μεσαίες και 300.000 μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών. 

Τέλος, ο υπουργός σημειώνει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ και πλέον μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πολύ θετικές, καθώς ήδη έχουν υποβάλλει σχεδόν 150 επιχειρήσεις επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους λίγο κάτω των 500 εκατ. ευρώ. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουν υποβληθεί πάνω από 500 επενδυτικά σχέδια», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου. 

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ