2017-01-27 09:27:19
Φωτογραφία για Ήττα στο Eurogroup: Πάλι με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα
Το τέλειο αδιέξοδο διαμορφώνεται για τη χώρα μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, γκρέμισε το μύθο περί διαφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ και έριξε το μπαλάκι της ευθύνης και των αποφάσεων στην ελληνική πλευρά.

Ναυάγησαν οι εισεβείς πόθοι της κυβέρνησης για πολιτική λύση, και οι προτάσεις Τσακαλώτου δεν έπεισαν παρά την καλή πορεία των εσόδων. Οι δανειστές παρέμειναν αμετακίνητοι και ενωμένοι και δεν άφησαν περιθώρια για ελιγμούς και ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει ψηφισμένα μέτρα.

Ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει και αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί –και όχι μόνο το ΔΝΤ- ζητούν να ψηφιστούν προκαταβολικά 5 δισεκ. ευρώ μέτρα. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και με την ψήφιση αυτώ των μέτρων, με αρνητική την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ –όπως διαρρέεται- που θα δημοσιευτεί στις 6/2/2017, το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης θα χαθεί.


Ωστόσο, αν θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, είναι μονόδρομος πλέον η νομοθέτηση των μέτρων που αρνείται η κυβέρνηση και μαζί οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ολοι περιμένουν τώρα νέες πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να πάρει αν και βρίσκετια με την πλάτη στον τοίχο και το χρόνο να περνά εις βάρος της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα εξαρτώνται τώρα από την ελληνική κυβέρνηση: «Tο Eurogroup προέτρεψε τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να επανεκιννήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν σε μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που να συμμερίζονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μία τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας, την αγορά προϊόντων, την αγορά ενέργειας αλλά και άλλους τομείς στην Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση. Μια συμφωνία σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, από το 2018 και στη συνέχεια, επίσης αναμένεται».

Όπως προκύπτει ακόμη και από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών, Pierre Moscovici, ανοιχτές παραμένουν όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συνολική συμφωνία.

Τόνισε, «χρειαζόμαστε καθολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά και έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές και θα θέτει συγκεκριμένους μεσοπρόθεσμους στόχους». «Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο όμως κρίνει ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, ζητούν επίσης ψηφισμένα μέτρα 5 δις. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση που σε κάθε τόνο δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει. Και χωρίς ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις 20 Φεβρουαρίου το τελευταίο Eurogroup πριν το σερί των ευρωπαϊκών εκλογών που θα ακινητοποιήσει τις εξελίξεις. Και ο χρόνος τρέχει και οι εκκρεμότητες παραμένουν, χωρίς να έχει γίνει ούτε βήμα για να μειωθεί η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Καλή η πορεία της οικονομίας, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, «ενημερωθήκαμε από τον ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος... Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη είναι γρηγορότερη του αναμενομένου τα έσοδα καλυτέρα των αναμενόμενων, και η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016.

«Ενθαρρύναμε την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν» επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το ΔΝΤ είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε ο Ολλανδός, προσθέτοντας εμφατικά ότι «τα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου είναι και τα πιο δύσκολα». Όπως διευκρίνισε, είχαμε εποικοδομητική συνεργασία με το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας ξεκαθάρισε ότι στην «καρδιά» της συζήτησης με το ΔΝΤ είναι αν η καλή επίδοση της Ελλάδας είναι δομικής φύσης. Δήλωσε ακόμη ότι γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ακόμη ότι αντικείμενο συζήτησης είναι και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

Τα άσχημα νέα

Το ΔΝΤ όπως διαρρέεται κρίνει στην έκθεσή του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. H έκθεση βιωσιμότητας θεωρεί και στο βασικό σενάριο το ελληνικό χρέος κρίνεται μη βιώσιμο ακόμη και με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ενώ τονίζει ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα εκτιναχθεί το 2060 στο 275%. Στην έκθεση βιωσιμότητας που θα δημοσιευθεί στις 6 Φεβρουαρίου υπάρχει και η προειδοποίηση του ΔΝΤ και για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισεκ. νέα κεφάλαια λόγω των προβληματικών δανείων και της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας.

Πλέον για την ελληνική κυβέρνηση δεν απομένει τίποτε άλλο από την ψήφιση 5 δισεκ. μέτρων αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε ποσοτική χαλάρωση.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» είπε. O ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ