2017-02-20 13:07:05
Φωτογραφία για FAZ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πολλές είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου, αλλά και οι δηλώσεις επιφανών πολιτικών για την Ελλάδα, εν όψει του σημερινού Eurogroup. «Μέχρι να ξαναγίνει το μπαμ» είναι ο εύγλωττος τίτλος σε εκτενές σχόλιο της Welt του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «μία νέα ελληνική κρίση βρίσκεται προ των πυλών». «Κανονικά η χώρα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά αυτή η συζήτηση θα ήταν πολιτικά άκαιρη. Ωστόσο, μπορεί κανείς να ετοιμάσει από σήμερα τον σχετικό μηχανισμό», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας πάντως τον συλλογισμό του σχετικά με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Ευρωζώνης, ο σχολιαστής τονίζει ότι η ίδια πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μην υλοποιηθεί το σενάριο εξόδου μίας χώρας από αυτήν. Και εξηγεί: «Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μία αυστηρή και πολιτικά ανεξάρτητη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως επίσης να μειωθεί η οικονομική ψαλίδα στην Ευρώπη
. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πλησιάσουν οι οικονομικά αδύναμοι τους ισχυρούς. Το Βερολίνο θα πρέπει να αποτινάξει την αντανακλαστική του αντίδραση σε μία ένωση μεταφοράς πόρων από τους πλούσιους στους φτωχούς, όταν το διακύβευμα είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά και οι χώρες του Νότου θα πρέπει να αντιληφθούν από την πλευρά τους, ότι τα χρέη δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα με δομικές αιτίες».

«Πόλεμος νεύρων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία εκτιμά ότι «προφανώς αποκλείεται» λύση στο σημερινό Eurogroup. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στον ρόλο ενός υπερασπιστή των αδυνάτων, που προβάλλει αντίσταση απέναντι στους χρηματοδότες». «Επιπλέον προβάλλει και το ηχηρό αίτημα για κούρεμα χρέους. Αλλά έτσι διακινδυνεύει μία μελλοντική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Γιατί μία λύση θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ», συμπληρώνει.

«Το μέλλον της χώρας κρίνεται στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Berliner Zeitung. H εφημερίδα επισημαίνει ότι: «Από το 2009 η Αθήνα έχει μετατρέψει το έλλειμμα του 15% στον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. (...) Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ, μετά από μακροχρόνια αντιπαράθεση, εντάχθηκε στη γραμμή των Ευρωπαίων, ζητώντας από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ως αντάλλαγμα για την αποπληρωμή μίας δόσης που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Για να εμφανίσει τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να δεχθεί την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις».

Η Tageszeitung, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «γερμανικό μπλοκάρισμα» στην προοπτική λύσης και υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται ένα τέχνασμα: «Για να διασκορπίσει τους ενδοιασμούς του ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεισφέρει λιγότερα χρήματα στο πρόγραμμα διάσωσης. Θα ήταν μία λύση εις βάρος των Ελλήνων. Που θα προβλέπει, ότι θα μειωθούν για άλλη μία φορά οι συντάξεις, για 12η φορά από τότε που άρχισε η κρίση το 2009 και επιπλέον θα "διευρυνθεί" η φορολογική βάση με την επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων. Επιπλέον, η Αθήνα θα δεσμευθεί να επεκτείνει την πολιτική λιτότητας και μετά το 2018».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ