2017-07-10 17:57:15
Φωτογραφία για 8 λόγοι που το μωρό σας, δεν κλείνει μάτι τη νύχτα
Ένα από τα συχνότερα παράπονα που εκφράζουν οι γονείς με μωρά είναι η έλλειψη ύπνου καθώς πολλά μωράκια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην πλειοψηφία τους τα μωρά αρχίζουν να φτιάχνουν ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου στους 3 έως 6 μήνες - όμως, εάν το δικό σας συνεχίζει να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και αργότερα, μην ανησυχείτε. Κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς, και μερικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν σταθερές συνήθειες.Επιπλέον, όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερη ανάγκη έχουν από το βραδινό ύπνο τους.

Να θυμάστε  ότι τα μωρά ξεπερνάνε αυτό το στάδιο ακόμα κι αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή η περίοδος είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζωής του παιδιού μαζί σας. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να έχετε όλοι στην οικογένεια αρκετές ώρες ύπνου, ενώ ταυτόχρονα σέβεστε τις ανάγκες του μωρού.


Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις 8 αιτίες που το μωρό σας αγαπά τα ξενύχτια και δεν σας αφήνει κοιμηθείτε σερί μια ολόκληρη βραδιά:

# 1 Εφιάλτες

Τα πολύ μικρά μωρά δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τις επιθυμίες, τους φόβους και τις αγωνίες τους. Παρόλα αυτά, αν τα παρατηρήσουμε να κοιμούνται θα δούμε από τις εκφράσεις τους ότι έχουν όνειρα ζωντανά – αν και απλοϊκά. Από 18 μηνών έως και 2 ετών, η φαντασία των παιδιών αναπτύσσεται και το ίδιο κάνουν και τα όνειρά τους!

# 2 Βγάζει δόντια

Το μωρό σας είναι μεταξύ δύο μηνών και δύο ετών; Μάλλον το ξύπνημα μέσα στη νύχτα συνδέεται με το γεγονός ότι βγάζει δοντάκια. Ένα δροσερό μασητικό δαχτυλίδι ή μια πιπίλα που μπήκε για λίγο στο ψυγείο μαζί με απαλό μασάζ με κάποιο από τα ειδικά τζελ που δίνουν οι παιδίατροι για την οδοντοφυϊα είναι η μόνη ανακούφιση που μπορείτε να του προσφέρετε για να μην παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο του.

# 3 Μήπως τυλίχθηκε τρίχα στο δαχτυλάκι του;

Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται ένα από τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στα μωρά είναι και το να εγκλωβιστεί μια τρίχα κοντά στο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού – π.χ. μέσα σε μια κάλτσα – και, με κάποιο τρόπο, να τυλιχτεί γύρω από αυτό. Η εν λόγω κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις, προκαλεί έντονο κλάμα που δεν σταματά με τους συνηθισμένους τρόπους και το μωρό είναι ιδιαιτέρως ανήσυχο.

# 4 Πεινάει

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, το μωρό σας θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάει. Μετά από δύο μήνες περίπου, μερικά μωρά θέλουν περισσότερο γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βέβαια κάθε μωράκι είναι διαφορετικό καθώς υπάρχουν κι εκείνα που κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των τριών μηνών, ενώ άλλα μπορεί να μην κοιμούνται ολόκληρη τη νύχτα για πολλούς μήνες. Αυτό όμως και πάλι δεν αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα.

# 5 Τα μωρά αδυνατούν να αντιληφθούν την εναλλαγή ημέρας νύχτας

Αν και τα μωρά τελικά θα μάθουν να κοιμούνται πιο πολλές ώρες τη νύχτα, τα περισσότερα νεογέννητα μπερδεύουν τη νύχτα με την ημέρα. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το βρέφος να διαχωρίσει τον μεσημεριανό από τον βραδινό ύπνο με τη χρήση διαφόρων τελετουργικών

# 6 Έχει όρεξη για παιχνίδια

Να είστε απόλυτοι και σταθεροί στην άποψη ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παίζουμε αλλά κοιμόμαστε. Ακόμα κι αν κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας, σηκωθείτε πάρτε το μωρό σας αγκαλιά για λίγο αλλά μην το παρακάνετε. Ηρεμήστε το και βάλτε το ξανά πίσω στην κούνια. Μπορεί να  συνεχίσει το κλαψούρισμα για λίγο αλλά σύντομα θα σταματήσει και θα κοιμηθεί.

# 7  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ακούσια επιστροφή γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο, που συμβαίνει αρκετές φορές την ημέρα σε υγιή βρέφη. Θεωρείται η συχνότερη διαταραχή του οισοφάγου σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα ή όχι.  Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνό φαινόμενο στον πρώτο χρόνο της ζωής. Το υψηλότερο ποσοστό (μέχρι 67%) παρατηρείται στην ηλικία των 4 μηνών, ενώ στο τέλος του έτους μειώνεται (1-5%), γεγονός που δικαιολογείται από την ωρίμανση της γαστροοισοφαγικής λειτουργίας, την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή, αλλά και από την αλλαγή της θέσης του σώματος, καθώς αυξάνεται ο χρόνος που βρίσκεται στην όρθια θέση.. Υποψία για παλινδρομική νόσο τίθεται όταν οι αναγωγές προηγούνται του γεύματος, οι γονείς παρατηρούν υλικό αναγωγής στο μαξιλάρι ή επεισόδια με έντονο κλάμα που οδηγούν σε διακοπή της σίτισης ή του ύπνου. Με τη χρήση πηκτικών-αντιαναγωγικών γαλάτων έχει βρεθεί ότι μειώνεται ο αριθμός των επεισοδίων παλινδρόμησης, αλλά όχι ο «δείκτης αναγωγής». Τα γάλατα αυτά θεωρούνται «θεραπευτικά» με αντιαναγωγική και όχι αντιπαλινδρομική δράση. Πρέπει να χορηγούνται έπειτα από ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση. Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε βρέφη με αναγωγές που δεν παίρνουν καλά βάρος.

# 8 Θερμοκρασία δωματίου

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα μωρό θα πρέπει οπωσδήποτε να ζει σε μία σταθερή θερμοκρασία. Αυτό είναι και το βασικότερο. Για το νεογέννητο, η σωστή θερμοκρασία είναι περίπου 22 με 25 βαθμούς. Για μεγαλύτερα μωρά, όμως, μέχρι και 36 μηνών, θα πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, δεν θα πρέπει το μωρό ή το παιδί να εκτίθεται σε υγρασία. Έτσι, στο δωμάτιό του η υγρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 40 με 60% καθώς υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσει ή να αποκτήσει προβλήματα με το αναπνευστικό. Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ