2017-12-05 13:46:30
Φωτογραφία για Πώς έχασαν οικογένειες στα Χανιά το κοινωνικό μέρισμα -Αδικίες και λάθη
Νοικοκυριά στα Χανιά έχασαν το μέρισμα για λίγα ευρώ, ακόμα και για σεντς Εξόφθαλμα λάθη για τα οποία το σύστημα δεν δέχεται διορθώσεις, φιλοξενούμενοι που δεν είναι φιλοξενούμενοι και  η "πονηριά" με τα επιδόματα

Συνεχίζεται για ακόμη μια εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί πάνω από 900.000 αιτήσεις ενώ εκτιμάται οτι ωφελημένα θα είναι 1.280.000 νοικοκυριά στα οποία θα πιστωθούν από 250 ευρώ έως 1.350 ευρώ.

Ωστόσο στους εκατοντάδες ανέρχονται εκείνοι που αν και έχουν πραγματική ανάγκη, χάνουν το κοινωνικό μέρισμα, εξαιτίας του συνδυασμού των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί αλλά και λαθών τα οποία το σύστημα δεν αφήνει το περιθώριο διόρθωσης.

Στα Χανιά όπως ανέφερε ο Ανδρέας Μπαϊλάκης, φοροτέχνης και μέλος της τοπικής Διοικησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, υπάρχουν αδικίες και λάθη του συστήματος που αποκλείουν ανθρώπους από το κοινωνικό μέρισμα, στους οποίους θα έπρεπε να καταβληθεί.


Η πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίπτονται αφορούν φιλοξενούμενους ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπως θα δούμε, όπου η αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού όσον αφορά τη φιλοξενία δεν "εμφανίζεται" στο σύστημα με αποτέλεσμα άνθρωποι που δικαιούνται το μέρισμα να το χάνουν.  Από εκεί και πέρα, λάθος στοιχεία, τα περυσινά επιδόματα, περιπτώσεις μη συγχρονισμού του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ, έχουν αποκλείσει νοικοκυριά από το μέρισμα.

Γενικά μένουν εκτός άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη του μερίσματος, που είναι πραγματικά άποροι και το σύστημα τους πετάει εκτός.

Παρά του οτι η πλατφόρμα έχει αναδείξει και απίθανα λάθη, όπως στην περίπτωση 44χρονου κρητικού από την Ιεράπετρα, ο οποίος ενώ είναι άγαμος, εμφανίστηκε ως πατέρας έξι παιδιών και παντρεμένος με έναν... 81χρονο άνδρα από την Καλαμάτα, δεν προβλέπεται η διόρθωσή τους και το σύστημα αυτόματα "πετάει" έξω τις αιτήσεις που υποβάλλονται.

Νοικοκυριά στα Χανιά έχασαν το μέρισμα για λίγα ευρώ, ακόμα και για σεντς

Μια από τις μεγάλες αδικίες που εντοπίζει ο κ. Μπαϊλάκης είναι το γεγονός οτι τα οικογενειακά επιδόματα συνυπολογίζονται στο εισόδημα με αποτέλσμα νοικοκυριά να υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια και να χάνουν τελείως το κοινωνικό μέρισμα.

"Έχουμε πολλές περιπτώσεις, που λόγω των περυσινών οικογενειακών επιδομάτων και για μικρά ποσά, από 5 ευρώ και 100 ή 200 ευρώ μπορεί ακόμα και για σεντς, νοικοκυριά χάνουν το επίδομα που μπορεί να είναι της τάξης  των 700 -800 ευρώ, κυρίως σε πολυμελείς οικογένειες. Υπερβαίνουν δηλαδή τα εισοδηματικά κριτήρια για λίγα ευρώ, λόγω των περυσινών οικογενειάκων επιδομάτων (που υπολογίζονται ως εισόδημα) και χάνουν πολλαπλάσιο επίδομα φέτος.

Είναι δίκαιο αυτό;

"Όχι βέβαια. είναι  σαν να του περικόπτεις το ένα από τα δύο επιδόματα", σημειώνει ο κ. ΜπαΪλάκης εξηγώντας οτι "το οικογενειακό επίδομα δεν φορολογείται εντούτοις συμπεριλαμβάνεται στο εισόδημα και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαν να περικόπτεις το ένα από τα δύο επιδόματα. Δηλαδή του'δωσες το περυσινό επίδομα, εξ αυτού του λόγου χάνει φέτος το κοινωνικό επίδομα άρα ουσιαστικά είναι σαν να του μειώνεις το επίδομα που του έδωσες. Δεν θα έπρεπε το οικογενειακό επίδομα να προσμετράται στο εισόδημα για το κοινωνικό επίδομα του 2017.

Πώς βρέθηκαν να εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι φορολογούμενοι που έχουν κύρια κατοικία

Ένα από τα πολύ συνηθισμένα λάθη, σημειώνει ο κ. Μπαϊλάκης είναι οτι εκ παραδρομής έχει μπει φιλοξενία για την τελευταία χρήση από προηγούμενες χρήσεις. Δηλαδή έχει μεταφερθεί από το Ε1 της μιας χρήσης στην άλλη και ενώ φαίνεται οτι έχει 12 μήνες δική του κατοικία, άρα δεν είναι φιλοξενούμενος το σύστημα τον παρουσιάζει οτι βρισκόταν και υπό καθεστώς φιλοξενίας.

Είναι προφανές οτι δεν μπορεί να έχει 12 μήνες κύρια κατοικία και να εμφανίζεται ταυτόχρονα και ως φιλοξενούμενος για δύο μήνες, όμως το σύστημα τον απορρίπτει και δεν μπορεί να διορθώσει το προφανές λάθος.

Ένα τρανταχτό λάθος, που αντιμετώπισε ο κ. Μπαϊλάκης είναι η περίπτωση όπου φορολογούμενος το προηγούμενο έτος, το 2015 ήταν φιλοξενούμενος, το 2016 απέκτησε σπίτι αλλά στη δήλωση εμφανίστηκε οτι για ένα διάστημα ήταν φιλοξενούμενος και ενώ έχει κύρια κατοικία το 2016, εφόσον έχει καταχωρηθεί έστω και για έναν μήνα φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, το σύστημα τον πετάει έξω.

Το σύστημα γενικά δεν "αντιμετωπίζει τις φιλοξενίες σωστά. Αν πράγματι είναι φιλοξενία ή κάτι άλλο. Δεν αφήνει να γίνει διόρθωση σε προφανή λάθη. Πολλές φορές η σύσταση του νοικοκυριού και των στοιχείων μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, ένας φορολογούμενος όμως έχει αλλάξει κατοικία κατά τη διάρκεια του χρόνου, όμως όπως είναι το ηλεκτρονικό σύστημα οι αποθηκευμένες δηλώσεις μεταφέρουν τα στοιχεία. Το σύστημα θα έπρεπε να δίνει το περιθώριο να γίνονται διορθώσεις. Είναι παντελώς άδικο οτι δεν αφήνει να διορθώσεις προφανή λάθη", καταλήγει ο κ. Μπαϊλάκης

Φιλοξενούμενοι, άνεργοι και άτομα με αναπηρία που έχουν ανάγκη, χάνουν το επίδομα

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία που αδικούνται λόγω των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για το κοινωνικό μέρισμα,  είναι οι άνεργοι, και μάλιστα μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά και δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, όμως επειδή είναι φιλοξενούμενοι χάνουν το επίδομα.

Επίσης άτομα με αναπηρία, είναι τρανταχτά παραδείγματα αδικίας όσον αφορά τον αποκλεισμό από το κοινωνικό μέρισμα, σημειώνει ο κ. Μπαϊλάκης. Αν και δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις στα Χανιά ωστόσο είναι εξόφθαλμη αδικία όπου ανάπηροι που είναι φιλοξενούμενοι, και παίρνουν ένα επίδομα, ολόκληρο το νοικοκυριό χάνει το επίδομα εξ αυτού του λόγου. Προστιθέμενο το επίδομα στα άλλα εισοδήματα του νοικοκυριού στο οποίο φιλοξενείται, έχουμε περιπτώσεις που χάνεται το κοινωνικό επίδομα.

Ασήμαντα λάθη που δεν διορθώνονται αποκλείουν απο το κοινωνικό μέρισμα άτομα που έχουν ανάγκη

"Πολλές περιπτώσεις επίσης, αφορούν σε λάθη είτε από τον ίδιο τον φορολογούμενο είτε από αυτόν που υπέβαλε τη δήλωση, λογιστή ή συγγενικά πρόσωπα, λάθη προφανή που όμως το σύστημα δεν επιτρέπει την διόρθωσή τους.

Το σύστημα δεν δέχεται διορθώσεις για το κοινωνικό επίδομα και αυτό αποτελεί έναν ακόμη άδικο λόγο για τον οποίο άνθρωποι χάνουν το επίδομα. Οταν γίνονται οι δηλώσεις, για λεπτομέρειες που δεν αποφέρουν ή δεν μειώνουν φόρο, δεν δίνεται σημασία και θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει το σύστημα, να αφήσει ένα περιθώριο λίγων ημερών και να γίνουν αυτές οι διορθώσεις, διότι έτσι βγάζει πολλούς ανθρώπους εκτός" επισημαίνει ο κ. Μπαϊλάκης.

Στέλνουν στα ΚΕΠ ηλικιωμένους δυο και τρεις φορές λόγω ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Ένα μεγάλο θέμα, επίσης είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται ηλικιωμένοι οι οποίοι πρέπει να μεταβούν στα ΚΕΠ για να κάνουν συγχρονισμό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Για κάποιον λόγο δεν έχει γίνει συγχρονισμός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. "Έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι πρέπει να μεταβαίνουν δύο και τρεις φορές στα ΚΕΠ προκειμένου να προχωρήσει η αίτηση."

Άνθρωποι χάνουν το μέρισμα και για λίγα λεπτά του ευρώ - Οι αδικίες του συστήματος - Πώς θα άλλαζε αυτό

Ο κ. Μπαϊλάκης επισημαίνει οτι θα μπορούσαν οι δικαιούχοι του μερίσματος να είναι περισσότεροι, χωρίς να αποκλειονται νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη αυτού του βοηθήματος, αν είχε προβλεφθεί ένα είδος αναλογικότητας για περιπτώσεις που λόγω υπέρβασης των ορίων ακόμα και για λίγα λεπτά του ευρώ, άτομα χάνουν το μέρισμα.

"Για μένα η μεγαλύτερη αδικία είναι οτι το μέρισμα έχει κάποια όρια και από εκεί και πέρα η αίτηση απορρίπτεται εντελώς χωρίς να υπάρχει μια αναλογικότητα μέχρι ένα ποσό, δηλαδή που αν το υπερβείς θα λάβεις μειωμένο επίδομα.  Εαν υπερβείς το όριο του εισοδήματος ή της περιουσίας για πολύ λίγα ευρώ, ακόμα και για σεντς, το σύστημα σε πετάει έξω. Δηλαδή, είναι το όριο της περιουσίας 120.000 και έχεις 120.000 και ένα λεπτό ή είναι το όριο το καταθέσεων 9000 ευρώ και έχεις 9001 λεπτό το σύστημα, απορρίπτει τελείως την αίτηση.

Θα μπορούσε να υπάρχει μια αναλογία και να μην απορρίπτονται για λίγα ευρώ αιτήσεις. Δηλαδή σε περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια εισοδήματος ή περιουσίας να δίνεται μειωμένο επίδομα και να "κόβεται" τελείως

Το γεγονός δε οτι προσθέτει τα επιδόματα των προηγούμενων χρόνων και τα θεωρεί ως εισόδημα, αποτελεί εξόφθαλμη αδικία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ