2018-03-14 20:05:33
Φωτογραφία για Κρατούμενοι οι Έλληνες Φρουροί της Πατρίδας-Ελεύθεροι οι Τούρκοι Πραξικοπηματίες
Η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το Τουρκικό κράτος και η κράτησή τους στις φυλακές με προσχήματα που προσβάλουν την κοινή λογική κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, κατ’ επίφαση συμμάχων στο ΝΑΤΟ αλλά και εταίρων στην Ε.Ε. Οι παράνομα συλληφθέντες αιχμάλωτοι πρέπει, χωρίς καμία καθυστέρηση, να επιστρέψουν στη χώρα μας καθώς βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, έφεραν στρατιωτική στολή με τα διακριτικά τους, το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα όπλα τους. Οι ενέργειές τους δεν αφορούσαν το φυσικό τους πρόσωπο (ασυλία) αλλά την Ελληνική δημοκρατία, για λογαριασμό της οποίας εκτελούσαν εντολές, και οι όποιες αξιώσεις της Τουρκίας θα πρέπει να έχουν ως αποδέκτη το Ελληνικό κράτος, που αναλαμβάνει την ευθύνη ότι οι δυο ενεργούσαν κατ’ εντολή του.

Η χώρα μας ευρισκόμενη σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση καλείται να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις και ευχές από «εταίρους» και «συμμάχους» μια επιθετική Τουρκία
. Η κοινή λογική σήμερα αλλά και η διαχρονική πολιτική της χώρας ήταν να μην παρασύρεται σε μια ρητορική προκλήσεων της Τουρκίας διατηρώντας χαμηλούς τόνους. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αυτή μετατράπηκε σε μια ανεύθυνη επιθετική ρητορική από μέρους μας, με υπεύθυνο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και βέβαια η επιθετική ρητορική δεν είναι εκ’ προοιμίου κακή αρκεί να μπορείς να την υποστηρίξεις με πράξεις, αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις η χλεύη όλων, εχθρών και φίλων.  

Τώρα όλοι στην κυβέρνηση με αφορμή την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων, μιλούν για την ανάγκη νηφαλιότητας και σωφροσύνης ενώ ο Πρωθυπουργός είπε ότι  «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή».

Το δεύτερο θέμα που επιδείνωσε σοβαρά τις σχέσεις με την Τουρκία αφορά το χειρισμό της υπόθεσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών από τις Ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα τη δικαιοσύνη. Όπως είναι γνωστό στις 15 Ιουλίου 2016 εκδηλώθηκε πραξικόπημα στην Τουρκία με αποτέλεσμα, εκτός της γενικής αποσταθεροποίησης, 250 νεκροί στρατιώτες και πολίτες καθώς και 2.500 περίπου τραυματίες. Για τους πραξικοπηματίες, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε χώρα, ασκήθηκαν διώξεις με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Δύο μέρες μετά το πραξικόπημα ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε 8 Τούρκους στρατιωτικούς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Η Τουρκία ζήτησε αμέσως την έκδοση των 8 ενώ η Ελληνική κυβέρνηση δια του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτριου Βίτσα δήλωσε ότι «Το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν χθες στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας»

Την υπόθεση αμέσως μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου έχουν αναλάβει αυτόκλητοι υποστηρικτές (οι διεκδικούντες το μονοπώλιο της ευαισθησίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) των 8 πραξικοπηματιών, οι οποίοι με δικονομικά τεχνάσματα εμπόδισαν και συνεχίζουν να εμποδίζουν την έκδοση των 8 στην Τουρκία όπως αρχικά είχε αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή διατάραξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις ήδη προβληματικές ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Τουρκία είχε τονίσει σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα ότι η μη έκδοση θα είναι εις βάρος της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Η απόφαση του ΑΠ περί μη έκδοσης χαιρετήθηκε από όλη την αντιπολίτευση ενώ η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης μετακινήθηκε και στοιχήθηκε πίσω από τη δικαστική απόφαση. Οι υποστηρικτές βέβαια των 8 Τούρκων που ομνύουν υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να εξηγήσουν στον Τουρκικό λαό, μια και θεωρούν τον εαυτό τους προνομιακό συνομιλητή με τους λαούς, και ιδιαίτερα στις οικογένειες των 250 νεκρών και 2.200 τραυματιών, βάση ποιου πραγματικά δικαίου οι πραξικοπηματίες δεν θα απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ούτε θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους και θα παραμείνουν στην Ελλάδα ακαταδίωκτοι να απολαμβάνουν την ελευθερία τους.

Εντελώς υποθετικά, έχουμε πραξικόπημα στην Ελλάδα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Τις επόμενες μέρες μια ομάδα 8 στρατιωτικών με ελικόπτερο βρίσκει καταφύγιο στην Αλβανία και ζητά πολιτικό άσυλο. Προφανώς η απαίτηση του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η άμεση έκδοση αυτών για να προσαχθούν ενώπιων της δικαιοσύνης, χωρίς καμία χρονοτριβή, ενώ δεν θα γινόταν δεκτή καμία δικαιολογία και κωλυσιεργία εκ μέρους της Αλβανίας. Αυτοί όμως που θα υψώσουν στεντόρεια φωνή και θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την παραδειγματική τιμωρία των «πραξικοπηματιών» θα είναι οι ίδιοι που προσέτρεξαν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στους Τούρκους πραξικοπηματίες για να τους εξασφαλίσουν την ελευθερία. Μόλις πριν λίγες μέρες ο επιφανέστερος των υπερασπιστών των 8 Τούρκων κ. Απόστολος Δοξιάδης σε άρθρο του για την υπόθεση και με τίτλο «Ανταλλαγή γιοκ!» αφού υπερασπίζεται με σθένος τους Τούρκους πραξικοπηματίες αναφέρει: «Όσοι βάζουν τη λέξη «ανταλλαγή» στη συζήτηση, στο θέμα των δύο κακότυχων στρατιωτικών μας, ας καταλάβουν ότι μιλάνε για κάτι που δεν έχει καμία νομική υπόσταση και που δεν υπάρχει κανένας αποδεκτός τρόπος να πραγματωθεί». Ο κ. Δοξιάδης χαρακτηρίζει τους δύο ένοπλους φρουρούς της πατρίδας μας που βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας απλά κακότυχους, δηλαδή την αιχμαλωσία ενός Έλληνα Αξιωματικού και Υπαξιωματικού από τους Τούρκους και την παράνομη κράτηση στις φυλακές ως μια συνέπεια εξ αιτίας της κακής τους μοίρας, κάτι δηλαδή σαν αποτυχία σε αρραβώνα, ατύχημα με ποδήλατο κ.λ.π.

Δεν δικαιολογείται καμία απόφαση της δικαιοσύνης, που εκδίδεται εν ονόματι του λαού, να θίγει το εθνικό συμφέρον και να θέτει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις της χώρας και το λαό σε περιπέτειες. Ο κάθε Έλληνας στρατιώτης έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται με οποιοδήποτε κόστος μόνο την πατρίδα του και κανένα παγκόσμιο ιδανικό με οποιοδήποτε όνομα και περιτύλιγμα. Δεν έχει καμία υποχρέωση να διακινδυνεύσει οτιδήποτε για να υπερασπιστεί Τούρκους πραξικοπηματίες. 

Ο χειρισμός της υπόθεσης των 8 Τούρκων θα ήταν ίσως κατανοητός εάν εντάσσονταν στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου υψηλής ανάλυσης που θα προέβλεπε την πτώση του Ερντογάν και την ανάληψη μιας εξουσίας όπου οι πραξικοπηματίες θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμα όμως και αν αυτοί αναλάμβαναν θέσεις υψηλής ευθύνης σε μια μεταερντογάν εποχή ποιος μας εγγυάται ότι θα ήταν περισσότερο φιλικοί προς τη χώρα μας; Ας μην τρέφουμε καμία αυταπάτη και ψευδαίσθηση, θα συνέχιζαν την ίδια επιθετική πολιτική διεκδικήσεων εις βάρος μας, χωρίς καμία αναστολή και κανένα συναισθηματισμό.

Χωρίς κανένα συμψηφισμό και κανενός είδους διαπραγμάτευση οι Τούρκοι πραξικοπηματίες πρέπει να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη της πατρίδας τους για τις πράξεις που κατηγορούνται. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενεργώντας με κριτήριο μόνο το εθνικό συμφέρον.           

Οι παράνομα κρατούμενοι Έλληνες, φρουροί της πατρίδας, πρέπει να επιστρέψουν πίσω χωρίς καμία χρονοτριβή. Η οποιαδήποτε παράταση της ομηρίας και με οποιοδήποτε πρόσχημα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον Ελληνικό λαό. Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί την εθνική αξιοπρέπεια και τιμή χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και με οποιοδήποτε κόστος.

Σημ. Ο Το κείμενο απηχεί προσωπικές απόψεις.

Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

                        

                           Πρόεδρος

Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

               Παραρτήματος Λάρισας
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ