2018-07-28 13:43:04
Φωτογραφία για ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΦΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Σε συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας θα συνεχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς παρά την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει καθηλωμένη, λόγω της υπερφορολόγησης. Όπως σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων: «Η πτώση της ιδιωτικής καταναλώσεως, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, συνάδει με τις περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες των νοικοκυριών, λόγω της υπέρμετρης φορολογήσεως που έχει επιβληθεί τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση, κατά 0,8% το 2018, η οποία θα υποστηριχθεί από την αύξηση της απασχολήσεως και την αρνητική μέση ροπή προς αποταμίευση».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, με εξαίρεση τη σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων, οι οποίες καταγράφουν υψηλό ρυθμό αύξησης κατά 33%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι υπόλοιποι δείκτες συγκυρίας προοιωνίζονται υποτονική εξέλιξη της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Ο δείκτης όγκου των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά μόλις 0,6%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τετράμηνο του 2018, έναντι αύξησης 1,1% το 2017 συνολικά.


Επίσης, τα έσοδα από ΦΠΑ υποχώρησαν ελαφρά στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (-0,3%), υποδηλώνοντας την ασθενική ζήτηση, έπειτα από σημαντικές αυξήσεις στην περίοδο 2015-2017, οι οποίες οφείλονται, ωστόσο, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών εκείνης της περιόδου. Παρά την αδύναμη κατανάλωση, η Alpha Bank εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα περί το 2% για το έτος συνολικά, λόγω της καλής πορείας των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η θετική συμβολή των εξωτερικών συναλλαγών στο ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των εξαγωγών, λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρωπαϊκής οικονομίας, και τη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης. Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2018 συνεχίζεται η τάση ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές αγαθών εμφανίζουν έντονα ανοδική πορεία από το 2010 έως και σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2015 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών, υποστηριζόμενες κυρίως από τις τουριστικές εισπράξεις, εμφανίζουν καλές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Ειδικότερα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2018:

Οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν σημαντικά και αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση, επιπλέον της σημαντικής αυξήσεως κατά 19,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.Οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,1%, εξέλιξη που προκύπτει από την αύξηση τους από μεταφορές (11%) και την ταξιδιωτική κίνηση (21,7%).Επενδύσεις

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 προέκυψε μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό (πλοία) με παράλληλη ανάλωση αποθεμάτων. Ωστόσο, οι δείκτες επενδυτικής ζήτησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών που σημειώνεται καθώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, υποδηλώνουν τάσεις ενίσχυσης των επενδύσεων τόσο κατά το τρέχον όσο και τα επόμενα έτη.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του βιομηχανικού τομέα συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος, καθώς η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών στη βιομηχανία μετά τη δραματική μείωση την περίοδο 2010-2014 σταδιακά ενισχύεται, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής κατά 3,9% σε ετήσια βάση στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Παράλληλα, η βελτίωση της παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του βαθμού χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, ο οποίος βελτιώθηκε σημαντικά στο 70,4% το πρώτο τετράμηνο του 2018, από 64,1% το 2017 συνολικά. Από την άλλη πλευρά, επιβραδύνoνται σημαντικά οι εκταμιεύσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), ως αποτέλεσμα της προσπάθειας επιτεύξεως των δημοσιονομικών στόχων.

kathimerini.gr

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ