2018-08-07 20:30:46
Φωτογραφία για Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να κερδίσετε εννέα λεπτά ζωής καθημερινά
Η εμμονή μας με τον καφέ μπορεί να έχει απρόσμενα οφέλη για την υγεία έως ακόμη και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας μέχρι και εννέα λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνες.

Δύο νέες μελέτες, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ακόμη και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει το άτομο νωρίς από οποιαδήποτε αιτία και μειώνει δραματικά την πιθανότητα θανάτου από προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

Οι άνθρωποι που κατανάλωσαν μόνο ένα φλιτζάνι καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα κατά 12% σε διάστημα 16 ετών, ενώ τρία φλιτζάνια μείωσαν τον κίνδυνο κατά 18%.

Ο καθηγητής Sir David Spiegelhalter, καθηγητής Winton για τη δημόσια κατανόηση του κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπολόγισε ότι ένα φλιτζάνι καφέ επέτεινε την μέση ζωή ενός άνδρα κατά τρεις μήνες και μιας γυναίκας κατά ένα μήνα.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) που διεξήγαγαν τις μελέτες υποστηρίζουν ότι η προστατευτική επίδραση του καφέ είναι βιολογικά εφικτή, διότι το ρόφημα περιέχει αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία και καταπολεμούν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος.


"Εάν θέλετε να πίνετε καφέ, πίνετε. Εάν δεν είστε λάτρης του καφέ, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γίνετε", δήλωσε ο Δρ Veronica Setiawan, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο USC.

"Ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

"Αν και αυτή η μελέτη δεν δείχνει συνάφεια ή δεν δείχνει σε ποια χημικά προϊόντα του καφέ μπορεί να του δίνουν αυτές τις ιδιότητες, είναι σαφές ότι ο καφές μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής".

Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωμένα ροφήματα στον κόσμο και οι Βρετανοί πίνουν σήμερα 55 εκατομμύρια φλιτζάνια την ημέρα σύμφωνα με την British Coffee Association. Ένας στους οκτώ ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτεται σήμερα καφετέρια σε καθημερινή βάση

Για τη μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω από 10 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Ιταλίας.

Μετά από 16 χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν 42.000 άνθρωποι στη μελέτη είχαν πεθάνει από μια σειρά από καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι κυκλοφοριακές ασθένειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Οι άνδρες που έπιναν τουλάχιστον δυόμισι φλιτζάνια την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο τους κατά 12% και οι γυναίκες κατά 7%.

Επίσης, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από πεπτικές ασθένειες κατά 51% για τους άνδρες και το 40% για τις γυναίκες καθώς και μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κυκλοφοριακές ασθένειες για τις γυναίκες κατά 22%.

"Βρήκαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικά από τις κυκλοφοριακές και πεπτικές ασθένειες", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Marc Gunter του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και πρώην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial.

«Βρήκαμε ότι η κατανάλωση περισσότερου καφέ συνδέθηκε με ένα ευνοϊκότερο χαρακτηριστικό της ηπατικής λειτουργίας και την ανοσολογική αντίδραση.

"Αυτό, μαζί με τη συνέπεια των αποτελεσμάτων με άλλες μελέτες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μας δίνει περισσότερα κίνητρα για το ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, δηλαδή μέχρι περίπου τρία φλιτζάνια την ημέρα δεν είναι επιβλαβής για την υγεία σας και ότι η ενσωμάτωση του στη διατροφή σας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία».

Πηγη: telegraph.co.uk    stogiatro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ