2019-03-28 11:36:12
Φωτογραφία για ΙΣΗ: Εξετάσεις στην ειδικότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) 

ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 

ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 

Web: www.ish.gr, e-mail: [email protected]

Ηράκλειο, 27/03/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου εκφράζει την αντίθεσή του στη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 166, του Ν.4600/9.3.2019 με τίτλο: «Εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας». Πρόκειται για μια ρύθμιση βιασύνης και προχειρότητας, που η εφαρμογή της μόνο προβλήματα και προβληματισμούς δημιουργεί στην ιατρική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα: Καθιερώνεται σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, που θα γίνονται 4 φορές τον χρόνο σε εξεταστικά κέντρα που θα βρίσκονται μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Προβλέπεται, επίσης, ότι στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Τέλος, η έναρξη εφαρμογής των παραπάνω, εξαρτάται από Υπουργική απόφαση που ακόμα δεν έχει εκδοθεί, δημιουργώντας έτσι αναστάτωση στους ιατρούς που βρίσκονται λίγο πριν τις εξετάσεις. 


Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της τροπολογίας αγνοούν ότι εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας αποτελούν παγκοσμίως εξετάσεις επάρκειας γνώσεων και δεξιοτήτων. Αγνοούν επίσης ότι η καθιέρωση βαθμολογίας σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά ειδικότητα. Με την εφαρμογή της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης επιστρέφουμε στον συγκεντρωτισμό, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα Νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι περισσότεροι νέοι ιατροί, δεδομένης της μείωσης της αναμονής για τις περισσότερες ειδικότητες, θα επιλέγουν τα Νοσοκομεία του κέντρου για να βρίσκονται μέσα ή κοντά στα εξεταστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, ο βαθμός ειδικότητας πέρα από τη διάκριση σε "επαρκείς" και "λιγότερο επαρκείς" ιατρούς, θα τους συνοδεύει σε όλη τη μετέπειτα πορεία τους και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές διαδικασίες πρόσληψης ή εξέλιξης στο Ε.Σ.Υ. 

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων, των νέων ιατρών, είναι δυναμική διαδικασία και αποτελεί τη βάση της πυραμίδας κάθε συστήματος υγείας. Την πρόκληση αυτή καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, θέτοντας σωστές προτεραιότητες και προϋποθέσεις. Απαιτεί όραμα, σχεδιασμό και πρόγραμμα, δίδοντας κίνητρα στους νέους ιατρούς για να παραμείνουν στην χώρα. Τα κύρια προβλήματα στο σύστημα ειδικότητας αποτελούν: η έλλειψη οργανωμένου συστήματος εκπαίδευσης, η απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πολλά τμήματα και η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 166 του Ν.4600/9.3.2019 και προτείνουμε : 

- Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Σχολών της χώρας και των Ιατρικών Εταιρειών. 

- Εθνικό Ενιαίο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ανά ειδικότητα και παρουσία ατομικού τετραδίου ειδικευόμενου (logbook) με τις προβλεπόμενες ικανότητες που πρέπει να κατέχει ο ειδικευόμενος ιατρός για τη λήψη ειδικότητας. 

- Αξιολόγηση εκπαιδευτών και νοσηλευτικών μονάδων που δίδουν ειδικότητα. 

- Διαρκή, ετήσια αξιολόγηση των ειδικευομένων ιατρών. 

- Ενίσχυση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης με συμμετοχή των νέων ιατρών σε ερευνητικές μελέτες, ιατρικά συνέδρια και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. 

- Πανελλαδικές Εξετάσεις για τον τίτλο ειδικότητας, στην έδρα κάθε Ιατρικής Σχολής, σε καθορισμένη κοινή ημερομηνία (4 φορές ανά έτος). 

Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας 

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης 

Συντ. Επικοινωνίας, Διαδικτύου & Νέων Ιατρών 

Νικόλαος Ι. Γαλανάκης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ