2019-10-13 13:12:41
Εκατό μέρες συμπληρώνονται από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, «το αφήγημα της ''συνεπούς'' κυβέρνησης καταρρέει, και η Ν.Δ. έχει δείξει σημάδια επιπολαιότητας».
«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσπαθήσει να αφομοιώσουν τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το DNA μας δεν αντιγράφεται», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροκαθορίζεται, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του, σημειώνει. Προσθέτει ότι δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αναδείξει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για να συγκροτηθεί μια νέα και μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, όπως ζήτησε η Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επικρίνει τη κυβέρνηση για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως απουσιάζει εντελώς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη με στόχους και προτεραιότητες για την οικονομία. «Εκεί που διαφωνεί πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής είναι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζητήματα», αναφέρει ο κ. Κατρίνης στο Πρακτορείο και τονίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα και προτάσεις, απέναντι σε μια καρικατούρα ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού».
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή, με αφορμή την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ενώ αφήνει αιχμές και για τη στάση της Ν.Δ. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο εμπλέκουν τη δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να φθείρουν τους θεσμούς».
Κύριε Κατρίνη, ποια εικόνα σας άφησε η συζήτηση και η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με τις κατηγορίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis;
Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει διερεύνηση και μόνο των καταγγελιών για την εμπλοκή του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Από εκεί και πέρα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να φθείρουν τους θεσμούς και να προκαλούν εικόνα απαξίωσης στους πολίτες.
Να θυμίσω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο άνθρωπος που συνδέει την κυβέρνηση Καραμανλή και την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού υπηρέτησε και τους δύο από νευραλγικές θέσεις.
Καλώς ή κακώς το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ της Προανακριτικής; Σας ρωτώ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την πρωτοβουλία της Ν.Δ. και τη θετική σας στάση, δεν ερευνάται το σκάνδαλο του φαρμάκου αλλά επιδιώκεται ο πολιτικός στιγματισμός του.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως εφόσον υπήρχαν καταγγελίες από την κυρία Ράικου και τον κύριο Αγγελή, για παρεμβάσεις στο θεσμό και τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, αυτές έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή. Είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε μια άκομψη προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης Novartis, με σαφή μικροπολιτικό και προεκλογικό τακτικισμό. Επέλεξαν να στοχοποιήσουν και παραπέμψουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους χωρίς στοιχεία. Δυστυχώς όμως, για τους πολίτες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία μπήκαν ποτέ στην ουσία της υπόθεσης. Πολύ απλά, δε θέλησαν και δε θέλουν να υπάρξει έρευνα για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.
Συμπληρώνονται οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πώς τις αποτιμάτε;
Μέσα σε 100 ημέρες η κυβέρνηση έχει προλάβει να κάνει πολλά λάθη. Το αφήγημα της «καλά προετοιμασμένης» κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και το αποδεικνύει η στάση της στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η προχειρότητα στο νομοθετικό της έργο. Ήδη, στους τρεις μήνες διακυβέρνησης έχει δείξει σημάδια επιπολαιότητας, καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο που μοιάζει περισσότερο με «επιτελείο Μητσοτάκη» παρά με επιτελικό κράτος, ενώ σήμερα έρχεται να το διορθώσει ξανά, για δεύτερη φορά, μέσα σε 2 μήνες. Η κακή νομοθέτηση είναι το χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το επιβεβαίωσε μόλις χθες και το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Το αφήγημα της «συνεπούς» κυβέρνησης καταρρέει, αφού δεν τηρούνται ούτε οι κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας: Η Συμφωνία των Πρεσπών, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα η κυβέρνηση δεν εγείρει ζήτημα επανακαθορισμού των ασφυκτικών πλεονασμάτων, ακόμα και όταν το ίδιο το ΔΝΤ υποστηρίζει την ανάγκη να μειωθούν. Έγινε σαφές από το σχέδιο του προϋπολογισμού, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί πλήρως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που κρατούν δέσμια την οικονομία. Παράλληλα, ακόμα και θετικά μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ακυρωθούν στην πράξη από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα έρθουν το επόμενο εξάμηνο.
Επίσης την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, ως τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, πώς την κρίνετε;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα και προτάσεις, απέναντι σε μια καρικατούρα ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σε πολλά, αποτελούν στην πράξη τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στόχος μας δεν είναι να επενδύουμε στην αρνητική εικόνα που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κυβέρνηση ούτε να επικαλούμαστε διαρκώς τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα. Στόχος μας είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους πολίτες, καθώς η δημοκρατική παράταξη έχει χαράξει ουσιαστική πολιτική για τους πολίτες για πολλά χρόνια και προτείνει και σήμερα ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής τους. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσπαθήσει να αφομοιώσουν τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το DNA μας δεν αντιγράφεται. Και τα δυο κόμματα έχουν επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να διεμβολίσουν το Κίνημα Αλλαγής, αλλά οι πολίτες αποφάσισαν διαφορετικά και το ανέδειξαν σε τρίτο, ισχυρό και αυτόνομο πόλο στο πολιτικό σύστημα.
Πού συμφωνείτε και πού όχι με το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση;
Σε διατάξεις που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και αίρουν τα εμπόδια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, δεν θα μπορούσαμε να μην συμφωνήσουμε. Το ίδιο ισχύει και με τις διατάξεις για τους εργολήπτες, τη θεσμοθέτηση του εθνικού μητρώου υποδομών, του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, της ηλεκτρονικής βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα για την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια εντοπίζονται προβλήματα, για τα οποία όμως θα προτείνουμε βελτιώσεις προς το συμφέρον των πολιτών.
Δυστυχώς το υπόλοιπο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δεν κομίζει κανένα συνεκτικό όραμα, προχωρά σε βιαστικές απλουστεύσεις που επιτρέπουν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και αδιαφάνεια στις διαδικασίες. Απουσιάζει εντελώς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη με στόχους και προτεραιότητες για την οικονομία.
Εκεί που διαφωνούμε κάθετα είναι στα εργασιακά ζητήματα. Οι εξαιρέσεις και μάλιστα με έωλες διαδικασίες, από την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων, πιθανόν να πληθύνουν μέχρι να γίνουν ο κανόνας. Το ίδιο ισχύει και με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία που στρέφεται κατά των εργαζομένων, αλλά και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά σωματεία από τη στιγμή που λείπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Μιλάτε για την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων. Σε ποια ζητήματα και με ποιο τρόπο;
Στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας και συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Δυστυχώς όμως, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τα δύο αυτά ζητήματα με όρους μικροπολιτικού και κομματικού σχεδιασμού. Επίσης, στη συνταγματική αναθεώρηση αναδείχθηκε το έλλειμμα συνεννόησης, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εθνική συνεννόηση και συμφωνία όλων των κομμάτων για την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αρνήθηκε, όπως και η Νέα Δημοκρατία που έχει αποδεχθεί τις δεσμεύσεις του κυρίου Τσίπρα για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Τα δύο αυτά κόμματα, θρέφονται από την πόλωση, την οξύτητα και τις διχαστικές λογικές για να εγκλωβίζουν τους πολίτες σε αδιέξοδα.
Κατά τη γνώμη σας ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής; Προς τη Ν.Δ.; Προς το ΣΥΡΙΖΑ;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροκαθορίζεται, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να αναδείξουμε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και να προτάξουμε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε την αξιοπιστία, αλλά και τις θέσεις για να σταθούμε απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και ο ίδιος μια ακραία συντηρητική πολιτική. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί στο δρόμο που χαράσσουν οι νέοι άνθρωποι, οι νέες δυνάμεις της χώρας. Αυτούς πρέπει να εκφράσουμε.
Η Συνδιάσκεψη στο τέλος Νοεμβρίου τι χαρακτήρα έχει;
Δυναμικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα τολμηρό και μεγάλο βήμα επανασύνδεσης του Κινήματος Αλλαγής με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών. Και αυτό το βήμα θα γίνει με συνέπεια, επιμονή, καθαρές θέσεις που στηρίζουν ουσιαστικά την κοινωνία και θα αλλάξουν τη χώρα.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσπαθήσει να αφομοιώσουν τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το DNA μας δεν αντιγράφεται», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Μιχάλης Κατρίνης, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροκαθορίζεται, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του, σημειώνει. Προσθέτει ότι δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αναδείξει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για να συγκροτηθεί μια νέα και μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, όπως ζήτησε η Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επικρίνει τη κυβέρνηση για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως απουσιάζει εντελώς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη με στόχους και προτεραιότητες για την οικονομία. «Εκεί που διαφωνεί πρωτίστως το Κίνημα Αλλαγής είναι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζητήματα», αναφέρει ο κ. Κατρίνης στο Πρακτορείο και τονίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα και προτάσεις, απέναντι σε μια καρικατούρα ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού».
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή, με αφορμή την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ενώ αφήνει αιχμές και για τη στάση της Ν.Δ. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο εμπλέκουν τη δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να φθείρουν τους θεσμούς».
Κύριε Κατρίνη, ποια εικόνα σας άφησε η συζήτηση και η απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με τις κατηγορίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis;
Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει διερεύνηση και μόνο των καταγγελιών για την εμπλοκή του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Από εκεί και πέρα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να φθείρουν τους θεσμούς και να προκαλούν εικόνα απαξίωσης στους πολίτες.
Να θυμίσω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο άνθρωπος που συνδέει την κυβέρνηση Καραμανλή και την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού υπηρέτησε και τους δύο από νευραλγικές θέσεις.
Καλώς ή κακώς το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ της Προανακριτικής; Σας ρωτώ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την πρωτοβουλία της Ν.Δ. και τη θετική σας στάση, δεν ερευνάται το σκάνδαλο του φαρμάκου αλλά επιδιώκεται ο πολιτικός στιγματισμός του.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως εφόσον υπήρχαν καταγγελίες από την κυρία Ράικου και τον κύριο Αγγελή, για παρεμβάσεις στο θεσμό και τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, αυτές έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή. Είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε μια άκομψη προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης Novartis, με σαφή μικροπολιτικό και προεκλογικό τακτικισμό. Επέλεξαν να στοχοποιήσουν και παραπέμψουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους χωρίς στοιχεία. Δυστυχώς όμως, για τους πολίτες, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία μπήκαν ποτέ στην ουσία της υπόθεσης. Πολύ απλά, δε θέλησαν και δε θέλουν να υπάρξει έρευνα για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.
Συμπληρώνονται οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πώς τις αποτιμάτε;
Μέσα σε 100 ημέρες η κυβέρνηση έχει προλάβει να κάνει πολλά λάθη. Το αφήγημα της «καλά προετοιμασμένης» κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και το αποδεικνύει η στάση της στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η προχειρότητα στο νομοθετικό της έργο. Ήδη, στους τρεις μήνες διακυβέρνησης έχει δείξει σημάδια επιπολαιότητας, καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο που μοιάζει περισσότερο με «επιτελείο Μητσοτάκη» παρά με επιτελικό κράτος, ενώ σήμερα έρχεται να το διορθώσει ξανά, για δεύτερη φορά, μέσα σε 2 μήνες. Η κακή νομοθέτηση είναι το χαρακτηριστικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το επιβεβαίωσε μόλις χθες και το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Το αφήγημα της «συνεπούς» κυβέρνησης καταρρέει, αφού δεν τηρούνται ούτε οι κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας: Η Συμφωνία των Πρεσπών, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα η κυβέρνηση δεν εγείρει ζήτημα επανακαθορισμού των ασφυκτικών πλεονασμάτων, ακόμα και όταν το ίδιο το ΔΝΤ υποστηρίζει την ανάγκη να μειωθούν. Έγινε σαφές από το σχέδιο του προϋπολογισμού, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί πλήρως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που κρατούν δέσμια την οικονομία. Παράλληλα, ακόμα και θετικά μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ακυρωθούν στην πράξη από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα έρθουν το επόμενο εξάμηνο.
Επίσης την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, ως τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, πώς την κρίνετε;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση με κραυγές, αλλά με επιχειρήματα και προτάσεις, απέναντι σε μια καρικατούρα ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σε πολλά, αποτελούν στην πράξη τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στόχος μας δεν είναι να επενδύουμε στην αρνητική εικόνα που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κυβέρνηση ούτε να επικαλούμαστε διαρκώς τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα. Στόχος μας είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους πολίτες, καθώς η δημοκρατική παράταξη έχει χαράξει ουσιαστική πολιτική για τους πολίτες για πολλά χρόνια και προτείνει και σήμερα ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής τους. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσπαθήσει να αφομοιώσουν τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το DNA μας δεν αντιγράφεται. Και τα δυο κόμματα έχουν επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να διεμβολίσουν το Κίνημα Αλλαγής, αλλά οι πολίτες αποφάσισαν διαφορετικά και το ανέδειξαν σε τρίτο, ισχυρό και αυτόνομο πόλο στο πολιτικό σύστημα.
Πού συμφωνείτε και πού όχι με το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση;
Σε διατάξεις που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και αίρουν τα εμπόδια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, δεν θα μπορούσαμε να μην συμφωνήσουμε. Το ίδιο ισχύει και με τις διατάξεις για τους εργολήπτες, τη θεσμοθέτηση του εθνικού μητρώου υποδομών, του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, της ηλεκτρονικής βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα για την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια εντοπίζονται προβλήματα, για τα οποία όμως θα προτείνουμε βελτιώσεις προς το συμφέρον των πολιτών.
Δυστυχώς το υπόλοιπο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δεν κομίζει κανένα συνεκτικό όραμα, προχωρά σε βιαστικές απλουστεύσεις που επιτρέπουν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και αδιαφάνεια στις διαδικασίες. Απουσιάζει εντελώς ένα σχέδιο στρατηγικής για την ανάπτυξη με στόχους και προτεραιότητες για την οικονομία.
Εκεί που διαφωνούμε κάθετα είναι στα εργασιακά ζητήματα. Οι εξαιρέσεις και μάλιστα με έωλες διαδικασίες, από την εφαρμογή των όρων των συλλογικών συμβάσεων, πιθανόν να πληθύνουν μέχρι να γίνουν ο κανόνας. Το ίδιο ισχύει και με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία που στρέφεται κατά των εργαζομένων, αλλά και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά σωματεία από τη στιγμή που λείπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Μιλάτε για την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων. Σε ποια ζητήματα και με ποιο τρόπο;
Στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας και συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Δυστυχώς όμως, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τα δύο αυτά ζητήματα με όρους μικροπολιτικού και κομματικού σχεδιασμού. Επίσης, στη συνταγματική αναθεώρηση αναδείχθηκε το έλλειμμα συνεννόησης, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εθνική συνεννόηση και συμφωνία όλων των κομμάτων για την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αρνήθηκε, όπως και η Νέα Δημοκρατία που έχει αποδεχθεί τις δεσμεύσεις του κυρίου Τσίπρα για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Τα δύο αυτά κόμματα, θρέφονται από την πόλωση, την οξύτητα και τις διχαστικές λογικές για να εγκλωβίζουν τους πολίτες σε αδιέξοδα.
Κατά τη γνώμη σας ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής; Προς τη Ν.Δ.; Προς το ΣΥΡΙΖΑ;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροκαθορίζεται, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να αναδείξουμε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και να προτάξουμε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε την αξιοπιστία, αλλά και τις θέσεις για να σταθούμε απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και ο ίδιος μια ακραία συντηρητική πολιτική. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί στο δρόμο που χαράσσουν οι νέοι άνθρωποι, οι νέες δυνάμεις της χώρας. Αυτούς πρέπει να εκφράσουμε.
Η Συνδιάσκεψη στο τέλος Νοεμβρίου τι χαρακτήρα έχει;
Δυναμικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα τολμηρό και μεγάλο βήμα επανασύνδεσης του Κινήματος Αλλαγής με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών. Και αυτό το βήμα θα γίνει με συνέπεια, επιμονή, καθαρές θέσεις που στηρίζουν ουσιαστικά την κοινωνία και θα αλλάξουν τη χώρα.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ