2012-06-18 09:42:31
Φωτογραφία για ΠΑΣΟΚ / Δύο σενάρια για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης ...!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη και ακυβέρνητη και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι εμπόδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί όμως να εμφανίζεται ως ρυθμιστής βάζοντας βέτο. «Φορμαλιστική» η προσέγγιση του Φ. Κουβέλη. Στην «επόμενη μέρα» με στόχο την υιοθέτηση της πρότασή του για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης επιχειρεί να περάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας εκτός από το αρχικό και εναλλακτικό σχέδιο υπό όρους.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί εκτός από επιθυμητό και αναγκαίο το σενάριο για διακυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ λέγεται ότι κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συζήτησαν και για την ανάγκη να μην εξαντλήσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο διά της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Για το χρονοδιάγραμμα που θα εξασφαλίσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση ισχυρή αφετηρία, άκουσε σχετικές «παραινέσεις» ο κ. Βενιζέλος άλλωστε από τον Γάλλο πρόεδρο.


Ο Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τηλεφώνησε στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, κ. Βενιζέλο, τον οποίο και συνεχάρη για την «αντοχή» του ΠΑΣΟΚ στο κλίμα πόλωσης - ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι του υπενθύμισε τη συζήτηση που έκαναν στα Ηλύσια Πεδία, δηλαδή για τον στόχο συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς καθυστέρηση.

Ως γνωστόν, ο κ. Ολάντ είχε επισημάνει στη συνάντηση στο Παρίσι ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση το καλύτερο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 21 Ιουνίου ή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής -το αργότερο- στις 28 του μηνός.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να συμβάλει αποφασιστικά στον σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας την άποψη ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτη και ακυβέρνητη». Και ενώ στη δήλωσή του μιλούσε με απόλυτο τρόπο για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, εν συνεχεία εξήγησε στους συνομιλητές του ότι δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ εμπόδιο - αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανίζεται «ως ρυθμιστής βάζοντας βέτο».

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε δε και στον κ. Κουβέλη για τη «φορμαλιστική και γραφειοκρατική του προσέγγιση», κατηγορώντας τον ότι εμμένει στο «γράμμα» των διερευνητικών εντολών, αν και θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία.

Σύμπραξη

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συμπράξει, αλλά δεν επιδιώκει τη συμμετοχή στελεχών του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πιστεύει ότι αυτό πρέπει να εξασφαλίσει διάρκεια, να μην έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, ώστε να ξεμπλοκάρει εξαρχής κρίσιμες διαδικασίες και πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, προβλέπει ότι οι εταίροι μας θα ζητήσουν εγγυήσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όπερ σημαίνει κατά την Ιπποκράτους ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπεκφεύγει για πολύ από το πλέγμα των ευθυνών κι ότι θα αναγκαστεί να πάρει σαφή θέση, ώστε να καταβληθούν οι δόσεις και να αξιολογηθεί η πρόταση αναθεώρησης των όρων του Μνημονίου.

Σύσκεψη

Να σημειωθεί βέβαια ότι ο κ. Βενιζέλος εισηγείται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, αν και ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται έχοντας από σήμερα στα χέρια του τη διερευνητική εντολή να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης - υπογραμμίζεται επίσης ότι ο ίδιος φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ιδιαίτερες «οχλήσεις» για την πρόθεσή του να ηγηθεί της κυβέρνησης. Είναι όμως αυτονόητο ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων και τη σύνθεση της κυβερνητικής πυραμίδας.

Οταν τέλος ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον κ. Σαμαρά για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, επισημαίνεται ότι η συζήτηση δεν άφησε άθικτα βασικά θέματα της «επόμενης μέρας».

Το πρώτο μέλημά τους, σε κάθε περίπτωση, λέει η Ιπποκράτους, είναι να γίνουν όλα τα βήματα εντός χρόνου - δηλαδή χωρίς χάσιμο χρόνου, αφού η χώρα έχει ήδη δεχθεί πολλές «κόκκινες κάρτες» λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ

Ποιες είναι οι λύσεις που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ

Τι εννοεί η Ιπποκράτους μιλώντας για κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης; Θα αποτελείται από πολιτικά στελέχη, τεχνοκράτες ή ένα «κράμα» τεχνοκρατών και πολιτικών στελεχών;

Και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Ο κ. Αντώνης Σαμαράς;

Στενοί συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου διέψευδαν χθες αργά το βράδυ ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία αντάλλαξαν απόψεις για την ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης.

Ωστόσο έμπειρα στελέχη στοιχηματίζουν ότι δεν μπορεί παρά να απασχολεί έντονα το ζήτημα που αφορά τον χάρτη των προσώπων και, φυσικά, τον κεντρικό πρωταγωνιστή, δηλαδή τον πρωθυπουργό.

Τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να συμφωνήσει με το σενάριο πρωθυπουργοποίησης του αρχηγού της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαρά, που έλαβε σημαντικό ποσοστό - αν και φαίνεται ότι συζητείται και προσωπικότητα κοινής αποδοχής.

Για το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τεχνοκράτες - παρότι πρώην υπουργοί του κόμματος θα επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση (μάλιστα σχετική άποψη λέγεται ότι εξέφρασαν οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης).

Αξιοποίηση

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα διαφωνούσε με την αξιοποίηση, στη νέα κυβέρνηση, τεχνοκρατών όπως ο κ. Ι. Στουρνάρας (νυν υπουργός Ανάπτυξης), ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας (Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Γ. Ζανιάς στο οικονομικό επιτελείο, η κυρία Λ. Μενδώνη στον Πολιτισμό κ.ά. Στη «λίστα» υπάρχουν και άλλα ονόματα που εξετάζονται - αν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πρέπον αυτό να συμβεί μετά την απόφαση των κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης, που είναι το βασικό εθνικό ζητούμενο, ώστε να μην υπάρξει «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας με την Ευρώπη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ