2019-12-07 13:00:26
Φωτογραφία για Κυβέρνηση: Οι κινήσεις που καταργούν το deal Τουρκίας-Λιβύης
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας, με διπλωματικό πρέσινγκ στην Λιβύη και την δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Ο Ταγίπ Ερντογάν από την παρουσία του στο ΝΑΤΟ εισέπραξε ήδη τις πρώτες αποδοκιμασίες, από το State department, τις Βρυξέλλες, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Παράλληλα με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, η Αθήνα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της και θα ανεχθεί καμία παράνομη ενέργεια η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την συμφωνία νομικά άκυρη καθώς καταργεί την ΑΟΖ της Κρήτης αλλά εξαφανίζει και νησιά από τον χάρτη της συμφωνίας των δύο χωρών, όπως το Καστελόριζο. «Αυτό χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο. Αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή.


Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ηγέτες. Άλλωστε τις κινήσεις της Άγκυρας τις γνώριζε το υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιούλιο. Ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος είχε τότε αναγνωρίσει ότι ένα τέτοιο μνημόνιο είναι προβληματικό και ότι δεν μπορεί να υπογραφεί. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην διπλωματική εκπροσώπηση της Λιβύης.

Η Σύνοδος Κορυφής και η επίσκεψη του προέδρου της βουλής της Λιβύης

Μετά της Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προσκλήσεων και στην Σύνοδο Κορυφής οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος με την παρουσία του και στο Λονδίνο και ήδη έχει αρκετούς υποστηρικτές καθώς εκτός από Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να διαφωνεί με τις παράνομες ενέργειες αλλά και με την στάση της Άγκυρας στο μεταναστευτικό.

Την ίδια μέρα που θα είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα φτάνει στη χώρα μας ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις έτσι ώστε να μην περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο κάτι που με τους συσχετισμούς που υπάρχουν είναι πολύ πιθανό. Άλλωστε η αφρικανική χώρα βρίσκεται η σε εμφύλιο με μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ωστόσο το τελευταίο διάστημα αμφισβητείται έντονα. Μάλιστα το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της χώρας έχει επικρίνει σφοδρότατα την υπογραφή του κειμένου από την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ. «Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθεί η κυβέρνηση. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η Ε.Ε.» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Κοινή εθνική γραμμή

Ο πρωθυπουργός με την χθεσινή παρέμβαση του στη βουλή τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση απέναντι στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερνογάν, κινήθηκε θεσμικά και ενημέρωσε την ολομέλεια της βουλής για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά μετά και την συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντα, όμως, τις ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές και συμμάχων αλλά και στόχων. Έχοντας πάντα για πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνει και τώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγοντας να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ