2012-06-20 08:11:58
Φωτογραφία για Eυρωπαϊκά σενάρια για τροποποίηση του μνημονίου
Συνολική επαναδιαπραγμάτευση για νέο μνημόνιο, που θα λαμβάνει υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα (ύφεση, αποκλίσεις), σχεδιάζουν οι εταίροι, θέτοντας ωστόσο ως «κόκκινη γραμμή» την επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Εurogroup, ουσιαστικά η διαδικασία θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα γίνει μια πρώτη πολιτική συζήτηση, θα συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου), ενώ παράλληλα η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να προετοιμάσει το νέο μνημόνιο.

Εχει ψευδαισθήσεις όποιος πιστεύει σήμερα και ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί είναι εντελώς ανέφικτοι, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσαν η πολιτική κρίση και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.


Αναφερόμενος, στο χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί υπογράμμισε ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, η τρόικα θα πάει αμέσως στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει και να ακούσει τα αιτήματά της. Στη συνέχεια θα προχωρήσει (η τρόικα) σε αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και του μνημονίου, προκειμένου να καταγράψει τις αποκλίσεις, δηλαδή το πού βρισκόμαστε, σήμερα, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, που στην ουσία θα είναι μια απογραφή, η τρόικα θα ενημερώνει την πολιτική ιεραρχία (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) και φυσικά όλα τα κράτη μέλη για την πορεία των συζητήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με βάση τις πάγιες θέσεις του, περί βιωσιμότητας των προγραμμάτων, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η θέση του διεθνούς οργανισμού δεν είναι ανελαστική, λαμβάνει πάντα υπόψη του την οικονομική συγκυρία και προσαρμόζεται ανάλογα. Αλλωστε, συνέχισε, η εφαρμογή ενός μνημονίου είναι μια διαρκής διαδικασία. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Για το αν θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα θέματα που θα βάλει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι, μπορεί να είναι εύκολες ή πολύ δύσκολες, είπε, καθιστώντας, πάντως, σαφές ότι οι εταίροι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες, κοινοτικές πηγές αναφέρουν, ότι θα ζητηθεί η επιτάχυνσή τους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που έχει σημασία είναι το νέο πρόγραμμα και το πρωτόκολλο που θα υπογράψουν όλες οι πλευρές θα πρέπει να οδηγεί σε βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και κυρίως σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με το βασικό ελληνικό αίτημα που είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τουλάχιστον κατά μια διετία, επιβεβαίωσε ότι θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης. Μάλιστα, σχολίασε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι υπάρχει σήμερα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία δεν επαναδιαπραγματευόμαστε, αναφερόμενος με τον έμμεσο αυτό τρόπο στα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο για το θέμα αυτό.

Στην ερώτηση πότε θα έχουμε συνολική συμφωνία για το νέο μνημόνιο, απάντησε ότι δεν θα έχουμε σίγουρα μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, το βέβαιο είναι ότι αυτό θα γίνει εφικτό στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κυπριακές τράπεζες

O αξιωματούχος του Εurogroup ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη το βράδυ θα εξεταστεί και η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών και τα προβλήματα πρόσβασης της Κύπρου στις αγορές. Στις Βρυξέλλες, θεωρούν θέμα ωρών την υποβολή αιτήματος στήριξης από τη Λευκωσία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά με τη δυνατότητα πλήρους επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, απάντησε ότι τεχνικά είναι εφικτό, αλλά χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των 17 χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα εξετάζεται από τους εταίρους και την Κομισιόν το θέμα της προώθησης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν βασική προϋπόθεση για την τήρηση του προγράμματος της εξόδου της χώρας από τη βαθιά ύφεση.

Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για την ανάληψη δράσης σχετικά με την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οπως είναι γνωστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Γαλλία επιδιώκει την έγκριση ενός πακέτου της τάξης των 120 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη. Χρήματα που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (55 δισ. ευρώ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ΕπενδύσεωνΕΤΕπ , της οποίας θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μπορεί να αντλήσει από τις αγορές μέχρι 60 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω των ομολόγων έργων. Από αυτό το «πακέτο» θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Ελλάδα, μέσω πρόσθετων δανείων από την ΕΤΕπ.

Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Κομισιόν να επιταχυνθεί περαιτέρω η λεγόμενη πρωτοβουλία-Μπαρόζο, η οποία κινείται σε τρεις άξονες: 1) μεταφορά κονδυλίων από ορισμένα προγράμματα σε δράσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, 2) επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους με εγγύηση της Ε.Ε., 3) την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, η Κομισιόν θα επισπεύσει τις εγκρίσεις των 181 έργων, που έχουν ενταχθεί στον αναθεωρημένο κατάλογο που συμφωνήθηκε με την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Παράθυρο χρονικής παράτασης

Δεν θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο αυστριακό ραδιοσταθμό Ο1.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε το πρωί της Δευτέρας μακροσκελή συνομιλία, ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση, επισημαίνοντας πως στην καλύτερη περίπτωση θα δοθεί μια χρονική παράταση.

Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις από τους εταίρους της, αλλά αυτές δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν σε δραματική χαλάρωση των όρων δανειοδότησης, επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπιστώσεις της τρόικας, η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα κρίνει τι είναι δυνατόν να γίνει και εάν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.

«Πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είχα δηλώσει ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση. Η ύφεση είναι πιο σημαντική στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης παράτασης και ιδιαίτερα στην ακριβή διάρκειά της.

Την πρόθεση να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και μια επιμήκυνσή του, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους, διαμήνυσαν και ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Ο κ. Φάιμαν ανέφερε ότι, εφόσον οι Ελληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, η Ε.Ε., θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και ανάλογα θα δοθεί παράταση, είτε για μήνες είτε για χρόνια, αν και ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε ότι δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα.

Αναμονή για κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια γραμμή των τελευταίων ημερών, υποστηρίζοντας χθες ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να μπει σε λογική εικασιών σχετικά με το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι περιμένει τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσουν μαζί και να βρουν τον καλύτερο τρόπο για την εφαρμογή του.

S&Ρ

Ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής αξιολογήσεων της Standard & Ρoor’sστην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, δήλωσε ότι, μολονότι η νίκη των ελληνικών κομμάτων με ευρωπαϊκή προοπτική περιόρισε τον κίνδυνο άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ[EUR=X]  βραχυπρόθεσμα, προειδοποίησε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της θα πρέπει να εργαστούν περαιτέρω.
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ