2020-04-13 21:59:07
Κορωνοϊός - Κίνα: Ποια είναι η επιστήμονας έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη των κορωνοϊών που σχετίζονται με νυχτερίδες - Γιατί πιστεύεται ότι το Πεκίνο αποσιώπησε τα
αποτελέσματα ερευνών της και γιατί συμπατριώτες της την αποκάλεσαν «μητέρα του διαβόλου» στα social media
Μία κινέζα επιστήμονας, η οποία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τους κορωνοϊούς, φέρεται να «φιμώθηκε» από την κυβέρνηση της χώρας της αφού «χαρτογράφησε» τη γενετική σύνθεση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και εμβολίων. Τα παραπάνω ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Daily Mail, εξηγώντας ότι η αποκάλυψη αυτή πυροδοτεί τα όσα γράφονται ήδη από τον διεθνή τύπο περί προσπαθειών συγκάλυψης της πανδημίας από το Πεκίνο, μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Ουχάν και προτού εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
Στο επίκεντρο των νέων ισχυρισμών βρίσκεται η Σι Ζενγκλί, γνωστή ως «Bat Woman» (Γυναίκα - Νυχτερίδα) της Κίνας, παρατσούκλι που της έχει δοθεί μετά από πολλά χρόνια ερευνών και αποστολών σε σκοτεινές και υγρές σπηλιές, που οδήγησαν σε μια σειρά σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων.
Η ιολόγος κλήθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει στο εργαστήριο υψηλής ασφαλείας της στην Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους αναπνευστικής λοίμωξης στην πόλη που αναγνωρίστηκε ως ένας νέος κορωνοϊός, και μέσα σε τρεις ημέρες είχε ολοκληρώσει τον προσδιορισμό της γονιδιακής αλληλουχίας του. Η εργασία της δικής της ομάδας σε συνδυασμό με ανακαλύψεις άλλων επιστημόνων τις επόμενες μέρες έδειξαν ότι ο ιός συνδεόταν με ένα είδος νυχτερίδας που απαντά πάνω από 1.000 μίλια μακριά στη Γιουνάν, μια περιοχή της νότιας Κίνας. Τα ευρήματά τους ότι ο ιός είχε ομοιότητες με τον SARS, μια αναπνευστική ασθένεια που πυροδότησε μια επιδημία σε 33 χώρες, μετά την πρώτη της εμφάνιση στην Κίνα το 2002.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Γκάο Γου, ένας Κινέζος δημοσιογράφος που «απελευθερώθηκε» την περασμένη εβδομάδα μετά από lockdown 76 ημερών στην Ουχάν, δήλωσε ότι μίλησε με την Σι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του και αποκάλυψε: «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε τον προσδιορισμό της γονιδιακής αλληλουχίας και τα σχετικά τεστ στις 2 Ιανουαρίου, αλλά "φιμώθηκαν"».
Η κυριακάτικη Daily Mail (Mail on Sunday) έμαθε ότι την ίδια ημέρα, η Γιανγί Γουάνγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό και στους επιστήμονες-κλειδιά, δίνοντάς τους εντολή να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια. Σύμφωνα με διαρροή στα social media, που επιβεβαιώνεται από ακτιβιστές και μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, η διευθύντρια προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες» προκαλούσαν «γενικευμένο πανικό» - μία αναφορά που πιστεύεται ότι συνδέεται με οκτώ ιατρούς που σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο κίνδυνο σε πολίτες της περιοχής και συνελήφθησαν γι' αυτόν τον λόγο.
Η Γουάνγκ τόνιζε ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαγορεύει ρητά τη δημοσίευση δοκιμών, κλινικών δεδομένων, αποτελεσμάτων τεστ και συμπερασμάτων σχετικά με την επιδημία σε πλατφόρμες social media αλλά και την απόκάλυψή τους σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης, ή την κοινοποίησή του σε άλλα επιστημονικά ιδρύματα.
H Σι Ζενγκλί
Οκτώ ημέρες αργότερα, μια ομάδα με επικεφαλής έναν καθηγητή στη Σαγκάη, ο οποίος έλαβε δείγματα από μολυσμένο ασθενή, δημοσίευσε την ακολουθία του γονιδιώματος σε πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης. Το εργαστήριο του επιστήμονα έκλεισε για «επιδιόρθωση» δύο ημέρες αργότερα. Εκείνη την περίοδο, οι πληροφορίες που δίνονταν στον κόσμο ήταν πως δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στην Ουχάν για περισσότερο από μία εβδομάδα και ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρόλο που δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρρώσταιναν ο ένας μετά τον άλλον από την ασθένεια. Σε μια ηλεκτρονική διάλεξη τον περασμένο μήνα, η Σι Ζενγκλί είπε ότι η ομάδα της διαπίστωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι ο νέος ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπους - έξι ημέρες προτού το γεγονός αυτό αποκαλυφθεί από την Κίνα. Την ίδια ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με tweet του στήριζε τις αρνήσεις της Κίνας για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η ομάδα της Σι δημοσίευσε τα δεδομένα της για την «ταυτοποίηση» της νόσου στις 23 Ιανουαρίου σε επιστημονική πύλη, και τον επόμενο μήνα τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η αλληλουχία γονιδιώματος ήταν 96 τοις εκατό όμοια με έναν άλλο ιό που βρέθηκε σε ένα είδος νυχτερίδας της οικογένειας των Ρινολοφιδών στη Γιουνάν.
Η Σι ειδικεύεται στις αναδυόμενες ασθένειες και έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για την ερευνητική της εργασία με αντικείμενο τους δεσμούς μεταξύ των νυχτερίδων και των κορωνοϊών. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών διεξάγονται αποστολές για τη συλλογή δειγμάτων σε σπήλαια που βρίθουν από νυχτερίδες, στη νότια Κίνα. Η επιστήμονας συμμετείχε με ζωτικό ρόλο στην ομάδα που ανίχνευσε τον SARS σε νυχτερίδες, με ενδιάμεσο ξενιστή τη μοσχογαλή, ένα είδος που τρώγεται συχνά στην Κίνα.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι νυχτερίδες έχουν συνδεθεί με επτά μεγάλες επιδημίες, σημειώνει το δημοσίευμα της Daily Mail. Οπως εξηγεί, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με έδρα 16 χλμ από την υπαίθρια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται από πολλούς πηγή προέλευσης της Covid-19, ανέπτυξε ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετά την εκδήλωση του SARS, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
Ήταν το πρώτο εργαστήριο στην Κίνα με στάτους P4 - που δηλώνει τα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας παγκοσμίων - και περιέχει τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία. Αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι ανθρωπογενής, θεωρίες ωστόσο που δεν φαίνεται να έχουν καμία επιστημονική βάση.
Η Σι, αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου, παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κορωνοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της. Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που φέρουν οι νυχτερίδες. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.
Η ιολόγος είπε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American τον περασμένο μήνα ότι αισθάνθηκε ανακούφιση όταν, μετά από έλεγχο όλων των διαθέσιμων αρχείων, διαπίστωσε ότι καμία από τις αλληλουχίες γονιδιώματος δεν ταίριαζαν με τα δείγματα του ιού. «Αυτό πραγματικά με καθησύχασε. Δεν είχα κλείσει μάτι για μέρες ολόκληρες» είπε χαρακτηριστικά.
Για 16 χρόνια, η επιστήμονας ερευνούσε σπηλιές και βάραθρα γεμάτα νυχτερίδες σε περιοχές όπως η Γιουνάν και η Γκουανγκντόνγκ, όπου ξέσπασε για πρώτη φορά ο SARS. Η ομάδα της πήρε δείγματα αίματος, σάλιου και κοπράνων από ασθενείς, ενώ εξετάσει και ντόπιους για αντισώματα. Αρχικά υπήρχαν ενδείξεις ότι ο παγκολίνος μπορεί να ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής του νέου κορωνοϊού προτού αυτός αρχίσει να μολύνει ανθρώπους στην Ουχάν, πριν από πέντε μήνες, ωστόσο μια μελέτη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι ανθρώπινες «εκδοχές» του ιού ήταν πιο κοντά στα δείγματα από νυχτερίδες.
Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν έκλεισε μια μέρα αφότου η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για έναν νέο ιό που προκαλεί πνευμονία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Daily Mail, οι πολιτικοί παράγοντες δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή, εστιάζοντας την προσοχή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων για την πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των οποίων εκατομμύρια άτομα θα ταξίδευαν ανά τη χώρα. Ο Λιαντσάο Χαν, ακτιβιστής με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει τα δυσάρεστα νέα για τον ιό. «Πίστευαν ότι θα μπορούσε να ελεγχθεί και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απαίτησε να μην χαλάσει το Κινεζικό Νέο Έτος», είπε χαρακτηριστικά.
Καθώς η ασθένεια εξαπλωνόταν και οι θάνατοι αυξάνοντας στην Κίνα, μια αναφορά στον Τύπο ταυτοποιούσε έναν ερευνητή στο ινστιτούτο ως «ασθενή μηδέν» - το πρώτο άτομο που μολύνθηκε, γράφει η Daily Mail. «Η Σι δέχθηκε άγριες επιθέσεις στα social media ως «μητέρα του διαβόλου» και απάντησε με μια οργισμένη διάψευση μέσω WeChat, λέγοντας ότι ο νέος ιός ήταν «η τιμωρία της φύσης για την υιοθέτηση από τον άνθρωπο απολίτιστων συνηθειών διαβίωσης».
«Ορκίζομαι στη ζωή μου - ο [ιός] δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριο», δήλωσε, λέγοντας σε όσους διαδίδουν ψεύτικες φήμες να το βουλώσουν. Η Σι έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τις μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια εξαίρετη επιστήμονας και πολύ καλό άνθρωπος», λέει ο Τζέιμς Λεντούκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του Γκάλβεστον, ένα επιστημονικό κέντρο υψηλής ασφαλείας στο Τέξας. «Υπήρξε πολύ ανοιχτή και συνεργάσιμη για τη δεκαετία που δουλεύω μαζί της».
anatakti
αποτελέσματα ερευνών της και γιατί συμπατριώτες της την αποκάλεσαν «μητέρα του διαβόλου» στα social media
Μία κινέζα επιστήμονας, η οποία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τους κορωνοϊούς, φέρεται να «φιμώθηκε» από την κυβέρνηση της χώρας της αφού «χαρτογράφησε» τη γενετική σύνθεση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και εμβολίων. Τα παραπάνω ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Daily Mail, εξηγώντας ότι η αποκάλυψη αυτή πυροδοτεί τα όσα γράφονται ήδη από τον διεθνή τύπο περί προσπαθειών συγκάλυψης της πανδημίας από το Πεκίνο, μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Ουχάν και προτού εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
Στο επίκεντρο των νέων ισχυρισμών βρίσκεται η Σι Ζενγκλί, γνωστή ως «Bat Woman» (Γυναίκα - Νυχτερίδα) της Κίνας, παρατσούκλι που της έχει δοθεί μετά από πολλά χρόνια ερευνών και αποστολών σε σκοτεινές και υγρές σπηλιές, που οδήγησαν σε μια σειρά σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων.
Η ιολόγος κλήθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει στο εργαστήριο υψηλής ασφαλείας της στην Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους αναπνευστικής λοίμωξης στην πόλη που αναγνωρίστηκε ως ένας νέος κορωνοϊός, και μέσα σε τρεις ημέρες είχε ολοκληρώσει τον προσδιορισμό της γονιδιακής αλληλουχίας του. Η εργασία της δικής της ομάδας σε συνδυασμό με ανακαλύψεις άλλων επιστημόνων τις επόμενες μέρες έδειξαν ότι ο ιός συνδεόταν με ένα είδος νυχτερίδας που απαντά πάνω από 1.000 μίλια μακριά στη Γιουνάν, μια περιοχή της νότιας Κίνας. Τα ευρήματά τους ότι ο ιός είχε ομοιότητες με τον SARS, μια αναπνευστική ασθένεια που πυροδότησε μια επιδημία σε 33 χώρες, μετά την πρώτη της εμφάνιση στην Κίνα το 2002.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Γκάο Γου, ένας Κινέζος δημοσιογράφος που «απελευθερώθηκε» την περασμένη εβδομάδα μετά από lockdown 76 ημερών στην Ουχάν, δήλωσε ότι μίλησε με την Σι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του και αποκάλυψε: «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε τον προσδιορισμό της γονιδιακής αλληλουχίας και τα σχετικά τεστ στις 2 Ιανουαρίου, αλλά "φιμώθηκαν"».
Η κυριακάτικη Daily Mail (Mail on Sunday) έμαθε ότι την ίδια ημέρα, η Γιανγί Γουάνγκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό και στους επιστήμονες-κλειδιά, δίνοντάς τους εντολή να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια. Σύμφωνα με διαρροή στα social media, που επιβεβαιώνεται από ακτιβιστές και μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, η διευθύντρια προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες» προκαλούσαν «γενικευμένο πανικό» - μία αναφορά που πιστεύεται ότι συνδέεται με οκτώ ιατρούς που σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο κίνδυνο σε πολίτες της περιοχής και συνελήφθησαν γι' αυτόν τον λόγο.
Η Γουάνγκ τόνιζε ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαγορεύει ρητά τη δημοσίευση δοκιμών, κλινικών δεδομένων, αποτελεσμάτων τεστ και συμπερασμάτων σχετικά με την επιδημία σε πλατφόρμες social media αλλά και την απόκάλυψή τους σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης, ή την κοινοποίησή του σε άλλα επιστημονικά ιδρύματα.
H Σι Ζενγκλί
Οκτώ ημέρες αργότερα, μια ομάδα με επικεφαλής έναν καθηγητή στη Σαγκάη, ο οποίος έλαβε δείγματα από μολυσμένο ασθενή, δημοσίευσε την ακολουθία του γονιδιώματος σε πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης. Το εργαστήριο του επιστήμονα έκλεισε για «επιδιόρθωση» δύο ημέρες αργότερα. Εκείνη την περίοδο, οι πληροφορίες που δίνονταν στον κόσμο ήταν πως δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στην Ουχάν για περισσότερο από μία εβδομάδα και ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρόλο που δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρρώσταιναν ο ένας μετά τον άλλον από την ασθένεια. Σε μια ηλεκτρονική διάλεξη τον περασμένο μήνα, η Σι Ζενγκλί είπε ότι η ομάδα της διαπίστωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι ο νέος ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπους - έξι ημέρες προτού το γεγονός αυτό αποκαλυφθεί από την Κίνα. Την ίδια ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με tweet του στήριζε τις αρνήσεις της Κίνας για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η ομάδα της Σι δημοσίευσε τα δεδομένα της για την «ταυτοποίηση» της νόσου στις 23 Ιανουαρίου σε επιστημονική πύλη, και τον επόμενο μήνα τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η αλληλουχία γονιδιώματος ήταν 96 τοις εκατό όμοια με έναν άλλο ιό που βρέθηκε σε ένα είδος νυχτερίδας της οικογένειας των Ρινολοφιδών στη Γιουνάν.
Η Σι ειδικεύεται στις αναδυόμενες ασθένειες και έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για την ερευνητική της εργασία με αντικείμενο τους δεσμούς μεταξύ των νυχτερίδων και των κορωνοϊών. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών διεξάγονται αποστολές για τη συλλογή δειγμάτων σε σπήλαια που βρίθουν από νυχτερίδες, στη νότια Κίνα. Η επιστήμονας συμμετείχε με ζωτικό ρόλο στην ομάδα που ανίχνευσε τον SARS σε νυχτερίδες, με ενδιάμεσο ξενιστή τη μοσχογαλή, ένα είδος που τρώγεται συχνά στην Κίνα.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι νυχτερίδες έχουν συνδεθεί με επτά μεγάλες επιδημίες, σημειώνει το δημοσίευμα της Daily Mail. Οπως εξηγεί, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με έδρα 16 χλμ από την υπαίθρια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται από πολλούς πηγή προέλευσης της Covid-19, ανέπτυξε ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετά την εκδήλωση του SARS, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
Ήταν το πρώτο εργαστήριο στην Κίνα με στάτους P4 - που δηλώνει τα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας παγκοσμίων - και περιέχει τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία. Αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι ανθρωπογενής, θεωρίες ωστόσο που δεν φαίνεται να έχουν καμία επιστημονική βάση.
Η Σι, αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου, παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κορωνοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της. Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που φέρουν οι νυχτερίδες. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.
Η ιολόγος είπε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American τον περασμένο μήνα ότι αισθάνθηκε ανακούφιση όταν, μετά από έλεγχο όλων των διαθέσιμων αρχείων, διαπίστωσε ότι καμία από τις αλληλουχίες γονιδιώματος δεν ταίριαζαν με τα δείγματα του ιού. «Αυτό πραγματικά με καθησύχασε. Δεν είχα κλείσει μάτι για μέρες ολόκληρες» είπε χαρακτηριστικά.
Για 16 χρόνια, η επιστήμονας ερευνούσε σπηλιές και βάραθρα γεμάτα νυχτερίδες σε περιοχές όπως η Γιουνάν και η Γκουανγκντόνγκ, όπου ξέσπασε για πρώτη φορά ο SARS. Η ομάδα της πήρε δείγματα αίματος, σάλιου και κοπράνων από ασθενείς, ενώ εξετάσει και ντόπιους για αντισώματα. Αρχικά υπήρχαν ενδείξεις ότι ο παγκολίνος μπορεί να ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής του νέου κορωνοϊού προτού αυτός αρχίσει να μολύνει ανθρώπους στην Ουχάν, πριν από πέντε μήνες, ωστόσο μια μελέτη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι ανθρώπινες «εκδοχές» του ιού ήταν πιο κοντά στα δείγματα από νυχτερίδες.
Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν έκλεισε μια μέρα αφότου η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για έναν νέο ιό που προκαλεί πνευμονία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Daily Mail, οι πολιτικοί παράγοντες δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή, εστιάζοντας την προσοχή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων για την πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των οποίων εκατομμύρια άτομα θα ταξίδευαν ανά τη χώρα. Ο Λιαντσάο Χαν, ακτιβιστής με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει τα δυσάρεστα νέα για τον ιό. «Πίστευαν ότι θα μπορούσε να ελεγχθεί και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απαίτησε να μην χαλάσει το Κινεζικό Νέο Έτος», είπε χαρακτηριστικά.
Καθώς η ασθένεια εξαπλωνόταν και οι θάνατοι αυξάνοντας στην Κίνα, μια αναφορά στον Τύπο ταυτοποιούσε έναν ερευνητή στο ινστιτούτο ως «ασθενή μηδέν» - το πρώτο άτομο που μολύνθηκε, γράφει η Daily Mail. «Η Σι δέχθηκε άγριες επιθέσεις στα social media ως «μητέρα του διαβόλου» και απάντησε με μια οργισμένη διάψευση μέσω WeChat, λέγοντας ότι ο νέος ιός ήταν «η τιμωρία της φύσης για την υιοθέτηση από τον άνθρωπο απολίτιστων συνηθειών διαβίωσης».
«Ορκίζομαι στη ζωή μου - ο [ιός] δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριο», δήλωσε, λέγοντας σε όσους διαδίδουν ψεύτικες φήμες να το βουλώσουν. Η Σι έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τις μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια εξαίρετη επιστήμονας και πολύ καλό άνθρωπος», λέει ο Τζέιμς Λεντούκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του Γκάλβεστον, ένα επιστημονικό κέντρο υψηλής ασφαλείας στο Τέξας. «Υπήρξε πολύ ανοιχτή και συνεργάσιμη για τη δεκαετία που δουλεύω μαζί της».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Greece: Retirement home in Nea Makri placed in quarantine
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ