2020-07-22 16:06:44
Ποιος είναι ο γόνος του Αγγλου τραπεζίτη που αποκάλεσε «ανόητο» τον Μητσοτάκη στο Twitter, επειδή εγκαινίασε το ξενοδοχειακό πρότζεκτ των €120 εκατ. στην Κέρκυρα
Οι μάσκες έπεσαν. Οσο το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ των 120 εκατ. ευρώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας φρέναρε τα τελευταία οκτώ χρόνια στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, τις δημόσιες υπηρεσίες και στις μαζικές δικαστικές προσφυγές, οι πρωταγωνιστές, όπως φαίνεται, των αντιδράσεων της επένδυσης έμεναν αφανείς. Από την περασμένη εβδομάδα, όμως, όταν και τελέστηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών, βγήκαν στην επιφάνεια.
Χρειάστηκε απλά ένα απρεπές και υβριστικό tweet του Νατ Ρότσιλντ (από το Ναθάνιελ), κληρονόμου του τίτλου του βαρόνου στη σειρά διαδοχής της δυναστείας, κατά του Ελληνα πρωθυπουργού που τελούσε τα εγκαίνια, για να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για την οποία έως τότε υπήρχαν μόνο ψίθυροι.
Ηδη μία πρώτη γεύση έδινε η προ μηνών αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» που έγραφε για το «αντάρτικο των υπερ-πλουσίων στην Κέρκυρα», που ενισχύει τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Υπερ-πλούσιοι που φοβούνται ότι θα χάσουν... την ανεμπόδιστη θέα που σήμερα απολαμβάνουν, κι ας είναι δυο-τρία χιλιόμετρα μακριά το πρότζεκτ, και προπάντων την καλοκαιρινή ηρεμία που προσφέρουν οι απομονωμένες τεράστιες ιδιοκτησίες τους στην ευρύτερη περιοχή. Πλέον θα πρέπει να μάθουν στην τουριστική κίνηση που φιλοδοξούν να φέρουν το πεντάστερο ξενοδοχείο, οι υπερπολυτελείς κατοικίες και η μαρίνα που θα κατασκευαστούν.
Εως το επίμαχο tweet του κ. Ρότσιλντ, με το οποίο χαρακτήριζε «ανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ξεκόλλησε τις διαδικασίες για μία επένδυση που υποτίθεται ότι είχε ενταχθεί σε fast track διαδικασία από το 2012 (!), στο προσκήνιο είχαν φροντίσει να βγουν ο πρόεδρος του fund Permira στο σκέλος Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας, Γιοργκ Ροκενχάουζερ, καθώς και ο επενδυτής Ρομπ Λούκας από τη CVC Private Equity του Λονδίνου.
Αμφότεροι διαθέτουν ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το πολυτελές συγκρότημα. Μάλιστα ο κ. Ροκενχάουζερ δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί στη συνέντευξή του στη «FAZ» ότι μαζί με άλλους βοηθούσαν στη χρηματοδότηση δράσεων του συλλόγου των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στο έργο. Η γερμανική εφημερίδα άφηνε υπόνοιες και για τη συμμετοχή στο «αντάρτικο» του «Βαρόνου Ρότσιλντ», του 86χρονου Τζέικομπ Ρότσιλντ, χωρίς όμως να μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Πλέον φαίνεται πως τη «βρώμικη δουλειά» έχει αναλάβει ο γιος και κληρονόμος του τίτλου -και πιθανόν της έπαυλής- του Νατ.
Ποιος είναι ο Νατ
Ο Νατ Ρότσιλντ, που από το 2000 δηλώνει μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τον βρετανικό Τύπο. Κυρίως τις ταμπλόιντ εφημερίδες, αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για εύπεπτες ιστορίες γύρω από τον βίο των πλουσίων:
- Κληρονόμος μιας δυναστείας με μυθική και καλά κρυμμένη περιουσία που κάποιοι υπολογίζουν στα 40 δισ. στερλίνες.
- Μέλος της ελίτ και των κλειστών κλαμπ, πέρασε από το Πανεπιστήμιο Ιτον και το Kολέγιο Wadham της Οξφόρδης.
- Με ιδιαίτερα άστατη ζωή στα χρόνια της νιότης του περνώντας κάποια στιγμή και από τον κόσμο των... εξαρτήσεων.
- Αδυναμία στις όμορφες γυναίκες. Εξάλλου, οι δύο γάμοι που έκανε ήταν με μοντέλα (με την Αναμπελ Νίλσον τη δεκαετία του ’90 και τη Λορέτα Μπάσεϊ το 2016).
Μάλιστα η «Sun» πάντα όταν αναφέρεται στην τελευταία σύζυγο του Νατ υπενθυμίζει ότι η Μπάσεϊ είναι «πρώην μοντέλο της σελίδας 3», εννοώντας τη στήλη με τις γυμνόστηθες που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα στη συγκεκριμένη σελίδα.
Πέρα απ’ αυτά, όμως, κατάφερε να αποκτήσει από την «Daily Mail» το προσωνύμιο «μαριονετίστας», όταν αποκάλυψε ότι είχε φέρει το 2008 στην έπαυλη της Κέρκυρας τον συμφοιτητή του και τότε σκιώδη υπουργό Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν και τον Βρετανό (μέλος των Εργατικών) Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. -τότε- Πίτερ Μάντελσον με τον Ρώσο «ολιγάρχη» και «βασιλιά του αλουμινίου» Ολεγκ Ντεριπάσκα με μενού διάφορες μπίζνες και οικονομικά ανταλλάγματα.
Σκιαγραφείται δε ως άνθρωπος που μπορεί να μεθοδεύσει τα πάντα, όσο δύσκολα και αν φαντάζουν στη διαπραγματευτική σκακιέρα. Γι’ αυτό βέβαια και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που προβάλλει για μια επένδυση πολύ κοντά στη θερινή έπαυλή του μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν. Ιδιαίτερα καθώς σήμερα ο Νατ Ρότσιλντ δεν εμφανίζεται να είναι μόνο πρόεδρος της εισηγμένης στο Λονδίνο κατασκευαστικής εταιρείας Volex Plc. Είναι επίσης μεγαλομέτοχος του παγκόσμιου κολοσσού των εξορύξεων Glencore, όπου μέχρι και ο ΟΗΕ έχει κινητοποιηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυχείων και τις συναλλακτικές πρακτικές της στην Αφρική.
Είναι επίσης μέτοχος με μερίδιο που αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. δολάρια σε τεράστια ανθρακωρυχεία στην Ινδονησία, ενώ έχει συμφέροντα ακόμα και στη μεγαλύτερη τουρκική ενεργειακή Genel Energy.
Ολα αυτά φαντάζουν αρκετά μακρινά για τη θερινή έπαυλη της Κέρκυρας, η οποία είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη περιοχή μέσα σε μία έκταση 200 στρεμμάτων, την οποία απολαμβάνουν κατά καιρούς ως επισκέπτες εκπρόσωποι της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ αλλά και γαλαζοαίματοι.
Την έπαυλη έχτισε ο 4oς βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ και πατέρας του Νατ. Αρχικά είχε αγοράσει μία μικρή έκταση στην περιοχή της Κερασιάς και σιγά-σιγά απέκτησε ένα μεγάλο τμήμα όπου έχτισε έναν πύργο από πέτρα επάνω σε βράχο, μέσα στο πράσινο, με απέραντη θέα στη θάλασσα ως την Αλβανία.
Ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει την έπαυλη των Ρότσιλντ «θερινό Κένσιγκτον», ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια. Ο βαρόνος στο πέρασμα των δεκαετιών φρόντισε να οικοδομήσει σχέσεις με την τοπική κοινωνία και ουκ ολίγες φορές φέρεται να προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Σήμερα ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και λίγο πάνω από το μισό δημοτικό συμβούλιο αντιδρούν στην επένδυση λέγοντας ότι θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η NCH Capital και τις μακέτες που αποτυπώνουν ένα έργο που φαίνεται να «δένει» αρμονικά με το τοπίο. Φοβούνται ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία χλωρίδας και πανίδας αφενός με το έργο και αφετέρου με την έλευση των τουριστών.
Η αντίδραση είναι τέτοια που ακόμα και σήμερα ο δήμος επιχειρεί με την κατάθεση μηνύσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, ακόμα και κατά του προσωπικού που εργάζεται εκεί, να φρενάρει τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει.
Η επένδυση
Ασχετα εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με αυτή την επιχειρηματολογία, τα δικαστήρια στις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατατεθεί έχουν κρίνει υπέρ της επένδυσης. Μιας επένδυσης για την οποία χρειάστηκαν έως τώρα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις, 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, 11 προσφυγές που όλες κατέπεσαν, στην πλειονότητά τους από το ΣτΕ, και τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν!
Μια πραγματική οδύσσεια 8 ετών προκειμένου να φτάσει το Kassiopi Project, έργο τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ., στην αφετηρία της υλοποίησής του. Το έργο θα γίνει σε έκταση 495 στρεμμάτων, από τα οποία το 93% θα παραμείνει πράσινο.
Η δόμηση περιορίζεται σε τρεις ζώνες, τον χώρο του ξενοδοχείου που αφορά ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες (η διαχείριση θα ανατεθεί σε κορυφαίο operator), και δύο ζώνες επαύλεων (Hillside και Seaside). Επίσης στην επένδυση περιλαμβάνεται και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας 57 θέσεων με δυνατότητες εφοδιασμού των σκαφών.
Κατά το κατασκευαστικό στάδιο, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατ. ευρώ.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, στο επόμενο διάστημα και μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν σε πλήρη έκταση οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα διετίας με στόχο το 2023 να τεθεί σε λειτουργία. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις επαύλεις, καθώς και η κατασκευή της μαρίνας.
H διαδρομή από το οικόπεδο του βαρόνου μέχρι τον Ερημίτη Ρότσιλντ και Ελλάδα
Οι σχέσεις των Ρότσιλντ με την Ελλάδα ξεκινούν προτού καν δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αφού συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ αργότερα ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841. Τελευταία ο όμιλος Ρότσιλντ είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός το 2017 είχε επισκεφθεί, χωρίς να ανακοινωθεί, το Παρίσι και είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ρότσιλντ.
Το εσωτερικό του παλατιού θυμίζει αρχαιοελληνικό ανάκτορο
Την επίσκεψη ο όμιλος την είχε χαρακτηρίσει ιδιωτική, ενώ έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα και όχι από επίσημες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συνέχεια ο όμιλος Ρότσιλντ ασχολήθηκε με τα ελληνικά δρώμενα. Το 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέθεσε στην τράπεζα την παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη ότι από κάθε έκδοση κρατικού ομολόγου ωρίμανσης 24 μηνών θα υπάρχει αμοιβή επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ.
anatakti
Οι μάσκες έπεσαν. Οσο το μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ των 120 εκατ. ευρώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας φρέναρε τα τελευταία οκτώ χρόνια στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, τις δημόσιες υπηρεσίες και στις μαζικές δικαστικές προσφυγές, οι πρωταγωνιστές, όπως φαίνεται, των αντιδράσεων της επένδυσης έμεναν αφανείς. Από την περασμένη εβδομάδα, όμως, όταν και τελέστηκαν τα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών, βγήκαν στην επιφάνεια.
Χρειάστηκε απλά ένα απρεπές και υβριστικό tweet του Νατ Ρότσιλντ (από το Ναθάνιελ), κληρονόμου του τίτλου του βαρόνου στη σειρά διαδοχής της δυναστείας, κατά του Ελληνα πρωθυπουργού που τελούσε τα εγκαίνια, για να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για την οποία έως τότε υπήρχαν μόνο ψίθυροι.
Ηδη μία πρώτη γεύση έδινε η προ μηνών αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» που έγραφε για το «αντάρτικο των υπερ-πλουσίων στην Κέρκυρα», που ενισχύει τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Υπερ-πλούσιοι που φοβούνται ότι θα χάσουν... την ανεμπόδιστη θέα που σήμερα απολαμβάνουν, κι ας είναι δυο-τρία χιλιόμετρα μακριά το πρότζεκτ, και προπάντων την καλοκαιρινή ηρεμία που προσφέρουν οι απομονωμένες τεράστιες ιδιοκτησίες τους στην ευρύτερη περιοχή. Πλέον θα πρέπει να μάθουν στην τουριστική κίνηση που φιλοδοξούν να φέρουν το πεντάστερο ξενοδοχείο, οι υπερπολυτελείς κατοικίες και η μαρίνα που θα κατασκευαστούν.
Εως το επίμαχο tweet του κ. Ρότσιλντ, με το οποίο χαρακτήριζε «ανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ξεκόλλησε τις διαδικασίες για μία επένδυση που υποτίθεται ότι είχε ενταχθεί σε fast track διαδικασία από το 2012 (!), στο προσκήνιο είχαν φροντίσει να βγουν ο πρόεδρος του fund Permira στο σκέλος Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας, Γιοργκ Ροκενχάουζερ, καθώς και ο επενδυτής Ρομπ Λούκας από τη CVC Private Equity του Λονδίνου.
Αμφότεροι διαθέτουν ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το πολυτελές συγκρότημα. Μάλιστα ο κ. Ροκενχάουζερ δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί στη συνέντευξή του στη «FAZ» ότι μαζί με άλλους βοηθούσαν στη χρηματοδότηση δράσεων του συλλόγου των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στο έργο. Η γερμανική εφημερίδα άφηνε υπόνοιες και για τη συμμετοχή στο «αντάρτικο» του «Βαρόνου Ρότσιλντ», του 86χρονου Τζέικομπ Ρότσιλντ, χωρίς όμως να μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Πλέον φαίνεται πως τη «βρώμικη δουλειά» έχει αναλάβει ο γιος και κληρονόμος του τίτλου -και πιθανόν της έπαυλής- του Νατ.
Ποιος είναι ο Νατ
Ο Νατ Ρότσιλντ, που από το 2000 δηλώνει μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τον βρετανικό Τύπο. Κυρίως τις ταμπλόιντ εφημερίδες, αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για εύπεπτες ιστορίες γύρω από τον βίο των πλουσίων:
- Κληρονόμος μιας δυναστείας με μυθική και καλά κρυμμένη περιουσία που κάποιοι υπολογίζουν στα 40 δισ. στερλίνες.
- Μέλος της ελίτ και των κλειστών κλαμπ, πέρασε από το Πανεπιστήμιο Ιτον και το Kολέγιο Wadham της Οξφόρδης.
- Με ιδιαίτερα άστατη ζωή στα χρόνια της νιότης του περνώντας κάποια στιγμή και από τον κόσμο των... εξαρτήσεων.
- Αδυναμία στις όμορφες γυναίκες. Εξάλλου, οι δύο γάμοι που έκανε ήταν με μοντέλα (με την Αναμπελ Νίλσον τη δεκαετία του ’90 και τη Λορέτα Μπάσεϊ το 2016).
Μάλιστα η «Sun» πάντα όταν αναφέρεται στην τελευταία σύζυγο του Νατ υπενθυμίζει ότι η Μπάσεϊ είναι «πρώην μοντέλο της σελίδας 3», εννοώντας τη στήλη με τις γυμνόστηθες που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα στη συγκεκριμένη σελίδα.
Πέρα απ’ αυτά, όμως, κατάφερε να αποκτήσει από την «Daily Mail» το προσωνύμιο «μαριονετίστας», όταν αποκάλυψε ότι είχε φέρει το 2008 στην έπαυλη της Κέρκυρας τον συμφοιτητή του και τότε σκιώδη υπουργό Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Οσμπορν και τον Βρετανό (μέλος των Εργατικών) Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. -τότε- Πίτερ Μάντελσον με τον Ρώσο «ολιγάρχη» και «βασιλιά του αλουμινίου» Ολεγκ Ντεριπάσκα με μενού διάφορες μπίζνες και οικονομικά ανταλλάγματα.
Σκιαγραφείται δε ως άνθρωπος που μπορεί να μεθοδεύσει τα πάντα, όσο δύσκολα και αν φαντάζουν στη διαπραγματευτική σκακιέρα. Γι’ αυτό βέβαια και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που προβάλλει για μια επένδυση πολύ κοντά στη θερινή έπαυλή του μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν. Ιδιαίτερα καθώς σήμερα ο Νατ Ρότσιλντ δεν εμφανίζεται να είναι μόνο πρόεδρος της εισηγμένης στο Λονδίνο κατασκευαστικής εταιρείας Volex Plc. Είναι επίσης μεγαλομέτοχος του παγκόσμιου κολοσσού των εξορύξεων Glencore, όπου μέχρι και ο ΟΗΕ έχει κινητοποιηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυχείων και τις συναλλακτικές πρακτικές της στην Αφρική.
Είναι επίσης μέτοχος με μερίδιο που αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. δολάρια σε τεράστια ανθρακωρυχεία στην Ινδονησία, ενώ έχει συμφέροντα ακόμα και στη μεγαλύτερη τουρκική ενεργειακή Genel Energy.
Ολα αυτά φαντάζουν αρκετά μακρινά για τη θερινή έπαυλη της Κέρκυρας, η οποία είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη περιοχή μέσα σε μία έκταση 200 στρεμμάτων, την οποία απολαμβάνουν κατά καιρούς ως επισκέπτες εκπρόσωποι της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ αλλά και γαλαζοαίματοι.
Την έπαυλη έχτισε ο 4oς βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ και πατέρας του Νατ. Αρχικά είχε αγοράσει μία μικρή έκταση στην περιοχή της Κερασιάς και σιγά-σιγά απέκτησε ένα μεγάλο τμήμα όπου έχτισε έναν πύργο από πέτρα επάνω σε βράχο, μέσα στο πράσινο, με απέραντη θέα στη θάλασσα ως την Αλβανία.
Ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει την έπαυλη των Ρότσιλντ «θερινό Κένσιγκτον», ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια. Ο βαρόνος στο πέρασμα των δεκαετιών φρόντισε να οικοδομήσει σχέσεις με την τοπική κοινωνία και ουκ ολίγες φορές φέρεται να προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Σήμερα ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και λίγο πάνω από το μισό δημοτικό συμβούλιο αντιδρούν στην επένδυση λέγοντας ότι θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η NCH Capital και τις μακέτες που αποτυπώνουν ένα έργο που φαίνεται να «δένει» αρμονικά με το τοπίο. Φοβούνται ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία χλωρίδας και πανίδας αφενός με το έργο και αφετέρου με την έλευση των τουριστών.
Η αντίδραση είναι τέτοια που ακόμα και σήμερα ο δήμος επιχειρεί με την κατάθεση μηνύσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, ακόμα και κατά του προσωπικού που εργάζεται εκεί, να φρενάρει τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει.
Η επένδυση
Ασχετα εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με αυτή την επιχειρηματολογία, τα δικαστήρια στις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατατεθεί έχουν κρίνει υπέρ της επένδυσης. Μιας επένδυσης για την οποία χρειάστηκαν έως τώρα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δέκα υπουργικές αποφάσεις, 55 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κρατικές υπηρεσίες, 18 από υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, 11 προσφυγές που όλες κατέπεσαν, στην πλειονότητά τους από το ΣτΕ, και τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις που συνυπέγραψαν!
Μια πραγματική οδύσσεια 8 ετών προκειμένου να φτάσει το Kassiopi Project, έργο τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ., στην αφετηρία της υλοποίησής του. Το έργο θα γίνει σε έκταση 495 στρεμμάτων, από τα οποία το 93% θα παραμείνει πράσινο.
Η δόμηση περιορίζεται σε τρεις ζώνες, τον χώρο του ξενοδοχείου που αφορά ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες (η διαχείριση θα ανατεθεί σε κορυφαίο operator), και δύο ζώνες επαύλεων (Hillside και Seaside). Επίσης στην επένδυση περιλαμβάνεται και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας 57 θέσεων με δυνατότητες εφοδιασμού των σκαφών.
Κατά το κατασκευαστικό στάδιο, θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατ. ευρώ.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, στο επόμενο διάστημα και μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν σε πλήρη έκταση οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα διετίας με στόχο το 2023 να τεθεί σε λειτουργία. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις επαύλεις, καθώς και η κατασκευή της μαρίνας.
H διαδρομή από το οικόπεδο του βαρόνου μέχρι τον Ερημίτη Ρότσιλντ και Ελλάδα
Οι σχέσεις των Ρότσιλντ με την Ελλάδα ξεκινούν προτού καν δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αφού συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ αργότερα ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841. Τελευταία ο όμιλος Ρότσιλντ είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός το 2017 είχε επισκεφθεί, χωρίς να ανακοινωθεί, το Παρίσι και είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ρότσιλντ.
Το εσωτερικό του παλατιού θυμίζει αρχαιοελληνικό ανάκτορο
Την επίσκεψη ο όμιλος την είχε χαρακτηρίσει ιδιωτική, ενώ έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα και όχι από επίσημες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Στη συνέχεια ο όμιλος Ρότσιλντ ασχολήθηκε με τα ελληνικά δρώμενα. Το 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέθεσε στην τράπεζα την παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη ότι από κάθε έκδοση κρατικού ομολόγου ωρίμανσης 24 μηνών θα υπάρχει αμοιβή επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παιδιά-θαύματα που έγιναν εγκληματίες: Οι ιστορίες τους σοκάρουν!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ