Ασταμάτητη συνεχίζει η βελτίωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς σήμερα να σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και σε νέο ιστορικό χαμηλό του 0,88%, ενώ σε ιστορικό χαμηλό κινούνται και τα spreads έναντι της Γερμανίας και στις 137 μονάδες βάσης.
Το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα και οι "ιστορικές" επιδόσεις των ελληνικών τίτλων δείχνουν τον δρόμο προς μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γεμίσει το ισχυρό της "οπλοστάσιο" που λέγεται ταμειακά διαθέσιμα ή cash buffer, για να καλύπτει τους πόρους που χρησιμοποιούνται για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και για τα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν και το επόμενο έτος, καθώς η διάρκεια της πανδημίας και άρα των επιπτώσεών της παραμένουν αβέβαια.
Ισχυρό ράλι σημειώνει και το 15ετές ελληνικό ομόλογο με την απόδοσή του να υποχωρεί στο μόλις 1,032% (και κατά 7,5%) σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ εκρηκτική είναι η επίδοση του 5ετούς όπου η βουτιά στην απόδοσή του αγγίζει το… 30% και διαμορφώνεται στο 0,188% το οποίο φυσικά αποτελεί νέο ρεκόρ.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση της πανδημίας, μπορεί και δανείζεται από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια (έντοκα) καθώς και ότι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς, καταγράφει συνεχώς νέα χαμηλά, δείχνουν πως οι επενδυτές αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως μία ασφαλή επένδυση έστω και αν η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.
Τα τρία σημαντικά όπλα που διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα είναι το PEPP της ΕΚΤ, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο σε όλη αυτή τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά αποτελούν "χρυσή ευκαιρία"" τόσο για την Ελλάδα έτσι ώστε να διατηρεί ισχυρή την παρουσία της στις αγορές ως ένας κανονικός εκδότης και να βελτιώνει όλο και περισσότερο την καμπύλη των αποδόσεων, όσο και για τους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας τη στιγμή που μάλιστα οι ελληνικοί τίτλοι έχουν και τις πιο ελκυστικές αποδόσεις στην ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 13 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και αναμένεται να αγοράσει άλλα τόσα έως τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ εάν παραταθεί το PEPP ή αυξηθεί το μέγεθός του, τότε τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει λοιπόν κάθε λόγο να προχωρά σε νέες εκδόσεις έτσι ώστε να καλύψει όλες αυτές τις "σίγουρες" αγορές από την ΕΚΤ, τη στιγμή μάλιστα που το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό από ποτέ. Επιπλέον, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους νικητές του Ταμείου Ανάκαμψης (πόροι σε όρους % του ΑΕΠ), αποτελεί άλλον έναν μαγνήτη για τους επενδυτές καθώς βλέπουν πως αυτό θα βελτιώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Η PIMCO μάλιστα, σε διαδικτυακή παρουσίασή της για της προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα θετική για την ευρωπεριφέρεια και πως οι επενδυτικές ευκαιρίες στα assets της περιοχής είναι μεγάλες. Όπως τόνισε, τα ελληνικά ομόλογα έχουν την σημαντική στήριξη από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ καθώς και το πολύ σημαντικό "όπλο" του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Αυτοί οι δύο καταλύτες έχουν αλλάξει τις προοπτικές για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια και εκτιμά πως οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστούν με το περιβάλλον να παραμένει πολύ ευνοϊκοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά τη στιγμή που το PEPP είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθεί σε μέγεθος.
Πηγή Capital
greece-salonikia