2020-10-19 20:13:58
Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινούνται σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, η Άγκυρα προχώρησε σε ακόμα μία επιθετική κίνηση. Επέκτεινε μονομερώς την τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον πάγιο επεκτατικό στόχο της να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση, εγκλωβίζοντας τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε θάλασσα τουρκικής δικαιοδοσίας.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών του Ερντογάν Αντίλ Καραϊσμαήλογλου παρουσίασε χάρτη, στον οποίο η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο. Επίσης, καλύπτει όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο. Να θυμίσουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των 462.000 τετρ. χλμ. που έδειχνε το Αιγαίο χωρισμένο στη μέση.
Δείτε σχετικό χάρτη:
«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και να διευρύνει την ατζέντα του διαλόγου με την Ελλάδα, πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.
«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με το νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε το πρωί της Κυριακής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για «αβάσιμη ανακοίνωση που απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με την εύλογη αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική έκδοση νέου επιχειρησιακού χάρτη "έρευνας και διάσωσης", όπου η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να απλωθεί στο μισό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ακσόι υποστηρίζει ότι «η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία. Η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα».
Εντωμεταξύ, η πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντείνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς το Oruc Reis χθες Κυριακή έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 12 μιλιών από το Καστελόριζο. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν έχει διευρύνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παράκτιων χωρών του κόσμου. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία και στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Χωρικά ύδατα 12 μιλίων έχει και η Κύπρος.
Το τουρκικό πλοίο επανήλθε στην εκτός των 12 μιλίων περιοχή και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές πλέει περίπου στα 17-18 μίλια. Αν, όμως, λάβει κανείς υπόψη την τουρκική Navtex και την μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας, ο Ερντογάν δεν αναμένεται να σταματήσει εκεί. Το Oruc Reis πιθανότατα θα πραγματοποιήσει έρευνες ακόμα και μισό μίλι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Με βάση τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει στρατιωτικά για να εμποδίσει μία τέτοια έρευνα. Θα αντιδράσει μονάχα στην περίπτωση που παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα των έξι 6 ναυτικών μιλίων, τα οποία η Άγκυρα δεν έχει κανένα λόγο να παραβιάσει, αφού αλλού σκοπεύει.
Μιλώντας στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κόμματός του στο Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, ο Ερντογάν προανήγγειλε περιοδεία και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλά και διαφορετικά ανοιχτά του μέτωπα: «Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν».
Μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη σημειώθηκε και στο Κυπριακό. Ο εκλεκτός του Ερντογάν, ο υποψήφιος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επικράτησε στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Ο Τατάρ εξελέγη με ποσοστό 51,74% έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ερντογάν, που κινητοποίησε τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους για να εκλεγεί ο Τατάρ, του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του.
Ο Ακινζί συνεχάρη επίσης τον Τατάρ και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική μετά από μια 45χρονη πορεία. Ο απερχόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε εμμέσως και στις παρεμβάσεις της Άγκυρας, κατά την προεκλογική περίοδο. Η εκλογή του εθνικιστή υποψηφίου πάντως σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει πλήρης ταύτιση με τις επιλογές και τις παράνομες αξιώσεις του Τούρκου προέδρου. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σεισμός: Ξενάγηση για το ρήγμα της Πάρνηθας «Natural Hazards Society»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ