Μιλήσαμε με τρεις εφήβους που γεννήθηκαν πριν από 18 χρόνια αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπεσε στην εξουσία
Σχετικές ιστορίες
Τούρκικα μοντέλα βεβηλώνουν
ελληνικό ορθόδοξο νεκροταφείο στην Κατεχόμενη Κύπρο
Ήρθε η ώρα να εκδιώξετε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ - Ανάλυση
Αργά το βράδυ στις 2 Νοεμβρίου 2002 - καθώς εκατομμύρι
Τούρκοι ετοιμάζονταν να πάνε στις κάλπες - σε μια πόλη ακριβώς στη δυτική ακτή της χώρας, το Zeynep γεννήθηκε από καισαρική τομή. Περίπου είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα - καθώς έγινε σαφές κάτι ιστορικό συνέβαινε στην τουρκική πολιτική - η Turkisherife έφτασε στον κόσμο σε μια κεντρική πόλη της Ανατολίας σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα ενδοχώρα. Μέχρι τη στιγμή που γεννήθηκε ο Hakan, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, σε μια κουρδική πόλη πιο ανατολικά, η Τουρκία προσαρμόστηκε στο νέο πολιτικό της τοπίο: το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το AKP, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε έρθει στο εξουσία.
Με ένα ανόητο εκλογικό σύστημα, το κόμμα είχε κερδίσει σχεδόν τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών με μόλις το ένα τρίτο των λαϊκών ψήφων
. Τα προηγούμενα χρόνια, η Τουρκία κυβερνήθηκε από μια συναρπαστική σειρά συνασπισμών και κομμάτων. το 2002, κανένας από αυτούς δεν κέρδισε ούτε μία θέση. Όπως είχε ένας τίτλος μετά την εκλογή - τα πρόσωπα όλων των παλιών φρουρών που παρατάσσονται κάτω από αυτό - τους είχε δοθεί το καρτ, «η κόκκινη κάρτα».
Αισθάνεται μια πολύ διαφορετική Τουρκία τώρα. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το κόμμα που κέρδισε εκείνη τη μέρα εξακολουθεί να είναι στην εξουσία, όπως και ο ηγέτης του, τώρα-Πρόεδρος Ερντογάν. Οι Zeynep, Şerife και Hakan είναι τώρα ή σύντομα ενήλικες: αρκετά μεγάλα για να ψηφίσουν, να κάνουν σεξ, να παντρευτούν χωρίς την άδεια των γονιών τους.
Το Zeynep είναι ένα αυτο-ομολογούμενο πολιτικό παξιμάδι που μιλά τρεις γλώσσες. Ο Χάκεν δεν παρακολουθεί καθόλου τα νέα, προτιμώντας τους μεγάλους περιπάτους του ανάμεσα στα όμορφα βουνά της ανατολικής Τουρκίας. Η ifeerife, ελαφρώς σκασμένη ενάντια στη συντηρητική πατρίδα της, ονειρεύεται να την αφήσει πίσω και να γίνει αρχιτέκτονας. Ερωτηθείς αν μπορεί να φανταστεί μια Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν, απαντά: «Δεν μπορώ. Μακάρι να μπορούσα αλλά δεν μπορώ ».
anatakti