2021-01-29 08:49:01
Στο στόχαστρο των Βρετανών η πρωθυπουργός της Σκοτίας που κατηγορείται ότι παίρνει το μέρος των Βρυξελλών – Η ΕΕ εμμένει ότι η Βρετανία δεν έχει προτεραιότητα – Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αποκλείει να στείλει εμβόλια στην Ευρώπη
Διαστάσεις «πολέμου» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας παίρνει η διαμάχη για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μετά και τις καθυστερήσεις που προανήγγειλε η AstraZeneca, αλλά και την έφοδο των βελγικών αρχών στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Βέλγιο, μετά από αίτημα της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, στη γωνία βρίσκεται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που κατηγορείται από το Λονδίνο ότι πήρε το μέρος των Βρυξελλών, καθώς δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που ο Μπόρις Τζόνσον διέταξε να παραμείνει μυστικό.
Σε μια κίνηση κατευνασμού, η Νταουνινγκ Στριτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ευρώπη δόσεις που παράγονται στη Βρετανία, πριν ολοκληρωθεί το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μάλιστα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο, αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές από δημοσιογράφους, σε ενημέρωση που έγινε στο Γουεστμίνστερ.
Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζον κατηγορείται ότι βοηθά τις ευρωπαϊκές αρχές να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό δόσεων, υπονομεύοντας τις κινήσεις της βρετανικής πλευράς.
Απειλή «εμπορικού πολέμου»
Η ένταση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχώς αυξάνεται, ειδικά μετά την έφοδο στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο για να ελέγξουν αν πράγματι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή των εμβολίων.
Η ευρωπαϊκή πλευρά προειδοποιεί για συνέπειες και για απαγόρευση των εξαγωγών προς Βρετανία των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που παράγονται στην Ευρώπη, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την παραλαβή 3,5 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να ληφθούν άμεσα από το εργοστάσιο του Βελγίου.
Η Κομισιόν ζητά από την AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θέση έχουν πάρει και οι ευρωβουλευτές, που ζητούν συνέπειες για τη Βρετανία, ενώ η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να έχει προτεραιότητα. Πάντως το Λονδίνο προβάλλει ως επιχείρημα ότι υπέγραψε σύμβαση με την AstraZeneca τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες.
Ο Μάικλ Γκόουβ υποστήριξε ότι η Βρετανία μπορεί να συζητήσει πώς θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια για εμβολιασμό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρώτα η χώρα του θα προχωρήσει ξεκάθαρα με τον προγραμματισμό της. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ