2022-02-21 10:36:34
Φωτογραφία για Απλές τεχνικές παλαίωσης για πήλινες γλάστρες
Αν αφήσετε ένα άβαφτο πήλινο αντικείμενο εκτεθειμένο πλήρως στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσετε ότι κατά τόπους το φυσικό χρώμα του πηλού θα αρχίζει να ξεθωριάζει, να ασπρίζει. 

Με την συμβολή βροχής και υγρασίας αυτή η αχνή λευκή απόχρωση θα αρχίσει να πλαισιώνεται με όλο και περισσότερες πρασινωπές ή μπλε κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, δημιουργώντας πάνω στην καφέ βασική απόχρωση του πηλού, που επίσης θα αρχίσει να αλλοιώνεται και να αποκτά διαφορετικούς κατά τόπους τόνους, μια φυσικά παλαιωμένη όψη.

Αν σας αρέσουν οι γλάστρες, κιούπια κλπ. αυτής της μορφής, μπορείτε και τεχνητά να δημιουργήσετε αντικέ εμφάνιση, σε κάθε είδους καινούργιο και άφθαρτο πήλινο αντικείμενο, με δύο διαφορετικούς τρόπους

1. Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας απλά ακρυλικά χρώματα για κατασκευές ή χρώματα κιμωλίας.

Τα μπουκαλάκια ακρυλικών χρωμάτων όπως και οι μικρές συσκευασίες χρωμάτων κιμωλίας είναι τα πρακτικότερα για τέτοιου τύπου εργασίες-κατασκευές, που χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς και γενικά είναι πολύ βολικό να έχετε πάντα διαθέσιμα μερικά τέτοια χρώματα στις βασικές αποχρώσεις που αναμειγνύοντας τα μεταξύ τους θα δημιουργήσετε πολλούς ακόμη χρωματισμούς. 


Αναμείξτε μερικές σταγόνες χρώμα με νερό για να το αραιώσετε ελαφρά, ανακατέψτε καλά και με πινέλο περάστε το πήλινο αντικείμενο χωρίς να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα χρώματος και χωρίς να επιμένετε για την πλήρη κάλυψη του πηλού.   

Αμέσως μετά,  με ένα σφουγγάρι, πανί ή το χέρι σας, αν πρόκειται για μικρό γλαστράκι, "σβήστε" την μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος, σε κάποια σημεία εντελώς, σε κάποια άλλα με τρόπο που απλώς να διακρίνεται το καφέ φυσικό χρώμα του πηλού κάτω από μια ελαφρά ξεθωριασμένη άσπρη απόχρωση.

Αν θέλετε εκτός από το λευκό, να χρησιμοποιήσετε και χρώματα πρασινωπών ή γαλάζιων - μπλε αποχρώσεων, να δώσετε δηλαδή περίπου όψη πατίνας, θα επαναλάβετε ακριβώς την ίδια διαδικασία για κάθε χρώμα ξεχωριστά, είτε σε ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας είτε σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον βαθμό τεχνητής όψης παλαιού που θέλετε να πετύχετε.

Για πιο έντονο χρωματικό αποτέλεσμα, βάφετε κανονικά με χρώμα ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας, περνώντας το πινέλο πότε οριζόντια πότε κάθετα  και αφού στεγνώσει εντελώς, τρίβετε με γυαλόχαρτο έτσι ώστε κατά τόπους να φύγει το χρώμα και να φανεί η καφέ απόχρωση του φυσικού πηλού.

Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την διαδικασία παλαίωσης ξύλινων-μεταλλικών αντικειμένων με μόνη  διαφορά ότι, επειδή ο πηλός διαθέτει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με άλλα υλικά, θα πρέπει να δουλέψετε γρήγορα και με μικρή ποσότητα αραιωμένου χρώματος, ώστε να μπορέσετε να "δουλέψετε" το χρώμα πριν αυτό στεγνώσει. 

Αν βεβαίως σε κάποια σημεία το χρώμα είναι περισσότερο από όσο θα θέλατε ή αν στεγνώσει πριν προλάβετε να τον αφαιρέσετε, απλώς χρησιμοποιείστε ψιλό γυαλόχαρτο για να τρίψετε την επιφάνεια της γλάστρας ή ένα βρεγμένο σκληρό σφουγγάρι για να "σβήσετε" τα χρώματα σε όποια σημεία θέλετε.

Γενικά, σε τέτοιου είδους εργασίες που κάθε αποτέλεσμα είναι "μοναδικό", με την έννοια ότι εξαρτάται πχ από το πόσο έντονο ή όχι, πόσο ομοιόμορφο ή όχι κλπ. το επιθυμείτε σε κάθε σημείο, δεν υπάρχει πέραν της γενικής τεχνικής κανένας ειδικός "κανόνας" για το πως ακριβώς πρέπει να γίνει. Απλώς βάζετε χρώμα στην επιφάνεια που επεξεργάζεστε και στην συνέχεια το αφαιρείτε όπως σας βολεύει καλύτερα έως να πετύχετε σε όλα τα σημεία το αποτέλεσμα παλαίωσης και ανομοιομοφίας που σας ικανοποιεί.  

2. Για να δημιουργήσετε στην επιφάνεια μιας πήλινης γλάστρας αυτό το άσπρο "ξεθώριασμα" που δίνει ψευδαίσθηση παλαιότητας, υπάρχει ακόμη ένας τρόπος χωρίς χρήση χρώματος. 

Θα χρειαστείτε μόνο νερό και λίγο ...μπέκιν πάουντερ. 

Αναμείξτε τα σε ένα ποτηράκι και περάστε το μείγμα πάνω στην γλάστρα με πινέλο, επιμένοντας σε άλλα σημεία λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Αρχικά η επιφάνεια της γλάστρας θα έχει την όψη απλώς βρεγμένου πηλού, σε λίγα λεπτά όμως θα στεγνώσει και θα ασπρίσει. 

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, η ποσότητα μπέκιν πάουντερ δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη (μισό κουταλάκι διαλυμένο σε μισό κρασοπότηρο νερό είναι υπέρ αρκετό για μια μέτρια γλάστρα) γιατί διαφορετικά η άσπρη απόχρωση πάνω στον πηλό θα είναι ιδιαίτερα έντονη. 

Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία με το μείγμα νερού-μπέκιν πάουντερ, να προσθέσετε ανά σημεία με ένα σφουγγαράκι και ελάχιστη χρώμα σε λευκό, πρασινωπό, μπλε ή όποια άλλη απόχρωση χρώματος θέλετε.

Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χωρίς χρώμα τρόπο, όταν η γλάστρα στεγνώσει θα πρέπει να την περάσετε απαραιτήτως με προστατευτικό βερνίκι ή σπρέϋ, διαφορετικά το "χρώμα" θα ...εξαφανιστεί μόλις η επιφάνεια της γλάστρας βραχεί. 

Επίσης η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη μόνο για πήλινες γλάστρες ή και κάθε είδους πήλινο αντικείμενο με εντελώς ματ - ανεπεξέργαστη επιφάνεια. 

Γενικά σε κάθε τύπου παρόμοιες κατασκευές και ειδικά για αντικείμενα εξωτερικού χώρου ένα προστατευτικό σπρέϋ ή βερνίκι είναι απαραίτητο για να αδιαβροχοποεί τις επιφάνειες και να τις προστατεύει από φθορές.

Για κάθε τύπου κατασκευή με γλάστρες ή πήλινα αντικείμενα, όποια κι αν είναι η τεχνική-επεξεργασία που θέλετε να εφαρμόσετε, ο τρόπος για να έχετε το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, είναι  την πρώτη φορά να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας όλα αυτά που θέλετε να κάνετε σε απλά πήλινα πιατάκια για γλάστρες. Κάντε εκεί όλα σας τα "πειράματα" για να δείτε το αποτέλεσμα κάθε τεχνικής ώστε όταν ξεκινήσετε με το κανονικό αντικείμενο που θέλετε να επεξεργαστείτε να είστε ήδη ...έμπειροι :)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ