2022-05-02 22:57:43
Φωτογραφία για Γερμανία: Σύσταση στους πολίτες να ..μαζέψουν προμήθειες σε τρόφιμα.
Προβληματισμό, στην καλυτερη περίπτωση, προκαλεί η προτροπή της Ομοσπονδιακής Υπουργού Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσι Φίσερ προς τους γερμανούς πολίτες να «αποθηκεύσουν» φαγητό και υγρά.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, σε συνέντευξή της η υπουργός τόνισε πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα».

Συνέστησε ωστόσο, η διαδικασία να γίνει σταδιακά και χωρίς πανικό.

Αναφερόμενη στις προμήθειες που πρέπει να έχουν οι πολίτες, η υπουργός παρέπεμψε σε ειδική λίστα της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας:  «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά»,  

Επίσης ανέφερε πως είναι χρήσιμο να υπάρχει παροχή ηλεκτρικού έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, στην περίπτωση που το ρεύμα διακοπεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός έκανε γνωστό πως  γίνεται απογραφή των καταφυγίων της χώρας.

«Υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία.Είναι λογικό αν επανενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά» ανέφερε

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου» τόνισε η Φίσερ.

Κυβερνοεπιθέσεις

Η ίδια προειδοποίησε για «υψηλό κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει στον κυβερνοχώρο δραστηριότητα η οποία επηρεάζει τις επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές» και για αυτό έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα προστασίας, τόνισε η κυρία Φέζερ σε συνέντευξή της στην Handelsblatt και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να επιτευχθεί και συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου την ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια να αναλάβει κεντρικά η ομοσπονδία.

Τα σούπερ μάρκετ για τις ελλειψεις τροφίμων

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, η Ένωση Ιδιοκτητών Καταστημάτων Ειδών Διατροφής διαβεβαίωσε σήμερα εκ νέου ότι για τα άδεια ράφια ευθύνονται οι αγορές πανικού και όχι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή ή στις μεταφορές. «Αν ψωνίζαμε όλοι κανονικά, τα ράφια θα γέμιζαν με τους συνήθεις ρυθμούς», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης, μιλώντας στο rbb, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά καταστήματα υποχρεώθηκαν να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ειδών μεγάλης ζήτησης, όπως το αλεύρι και το λάδι. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, η Γερμανία παράγει περίπου 24 τόνους ετησίως, ενώ οι εσωτερικές της ανάγκες φθάνουν μόλις τους 8 τόνους, πρόσθεσε.

Ασταμάτητες οι αυξήσεις τιμών

Οι τιμές των προϊόντων εξακολουθούν πάντως να ανεβαίνουν, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο Βερολίνο το 7,9% για τον Απρίλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα, οι τιμές για το αλεύρι σίτου αυξήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα κατά 53% και κατά 50% για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ διπλασιάστηκε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Ένωσης Γαλακτοβιομηχάνων Έκαρντ Χόιζερ, η τιμή του γάλακτος, του γιαουρτιού και του τυριού αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 25% από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει την παραγωγή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται για αυτούς τους λόγους να παρέμβει εκ νέου τον Ιούνιο προκειμένου να ανακουφίσει τους καταναλωτές. Μεταξύ των μέτρων είναι η εισαγωγή ενιαίου μηνιαίου εισιτηρίου 9 ευρώ για τα ΜΜΜ και η επιδότηση στην τιμή των καυσίμων


greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ