2012-08-08 00:06:21
Φωτογραφία για Το παιχνίδι στην Ευρωζώνη, τώρα άρχισε!
Τoυ Paul Taylor / Reuters

Η Ευρωζώνη επιστρατεύει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι οι παίκτες προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα. Η προσφορά της ΕΚΤ να παρέμβει αγοράζοντας ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας για να μειώσει το κόστος του δανεισμού τους ήταν η τελευταία κίνηση στο παιχνίδι. Ο καθένας από τους πρωταγωνιστές, η ΕΚΤ, οι υπερχρεωμένες χώρες, η Γερμανία, οι κυβερνήσεις των υπό στήριξη χωρών πιέζουν τους άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση. Το ίδιο παιχνίδι παίζει η ΕΚΤ με τους κατόχους ομολόγων. Ο κ. Ντράγκι προσπάθησε να αποτρέψει τα στοιχήματα κατά του ευρώ τονίζοντας ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο». Ισπανία και Ιταλία ήλπιζαν πως η ΕΚΤ θα τις στηρίξει αρκούμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη λάβει και δεν θα τις αναγκάσει στον πολιτικό στιγματισμό της προσφυγής στον μηχανισμό.

Αλλά η ΕΚΤ, ο μοναδικός θεσμός που έχει τη δυνατότητα άμεσης και εκτεταμένης παρέμβασης, προθυμοποιείται να δράσει μόνον αν η Ισπανία προσφύγει στον μηχανισμό και αποδεχθεί αυστηρούς όρους και εποπτεία και αν οι κυβερνήσεις δεσμεύσουν χρήματα
. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής δηλώνοντας πως θα λάβει αποφάσεις «προς το συμφέρον του ισπανικού λαού» όταν θα ξέρει τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ΕΚΤ και υπό ποιους όρους. Η Ιταλία, με υψηλότερο χρέος αλλά καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση, σημαντική εγχώρια αποταμίευση και ισχυρότερες τράπεζες, ελπίζει πως θα μειωθεί το κόστος του δανεισμού της μόλις παρέμβει η ΕΚΤ για να στηρίξει την Ισπανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, προσπάθησε να εξωθήσει τον κ. Ραχόι σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η Γερμανία, ο υπ’ αριθμόν 1 χορηγός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, πιέζει τις άλλες χώρες να γράψουν «το μάθημά τους» για να μην αυξηθούν οι οικονομικές της υποχρεώσεις. Σε προεκλογική χρονιά, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δεν θέλει να ζητήσει κι άλλα χρήματα από τη βουλή, πολλώ δε μάλλον για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ελπίζει πως οι πιστωτές της θα φοβηθούν πως μια έξοδός της θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ και θα της δώσουν χρόνο και θα διαγράψουν μεγαλύτερο μέρος του χρέους της. Και η Ιρλανδία προσπαθεί να διασφαλίσει ό,τι παραχωρηθεί σε Ισπανία ή Ελλάδα.

Ο κ. Ντράγκι βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της γερμανικής Bundesbank. Προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα άνευ όρων. Κάηκε πέρυσι όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακάλεσε τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις μόλις άρχισε η ΕΚΤ τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. Στόχος του υπό διαμόρφωση σχεδίου είναι να διατηρήσουν η Μαδρίτη και η Ρώμη την πρόσβαση στις αγορές με κόστος προσιτό για τις ίδιες και για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καθώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης είναι πολύ περιορισμένα για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ισπανίας για τρία χρόνια. Για την Ιταλία, ούτε λόγος.

Ο ελιγμός που επιχειρεί η ΕΚΤ είναι να κάμψει την κερδοσκοπία κατά της Ευρωζώνης χωρίς να χάσει τη στήριξη της Γερμανίας ή να αφήσει κάποια από τις υπό στήριξη χώρες να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις. Η πρόσφατη στροφή του κ. Ραχόι ίσως σημαίνει πως «το παιχνίδι άρχισε».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ