2012-08-12 13:47:04
Φωτογραφία για Όλα τα σενάρια ανοιχτά αφήνουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα για τη Συρία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία άφησαν το Σάββατο να εννοηθεί ότι εξετάζουν διάφορα μέτρα, περιλαμβανομένης... και μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς οι μάχες ανάμεσα στους Σύρους αντάρτες και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκλόνισαν για ακόμη μία ημέρα το Χαλέπι, αλλά και το κέντρο της Δαμασκού. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «το τέλος του παιχνιδιού για το καθεστώς έχει αρχίσει».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη, πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα πρέπει να επεξεργαστούν λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τους τρόπους να βοηθηθούν οι αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες και έναν σημαντικό ρόλο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να κάνει ακριβώς αυτό» είπε.


Όταν ρωτήθηκε για επιλογές, όπως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, η Κλίντον απάντησε πως αυτές είναι πιθανότητες για τις οποίες εκείνη και ο Νταβούτογλου συμφώνησαν πως «χρειάζονται μεγαλύτερη εμπεριστατωμένη ανάλυση», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις δεν είναι απαραίτητα άμεσες.

«Είναι ένα πράγμα να μιλάμε για όλα τα είδη πιθανών ενεργειών, αλλά δεν μπορείτε να παίρνετε λογικές αποφάσεις χωρίς να κάνετε έντονη ανάλυση και επιχειρησιακό σχεδιασμό» τόνισε.

Αν και το ενδεχόμενο επέμβασης μοιάζει να είναι μια μακρινή προοπτική, οι παρατηρήσεις της είναι ωστόσο όσο πιο κοντά έχει φθάσει η Ουάσινγκτον στο να υπονοήσει μια άμεση στρατιωτική δράση στη Συρία.

Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε το ΝΑΤΟ και οι Άραβες σύμμαχοί του βοήθησαν τους Λίβυους αντάρτες να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι πέρυσι. Μέχρι πρόσφατα, η Δύση απέφευγε την ιδέα να επαναλάβει οποιαδήποτε δράση στα πρότυπα της Λιβύης.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ φέρονται να εξοπλίζουν τους Σύρους αντάρτες, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν υποσχεθεί να αναβαθμίσουν τη μη-στρατιωτικής βοήθεια που παρέχουν στους αντιπάλους του Άσαντ.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως είναι καιρός οι εξωτερικές δυνάμεις να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να επιλύσουν την ανθρωπιστική κρίση σε πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν τους αντάρτες για τρεις εβδομάδες.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το Σάββατο, άρματα μάχης και χερσαίες δυνάμεις σφυροκόπησαν τους αντάρτες κοντά στην κατεστραμμένη συνοικία Σαλαχεντίν, πρώην προπύργιο της αντιπολίτευσης που δεσπόζει τις κύριας νότιας εισόδου στο Χαλέπι.

Άρματα μάχης εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της γειτονικής συνοικίας Σάιφ αλ-Ντάουλα, καθώς στρατιωτικά αεριωθούμενα έκαναν κύκλους πάνω από ένα εγκαταλελειμμένο αστυνομικό τμήμα που κατέλαβαν οι αντάρτες, εκτοξεύοντας πυραύλους.

Οι εξεγερμένοι είπαν πως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη Σαλαχεντίν. Ορισμένοι αντάρτες έκαναν έκκληση για εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, επιχειρηματολογώντας πως περισσότερα όπλα και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις περιοχές που ελέγχουν κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία θα τους δώσουν μια στέρεη βάση εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

«Ο λόγος που υποχωρήσαμε από τη Σαλαχεντίν την περασμένη εβδομάδα ήταν η έλλειψη όπλων» είπε ο Αμπού Τάντετ, ένας από τους διοικητές των ανταρτών στο Χαλέπι και πρόσθεσε πως οι μαχητές του θα ανασυνταχθούν και θα αντεπιτεθούν. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τους βομβαρδισμούς. Αυτό που το κάνει δύσκολο είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές».

Δέκα από τους 30 μαχητές στην ταξιαρχία του έχουν τραυματιστεί, κυρίως από ελεύθερους σκοπευτές που κρύβονται ακόμα και σε περιοχές τις οποίες οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι ελέγχουν. Οι άνδρες του άνοιξαν τρύπες στους τοίχους των κτιρίων στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για να κινούνται γύρω από τη Σαλαχεντίν.

Στη Δαμασκό, όπου οι δυνάμεις του Άσαντ ανέκτησαν τον έλεγχο συνοικιών που είχαν καταλάβει οι αντάρτες τον περασμένο μήνα, μία κάτοικος ανέφερε μια έκρηξη κοντά στην Κεντρική Τράπεζα, την οποία ακολούθησαν πυροβολισμοί.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια. Την τελευταία μισή ώρα γίνονται μάχες κατά μήκος της Πάκισταν Στριτ, Είμαι πολύ κοντά. Μπορείτε να το ακούσετε;» είπε στο Reuters, ενώ από το τηλέφωνο ακουγόταν ο ήχος μιας έκρηξης.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε πως οι αρχές καταδιώκουν «τρομοκράτες» που πυροδότησαν μια βόμβα στη Μερτζέχ, μια περιοχή κοντά στην κεντρική τράπεζα και που «πυροβολούσαν αδιακρίτως για να σκορπίσουν τον πανικό στους πολίτες».

Το φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως το Σάββατο σε ολόκληρη τη Συρία σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

Παρά την ανώτερη δύναμη πυρός που διαθέτουν, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν συρθεί εδώ και μήνες σε έναν πόλεμο απέναντι σε όλο και καλύτερα εκπαιδευμένους και οργανωμένους μαχητές που τους επιτίθενται σε κάθε πόλη και σε πολλά σημεία της υπαίθρου ανά πάσα στιγμή.

«Το παιχνίδι τελειώνει»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας είπε πως ο συριακός στρατός έχει εξαντληθεί από απώλειες, λιποταξίες και αποστασίες.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως το τέλος του παιχνιδιού για το καθεστώς έχει αρχίσει» είπε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών BND, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

«Ο τακτικός στρατός είναι αντιμέτωπος με μια ποικιλία ευέλικτων μαχητών. Η συνταγή της επιτυχίας τους είναι οι αντάρτικη τακτική τους. Σπάνε τη ραχοκοκαλιά του στρατού» υποστήριξε.

Τα βάσανα της Συρίας, ωστόσο, απέχουν ακόμη πολύ από το τέλος και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η σύγκρουση θα μπορούσε να μεταδοθεί στους γείτονές της.

Επεισόδια στα σύνορα με την Ιορδανία

Ιορδανικές και συριακές δυνάμεις συγκρούστηκαν στη μεθόριο των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν Σύροι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στην Ιορδανία, δήλωσε ένας Σύρος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της μάχης.

Είπε πως θωρακισμένα οχήματα ενεπλάκησαν στη σύγκρουση στην περιοχή Τελ Σιχάμπ-Τούρα, περίπου 80 χλμ. βόρεια της ιορδανικής πρωτεύουσας Αμάν. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι από την ιορδανική πλευρά.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ