2012-08-16 01:16:05
Φωτογραφία για Οδηγός επιβίωσης σε μια άδεια... Αθήνα!
Οι καλύτερες καλοκαιρινές ιστορίες με ορίζοντα πέρα από το Σεπτέμβρη γράφονται στις πρωτεύουσες, γιατί εκεί συνεχίζονται, μετά το καλοκαίρι Τουλάχιστον έτσι θα ήθελαν να πιστεύουν όσοι έμειναν στο κλεινόν άστυ τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Το καλοκαιρινό σκηνικό μπορεί έστω και δύσκολα να στηθεί στην άδεια αθηναϊκή πρωτεύουσα με ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά. Το Donation Film Festival, ένα πρωτότυπο εγχείρημα που δεν θα έχει ταμείο στην είσοδό του αλλά... κουμπαρά!

Το event θα κινηθεί μάλιστα πέρα από τα γνωστά σινεφιλικά αθηναϊκά στέκια βάζοντας πλώρη για τις αίθουσες Μελίνα (Σωκράτους 65, 2104082530) στη Δραπετσώνα και Μάρθα Καραγιάννη (Βύρωνος και Χιλής, 2104317270) στο Κερατσίνι, οι οποίες θα παραδώσουν την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη σε έναν από τους γνωστότερους κινηματογράφους των Αμπελοκήπων, το θερινό 'Ανεσις.


Ιστορίες «διακοπών»…. στην Αθήνα

Πέρα από τη σημερινή ημέρα αργίας που οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστοί οι προορισμοί στην Αττική ποικίλλουν. Λίμνες, κήποι, μοναστήρια. Περίπατοι στο δάσος, σε σπηλιές, πύργοι και βουτιές σε μικρούς καταπράσινους κολπίσκους …. Εικόνες διακοπών σε μια πόλη έρημη. Προορισμοί καλοκαιριού στην…Αθήνα. Μικρές οάσεις δροσιάς για όσους μένουν το καλοκαίρι στην Αθήνα. Δέκα προτάσεις και προορισμοί από το κέντρο της Αθήνας έως τις άκρες της Αττικής, κοντινές αποδράσεις για να μια μικρή γεύση διακοπών.

Μονή Καισαριανής

Πλατάνια, πεύκα κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Δροσιά, μια κρήνη και περίπατος στα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος ή και για ένα πικνίκ. Όλα, δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού, στο μοναστήρι της Καισαριανής. Χτισμένο πάνω στα ερείπια βασιλικής του 6ου αιώνα, το σημερινό Καθολικό του οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε το καφενείο στο αριστερό σας χέρι, που προσφέρει ό,τι ακριβώς θα περιμένατε: δροσιά, καφέ, ούζο, ποικιλίες, αναψυκτικά.

Πώς θα πάτε: Στρίβοντας από την λεωφορείο Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού θα ανηφορίσετε προς Παπάγου ακολουθώντας πορεία προς το βουνό και ακολουθώντας τις πινακίδες θα βρεθείτε στην Μονή. Εναλλακτικά, ανηφορίζοντας την κεντρική λεωφόρο της Καισαριανής.

Δαφνί

Στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, αριστερά της Ιεράς Οδού προς Ελευσίνα, επάνω στα ερείπια του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα, θα βρείτε το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού με το Καθολικό του 11ου αιώνα, το οποίο εδώ και λίγες μέρες είναι επισκέψιμο. Κλειστό εδώ και χρόνια, αφού οι ζημιές που είχε υποστεί από τους σεισμούς ήταν σοβαρότατες, σήμερα πια -έστω κι αν στο εσωτερικό του ένα «δάσος» από ντέξιον στηρίζει τα ξύλινα πατάρια πάνω στα οποία εργάζονται οι συντηρητές- αποκαλύπτει τους θησαυρούς του. Τα εντοίχια ψηφιδωτά λάμπουν με τις χρυσές ψηφίδες τους στο φως των προβολέων. Σ' αυτά ιστορείται το ορθόδοξο δόγμα με τον Παντοκράτορα ψηλά στον τρούλο και με τις παραστάσεις του Ευαγγελισμού, της Γέννησης, της Βάπτισης και της Μεταμόρφωσης στις κόγχες. Η κρύπτη κάτω από το νάρθηκα είχε μετατραπεί στη διάρκεια της φραγκοκρατίας από τους κιστερκιανούς μοναχούς που κατείχαν τη μονή σε μαυσωλείο για την ταφή των δουκών της Αθήνας. Οι σαρκοφάγοι τους σήμερα έχουν μεταφερθεί στην αυλή μπροστά στο Καθολικό. Και μία λεπτομέρεια: από το 1883 έως το 1885 στο μοναστήρι στεγάστηκε το Δημόσιο Ψυχιατρείο. Έξω από το μοναστήρι θα βρείτε μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος. Δίπλα από το Δαφνί λειτουργεί πλήρες συγκρότημα για φαγητό, καφέ ή ποτό. Θα βρείτε επίσης και παιδότοπο.

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, αριστερά της Ιεράς Οδού προς Ελευσίνα

Παλιό βυρσοδεψείο

Στο Δήμο Ρέντη, σε ένα παλιό από βυρσοδεψείο έχει αποκατασταθεί, στεγάζοντας ένα καφέ κι έναν κινηματογράφο. Τα δε μηχανήματά του, εξαιρετικά δείγματα βιομηχανικού εξοπλισμού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στολίζουν την πλατεία σε διάφορα σημεία. Η εικόνα συμπληρώνεται από ένα εστιατόριο στην απέναντι πλευρά, με γεύσεις από τις χαμένες πατρίδες.

Πώς θα πάτε: Κατεβαίνοντας την Πειραιώς από Αθήνα και φτάνοντας στα φανάρια του «Σχολείου» της Ειρήνης Παππά, στο αριστερό μας χέρι βρίσκουμε την οδό Φλέμιγκ, στρίβουμε και έπειτα από 200 περίπου μέτρα στα αριστερά μας πάλι υπάρχει ένας πεζόδρομος. Παρκάρουμε και συνεχίζουμε με τα πόδια για να βγούμε σχεδόν αμέσως στην πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου.

Νομισματικό Μουσείο: Ο κήπος των «Μουσών»

Συστάδες διακοσμητικών θάμνων και λουλουδιών, δέντρα και αγάλματα δουλεμένα στον πηλό συναγωνίζονται στις εντυπώσεις, ένας κήπος και ένα μουσείο στην οδό Πανεπιστημίου. Το Ηλίου Μέλαθρον, η οικία του Σλίμαν χτισμένη από τον Τσίλερ, στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Εδώ η ιστορία γράφεται με πάνω από 600.000 νομίσματα, από τον αρχαίο κόσμο, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, τη Δύση στη διάρκεια του Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Ο χρόνος έχει προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα εκθέματα, που αντιμετωπίζονται όμως πλέον σαν έργα τέχνης αλλά και σαν «τυφλοσούρτης» για το πώς λειτουργούσε κάποτε η αγορά άρα και η πολιτική όπως και η κοινωνία. Βέβαια, το μάτι δεν κλέβουν μόνο τα νομίσματα αλλά και η έξοχη ατμόσφαιρα της οικίας Σλίμαν. Στον κήπο του μουσείου ένα μεγάλο καφενείο, που προσφέρει και ελαφριά κουζίνα, αίφνης αποδεσμεύει τον επισκέπτη από τη φασαρία της πόλης. Λειτουργεί από νωρίς το πρωί ώς τις 12 τα μεσάνυχτα.

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε στην οδό Πανεπιστημίου, προς Σύνταγμα

Εθνικός Κήπος

Πασίγνωστος, αλλά και τόσο άγνωστος. Από μόνος του ο Κήπος αποτελεί ένα βοτανολογικό μουσείο για όποιον έχει την υπομονή να διαβάζει προσεκτικά τις ταμπελίτσες που είναι στερεωμένες στα δέντρα. Και με τον τρόπο του είναι και αρχαιολογικό μουσείο, αφού ανάμεσα στις συστάδες του πράσινου υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία μέλη, ακόμα και μερικά ρωμαϊκά. Κι ακόμα στον Κήπο υπάρχουν οι προτομές -αφορμή ν' αναρωτηθεί κανείς για όλους αυτούς που κάτι δώρισαν στην Ελλάδα όταν αυτή ακόμα πάλευε να υπάρξει. Αρκετές αθηναίες μητέρες γνωρίζουν την παιδική του χαρά, γεμάτη συνήθως τα απογεύματα, πόσες όμως γνωρίζουν την παιδική βιβλιοθήκη όπου οργανωμένα έρχονται τα παιδιά σ' επαφή με την ανάγνωση και «βαφτίζονται» έτσι ώστε να συνεχίσουν και ως ενήλικες την περιδιάβασή τους στα βιβλία; Κι έχει παντού δροσιά και βέβαια καφενείο από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού, που μέχρι τις 9 μ.μ..

Πώς θα πάτε: Στο κέντρο της Αθήνας

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Από τα λιγότερο γνωστά μουσεία, είναι το Μπενάκη-Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Ασωμάτων 22, στον Κεραμεικό. Δεν θα έπρεπε, αφού στεγάζει μοναδικό πλούτο εκθεμάτων πολιτισμών με τους οποίους ήρθαμε σε στενότατη επαφή στο πέρασμα των αιώνων, πλούτο σε πηλό, μέταλλο, ύφασμα, πέτρωμα, γυαλί και ξύλο. Με τα έξι αυτά υλικά παντού όπου αναπτύχθηκε το Ισλάμ, κατασκευάστηκαν αριστουργήματα: από τη μικρογλυπτική ώς τη μνημειακή αρχιτεκτονική, από τις μινιατούρες στη ζωγραφική ώς τα κοσμήματα, από τα σκεύη σερβιρίσματος έως τα όπλα. Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης είναι το χρώμα που κερδίζει τις εντυπώσεις, είτε πρόκειται για ένα πιάτο σε δύο παραλλαγές του μπλε, είτε για το μαρμαροθετημένο δάπεδο από αρχοντικό του Καΐρου, είτε για ένα ιστορημένο χειρόγραφο. Υπάρχουν ακόμα δύο εκπλήξεις: Στο υπόγειο του κτιρίου προβεβλημένο βρίσκεται τμήμα του αρχαίου προτειχίσματος που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. ενόψει του μακεδονικού κινδύνου μπροστά από το Θεμιστόκλειο Τείχος. Στον τελευταίο όροφο θα βρείτε το μπαρ, με θέα σ' όλη την αρχαιολογική περιοχή, από την Ακρόπολη και το Θησείο δεξιά ως τον Κεραμεικό. Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη ως τις 9 μ.μ. Τις υπόλοιπες ημέρες κλείνει στις 3 μ.μ.

Πώς θα πάτε: Το Μουσείο Μπενάκη-Ισλαμικής Τέχνης θα το βρείτε στην οδό Ασωμάτων 22, στον Κεραμεικό

Πάρκο Ελευθερίας

Ένας χώρος χαρακτηριζόμενος ως «ελεύθερος χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης», το Πάρκο Ελευθερίας με θέα την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, καλύπτει μια έκταση περίπου 24 στρεμμάτων. Σήμερα, παρότι το μικρό εργοτάξιο για το διαβόητο υπόγειο πάρκινγκ «λιγοστεύει» την όμορφη θέα, το πάρκο Ελευθερίας δεν παύει να αποτελεί μια στάση δροσιάς και χαλάρωσης - ακόμη και ο θόρυβος των αυτοκινήτων δεν είναι τόσο έντονος. Στο Πάρκο θα βρείτε και το ομώνυμο καφέ.

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε πάνω στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στη στάση μετρό του Μεγάρου Μουσικής.

Αναφιώτικα

Στα χρόνια του Όθωνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ανάφης εγκατέλειψαν το νησί για να εργαστούν ως κτίστες στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, οι Αναφιώτες μετανάστες δημιούργησαν σινάφια (ομάδες μαστόρων) και στη δεκαετία του 1860 εγκαθίσταται αρχικά στο προάστιο των Αθηνών (τα σημερινά Εξάρχεια). Δύο επώνυμοι οικοδόμοι από την Ανάφη, ο Γιώργος Δαμίγος και ο Μάρκος Σιγάλας, χτίζουν γρήγορα και παράνομα τα πρώτα σπίτια στη βορειοανατολική πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, δημιούργησαν, στα τέλη του 19ου αιώνα παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης, τα Αναφιώτικα, έναν αυθαίρετο οικισμό, μια χούφτα από κυκλαδίτικα σπίτια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Πώς θα πάτε: Ένας όμορφος και «άγνωστος» περίπατος που θα σας οδηγήσει στα Αναφιώτικα ξεκινά από το θερινό «Σινέ Θησείο και απέναντι θα βρείτε ένα βατό χωματόδρομο που μέσα σε 25-20λεπτά στις απολήξεις της Ακρόπολης θα σας οδηγήσει στον οικισμό.

Για τσιγάρα και καφετέριες…τις συμβουλές των περαστικών.
ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μια νύχτα με την Μέριλιν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μια νύχτα με την Μέριλιν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ