2012-09-04 09:35:16
Φωτογραφία για Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το Σαμαρά
Θα προχωρήσουμε και δεν κάνουμε πίσω. Αυτή η φράση κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελεί τον οδηγό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για ψήφισή τους.

Ο κ. Σαμαράς, εν μέσω συνθηκών γενικευμένης ρευστότητας στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων, με ενδεχόμενα αναδιατάξεων ακόμη και εντός κοινοβουλίου, εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το πολιτικό κόστος, έχοντας ως βασικό γνώμονα, όπως λέει σε συνομιλητές του, το εθνικό συμφέρον.

Ο Πρωθυπουργός, που δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, πριν την έλευση της τρόικας για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων, δεν επιθυμεί να έχει απώλειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ώστε μετά να επιχειρήσει πολιτικά και επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο κοινωνικό πεδίο.


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πολλά στελέχη, υπογραμμίζουν με νόημα ότι με βάσει τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην ψηφοφορία, όταν αυτή αποφασισθεί να γίνει, θα δρομολογηθούν και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε πολλούς κύκλους είναι εάν θα επιδείξει αντοχές το σύστημα, εάν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ή αν θα διαλυθεί αργά ή γρήγορα υπό την πίεση μη αναστρέψιμων αποφάσεων και δραματικών κοινωνικών συνθηκών.

Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να διαμηνύσουν ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν τα μέτρα, ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μεμονωμένες διαφοροποιήσεις.

Παράλληλα αρνούνται να συζητήσουν σενάρια για ενδεχόμενη οριζόντια ανατροπή των πολιτικών δεδομένων στη Βουλή και στη χώρα και για σπάσιμο των κομματικών γραμμών.

Ο φόβος όμως είναι υπαρκτός και σχετίζεται με τη συνοχή της κυβέρνησης και τη στάση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, την καταψήφιση των μέτρων από βουλευτών και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού, τις κοινωνικές αντιδράσεις και μια ενδεχόμενη άρνηση των πιστωτών να…«δωρίσουν» την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Θερμό φθινόπωρο με κινητοποιήσεις

Το κλίμα στην κοινωνία αρχίζει να γίνεται βαρύ και προμηνύεται θερμό φθινόπωρο. Οι αντιδράσεις γενικεύονται, πριν ακόμα ανακοινωθεί το επώδυνο πακέτο των μέτρων, ενώ μια πρόγευση των κινητοποιήσεων θα πάρει η κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο, με την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη σύντομη επίσκεψη του κ. Σαμαρά για τα εγκαίνια.

Ήδη, οι ένστολοι, τους οποίους υπερασπίζονται και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. προανήγγειλαν κινητοποιήσεις καθώς ο υπουργός τους ανακοίνωσε περικοπές της τάξεως του 6,5%- 7% εφέτος και 12% το 2013.

Παράλληλα, επιθετική στάση τηρούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι φαρμακοποιοί δεν δίνουν φάρμακα με πίστωση, οι ιατροί του ΕΟΠΠΥ δεν εξετάζουν τους ασφαλισμένους, οι δάσκαλοι έχουν αποφασίσει απεργία και ο χορός μόλις άρχισε.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας και ειδικά η τρικομματική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είναι στο σημείο καμπής και βρίσκεται εν αναμονή καταιγιστικών εξελίξεων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και εν όψει της λήψης αποφάσεων καθοριστικών για το μέλλον της Ελλάδας.

Με το όπλο της κομματικής πειθαρχίας

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον συζητούνται οι τρόποι αντίδρασης έναντι όσων βουλευτών αντιδράσουν στα νέα μέτρα και δεν ψηφίσουν. Στην αρχή, όπως γίνεται συνήθως αναμένεται να τεθούν προ του μείζονος διλήμματος οι βουλευτές, μερικοί εκ των οποίων θέτουν το ερώτημα, εάν θα υπάρξει ανταπόδοση από την πλευρά των πιστωτών μετά την ψήφιση των μέτρων.

Ήδη το δίλημμα αυτό περιγράφεται και είναι σαφές για τους περισσότερους βουλευτές: ή ψηφίζουν το νέο πακέτο μέτρων και υφίστανται τις συνέπειες (κατά τους περισσότερους καταλυτικές, καθώς στο πακέτο θα περιλαμβάνονται δύσκολες και επώδυνες ρυθμίσεις για χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους) ή καταψηφίζουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη την εμπειρία των διαδικασιών που προηγήθηκαν στις εκταμιεύσεις των προηγούμενων δόσεων, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία αντιλαμβάνονται ήδη την ένταση του ψυχολογικού ή και ευθέως εκβιασμού που θα δεχθούν για την κοινοβουλευτική υποστήριξη του νέου πακέτου.

Από την άλλη πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί και επιμένουν ότι το πακέτο των μέτρων, που πρέπει να ψηφισθεί χωρίς απώλειες, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έκθεση της τρόικας και άρα με την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Για να υποστηριχθεί η ψήφιση των μέτρων, ενεργοποιούνται υπουργοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν στη σκιά και έχουν επιλέξει τη σιωπή. «Κανένας από εμάς δεν είναι ευτυχής όταν καλείται να υιοθετήσει "σκληρά" μέτρα» τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο νέο πακέτο περικοπών, κατά τα εγκαίνια της δεύτερης πεζογέφυρας στο Μαρούσι, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αναβρύτων.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αξίζει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, «αξίζει να κάνουμε και το τελευταίο μίλι» και πρόσθεσε ότι οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι επτά ιστορικής σημασίας εβδομάδες, που θα κρίνουν τη μοίρα αυτού του τόπου».

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μέτρων και είπε με έμφαση, «δεν θα υπάρξουν ριψάσπιδες στην ψηφοφορία για τα μέτρα».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ