2012-09-15 20:34:04
Φωτογραφία για Λιγότεροι στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα λόγω οικονομικής κρίσης
Έντονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίες έχουν δίδακτρα.

Καθώς διανύουμε την τελική φάση των αιτήσεων για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ, το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί άρδην και από την εποχή της υψηλών ρυθμών ζήτησης για μεταπτυχιακές σπουδές, πλέον ο αριθμός των αιτήσεων κινείται πτωτικά.

Ως προς τους ήδη μεταπτυχιακούς φοιτητές, κάποιοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, άλλοι που έχουν αποτύχει μία φορά να εισαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα διστάζουν μπροστά στην προοπτική μιας νέας απόπειρας, η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί ευκολίες στην πληρωμή των διδάκτρων. Τα πανεπιστήμια, από την πλευρά τους, προσαρμοζόμενα στη νέα κατάσταση, προχωρούν σε μειώσεις των διδάκτρων, οι οποίες, κατά περίπτωση, φτάνουν έως και το 30%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, σαφώς μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των κατόχων πρώτου πτυχίου ΑΕΙ να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο μεταπτυχιακό
. Ο πρώτος, προφανής, λόγος είναι το κόστος σπουδών, το οποίο σε άλλες εποχές πολλοί φοιτητές –και οι οικογένειές τους– θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση στα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα παραμένει σταθερή. Αντίθετα, σε εκείνα τα οποία έχουν δίδακτρα, η μείωση των αιτήσεων είναι δεδομένη, κινούμενη έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ο 25χρονος Δημήτρης, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην «Κ», δίνει έναν ακόμη λόγο για τη μείωση της ζήτησης. «Η οικογένειά μου θα μπορούσε να με στηρίξει οικονομικά για να κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα. Ομως, το σκέφτομαι. Γιατί να μείνω στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μία ευρωπαϊκή χώρα, έχοντας και την προοπτική να βρω δουλειά εκεί;», μας λέει, προσθέτοντας ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που τον ενδιαφέρει.

«Πολλοί είναι εκείνοι που θα δέχονταν να πληρώσουν υψηλότερα δίδακτρα για το μεταπτυχιακό, φθάνει να γνωρίζουν ότι κατόπιν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά», λέει στην «Κ», ενισχύοντας ουσιαστικά την άποψη του Δημήτρη, ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Η δουλειά, άλλωστε, στις σημερινές συνθήκες είναι ο πρώτος στόχος. Ετσι, όπως παρατήρησε στην «Κ» ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Λεωνίδας Χυτήρης, ορισμένοι φοιτητές εγκατέλειψαν το μεταπτυχιακό τους όταν κατάφεραν να βρουν δουλειά.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η μείωση των διδάκτρων είναι το πρώτο βήμα στο οποίο έχουν προχωρήσει οι υπεύθυνοι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το ποσοστό της μείωσης είναι διαφορετικό ανά πρόγραμμα –για παράδειγμα, υπάρχουν αγγλόφωνα μεταπτυχιακά που απευθύνονται και σε ξένους φοιτητές, τα οποία δεν έχουν μειώσει τα δίδακτρά τους–, όμως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η μείωση κινείται από 10% έως και 30%.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ