2012-10-06 08:36:06
Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά σήμερα το βράδυ η Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική προσφέρει ως αντάλλαγµα, νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές µε νέα ονοµαστική αξία (κατόπιν αναπροσαρµογής της ονοµαστικής αξίας) 1 ευρώ ανά µετοχή έκδοσης της Εθνικής µε σχέση 58 νέες µετοχές της Εθνικης έναντι κάθε 100 µετοχών της Eurobank Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ µε βάση τη τιµή κλεισίµατος της µετοχής την Πέµπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε 1,9 δισ.ευρώ ευρώ και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε 603 εκατοµµύρια ευρώ.
Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήµανε μεταξύ άλλων ότι «η Δηµόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήµερα, στοχεύει στη δηµιουργία ενός διευρυµένου τραπεζικού οµίλου στην Ελλάδα που θα διαδραµατίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηµατοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονοµική ανάκαµψη».
Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΤΕ σηµείωσε ότι «με την παρούσα Δηµόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, δηµιουργώντας ένα µακροπρόθεσµα βιώσιµο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δηµιουργήσει ευκαιρίες για τους µετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη µεγάλης µερίδας µετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δηµόσια Πρόταση. Είµαστε πεπεισµένοι ότι και το Διοικητικό Συµβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δηµιουργεί η Δηµόσια Πρότασή µας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους µετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουµε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριµένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούµε τη σηµαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχηµένο κοινό µέλλον»
H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ EUROBANK
«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εurobank, κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε σήµερα την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγµα 58 νέες µετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 µετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 1,17 ευρώ ανά µετοχή της Eurobank, βάσει της χρηµατιστηριακής τιµής κλεισίµατος της µετοχής της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.
Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής.
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Με τη συγχώνευση όμως των δύο τραπεζών ανοίγει και ο δρόμος για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η Εθνική κατέχει το 6%, 6% η Eurobank, άρα και οι δύο μαζί έχουν το 12% και πλέον έχουν το προβάδισμα για την απόκτηση του Τ.Τ.
Οι εξελίξεις και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών επιταχύνθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική, ενώ μία τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως έχει και τις ευχές του Μεγάρου Μαξίμου.
Με αυτό το νέο τραπεζικό σχήμα, φαίνεται πως ο χάρτης της χώρας αλλάζει για πάντα, καθώς πλέον θα υπάρχουν τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι. Ο όμιλος της Alpha Bank με την Εμπορική, ο όμιλος Πειραιώς με την Αγροτική και πλέον ο νέος τραπεζικός οργανισμός Εθνικής και Eurobank.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
Ο Ενιαίος Όµιλος
Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ.
Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.
Δυναµικό Συνεργειών
Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των Euro 570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.
Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
-Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες
Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση
Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες
Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση "οι καλύτεροι εκ των δύο" αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα μας, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής, Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.
Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.» και της «Εθνική Στεγαστική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της "Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ".
Σήμερα, με δίκτυό που αριθμεί άνω των 520 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜs, καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσει εναλλακτικά δίκτυα πώλησης των προϊόντων της, όπως οι υπηρεσίες Μobile και Internet Banking. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγορές στο χώρο της ΝA Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου, το Δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 1.131 μονάδες (στοιχεία 31.03.2012). Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια και άνω του ενάμιση εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.
Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους, Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της. Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος. Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank - Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH, μητρική της Eurobank, εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας
Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα. Σήμερα η Eurobank διαθέτει δίκτυο 400 περίπου καταστημάτων στην χώρα μας.
newsit.gr
Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήµανε μεταξύ άλλων ότι «η Δηµόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήµερα, στοχεύει στη δηµιουργία ενός διευρυµένου τραπεζικού οµίλου στην Ελλάδα που θα διαδραµατίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηµατοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονοµική ανάκαµψη».
Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΤΕ σηµείωσε ότι «με την παρούσα Δηµόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, δηµιουργώντας ένα µακροπρόθεσµα βιώσιµο χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δηµιουργήσει ευκαιρίες για τους µετόχους και των δύο τραπεζών. Η στήριξη µεγάλης µερίδας µετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δηµόσια Πρόταση. Είµαστε πεπεισµένοι ότι και το Διοικητικό Συµβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δηµιουργεί η Δηµόσια Πρότασή µας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους µετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουµε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριµένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούµε τη σηµαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχηµένο κοινό µέλλον»
H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ EUROBANK
«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εurobank, κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε σήµερα την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγµα 58 νέες µετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 µετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 1,17 ευρώ ανά µετοχή της Eurobank, βάσει της χρηµατιστηριακής τιµής κλεισίµατος της µετοχής της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.
Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής.
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Με τη συγχώνευση όμως των δύο τραπεζών ανοίγει και ο δρόμος για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς η Εθνική κατέχει το 6%, 6% η Eurobank, άρα και οι δύο μαζί έχουν το 12% και πλέον έχουν το προβάδισμα για την απόκτηση του Τ.Τ.
Οι εξελίξεις και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών επιταχύνθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική, ενώ μία τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως έχει και τις ευχές του Μεγάρου Μαξίμου.
Με αυτό το νέο τραπεζικό σχήμα, φαίνεται πως ο χάρτης της χώρας αλλάζει για πάντα, καθώς πλέον θα υπάρχουν τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι. Ο όμιλος της Alpha Bank με την Εμπορική, ο όμιλος Πειραιώς με την Αγροτική και πλέον ο νέος τραπεζικός οργανισμός Εθνικής και Eurobank.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
Ο Ενιαίος Όµιλος
Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι Όµιλος Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ.
Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο Τραπεζικό Όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή.
Δυναµικό Συνεργειών
Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των Euro 570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015.
Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών, την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
-Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες
Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση
Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες
Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση "οι καλύτεροι εκ των δύο" αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα μας, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής, Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.
Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.» και της «Εθνική Στεγαστική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της "Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ".
Σήμερα, με δίκτυό που αριθμεί άνω των 520 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜs, καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσει εναλλακτικά δίκτυα πώλησης των προϊόντων της, όπως οι υπηρεσίες Μobile και Internet Banking. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγορές στο χώρο της ΝA Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου, το Δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 1.131 μονάδες (στοιχεία 31.03.2012). Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια και άνω του ενάμιση εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.
Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους, Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της. Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος. Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank - Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH, μητρική της Eurobank, εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας
Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα. Σήμερα η Eurobank διαθέτει δίκτυο 400 περίπου καταστημάτων στην χώρα μας.
newsit.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές της 05/10/2012
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ιδρύματα δίπλα στον άνθρωπο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ