2012-10-08 20:37:43
Φωτογραφία για Ιωάννινα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την πώληση της «Δωδώνης»
«Η γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", είναι η Ακρόπολη της Ηπείρου. Όπως η Ακρόπολη δεν πωλείται, έτσι και η Δωδώνη δεν πρόκειται να πουληθεί ποτέ…». Αυτό διατυμπάνιζαν στο παρελθόν οι πολιτικοί σε κάθε ευκαιρία για να καθησυχάζουν τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά από την Παρασκευή το απόγευμα, το πλειοψηφικό πακέτο (67,77%) της γαλακτοβιομηχανίας πουλήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, στο κοινοπρακτικό σχήμα SI, στο οποίο μετέχουν με 90% η επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives UK LLP και 10% η Σίμος Food Group AE, έναντι τιμήματος περίπου 21 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της βιομηχανίας, -που να σημειωθεί είναι κερδοφόρος-, ανήκει στις Συνεταιριστικές Ενώσεις της Ηπείρου και τους κτηνοτρόφους. Οι τελευταίοι ζητούσαν χρόνια τώρα, να βρεθεί λύση ώστε η «Δωδώνη» να περάσει στα χέρια των κτηνοτρόφων, που ήταν αυτοί που την ίδρυσαν. Μόλις ανακοινώθηκε η πώληση, κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την «Δωδώνη» διαμαρτυρόμενοι, χωρίς να εμποδίζουν την λειτουργία του εργοστασίου που παράγει και προωθεί κανονικά τα προϊόντα του στην αγορά. Είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί για μέρες, ενώ έχουν προγραμματίσει και συλλαλητήριο για αύριο Τρίτη.


Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η ΑΤΕ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι με την πώληση επιδιώκεται, «…η ανάπτυξη της Δωδώνης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα, η αξιοποίηση του προσωπικού, οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην προώθηση των προϊόντων, η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους».

Από την πλευρά της η Strategic Initiatives, σε ανακοίνωσή της, αφού αναφέρεται στην αγορά του 67,77% της «Δωδώνης» από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζει ότι, για την αγορά των μετοχών δε θα χρησιμοποιηθεί κανενός είδους τραπεζική χρηματοδότηση. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με, ίδια κεφάλαια των επενδυτών και ως εκ τούτου θα επιφέρει την εισροή νέων ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «…Η Δωδώνη, έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στην παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, άριστης ποιότητας και έχει εδραιώσει σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους Έλληνες καταναλωτές. Διακρίνουμε την προοπτική ενδυνάμωσης της εμπορικής θέσης της ΔΩΔΩΝΗ στην ελληνική αγορά και προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της. Επιπλέον τονίζουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε στην περιοχή των Ιωαννίνων και της ευρύτερης Ηπείρου, αλλά και την πρόθεσή μας να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία στη Δωδώνη και την ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με όλους τους εργαζομένους, κτηνοτρόφους και τοπικούς μετόχους για να συνεχίσουμε την επιτυχή ανάπτυξη τις εταιρείας. Ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος είναι η διατήρηση της μακροχρόνιας πλέον σχέσης του Έλληνα καταναλωτή με τη Δωδώνη και η ανάπτυξη των εταιρικών δραστηριοτήτων μέσω της δημιουργίας μιας ευρύτερης γκάμας νέων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται σημαντικές νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και εξοπλισμό και κυρίως εμπιστοσύνη και αφοσίωση στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τα μέχρι σήμερα μεγάλα επιτεύγματα της «Δωδώνης» και έχουμε κάθε πρόθεση να επενδύσουμε στη μελλοντική της ανάπτυξη.

Αντιλαμβανόμαστε την επένδυση στην Δωδώνη, ως μια επιχειρηματική πλατφόρμα προοπτικών ανάπτυξης της SI στον γαλακτοβιομηχανικό τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Εταιρεία μας Strategic Initiatives, είναι μια διεθνής επενδυτική Εταιρεία, με παρουσία σε οχτώ χώρες και με τρέχουσες επενδυτικές δραστηριότητες σε επιχειρηματικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας όπως επεξεργασία τροφίμων, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, εξόρυξη και γεωργία. Οι μέτοχοι μας είναι Γαλλικής, Βρετανικής και Ρώσικης εθνικότητας. Πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας και η επένδυσή μας αυτή το αποδεικνύει. Ελπίζουμε ότι με αφορμή την δική μας επένδυση και άλλοι ξένοι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα επενδύσουν στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας….».

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, αντέδρασαν έντονα στην πώληση της «Δωδώνης», ενώ στις διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν συμμετοχή για την απόκτησή της, από κοινού με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) ΑΕ, αλλά αποκλείστηκαν. Στόχος της κοινής προσπάθειας ήταν να μείνει η «Δωδώνη» στα «χέρια των Ηπειρωτών». Στην τελική φάση για την πώληση της Δωδώνης είχαν φθάσει τρεις εταιρείες: η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με τη Simos Foods και η Τυράς. Η τελική απόφαση πάρθηκε ύστερα από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας, -που βρίσκεται υπό εκκαθάριση-, οι οποίοι είναι η Alpha Bank ΑΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και η Δικηγορική Εταιρεία Σαραντίτη. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις τοπικών Αρχών, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων, που ζητούν να παραμείνει η εταιρεία στους Ηπειρώτες παραγωγούς.

-Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ «Α.Ε. ιδρύθηκε στις 17-4-1963 από την ΑΤΕ και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας είναι 11.892 000 ευρώ και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2011 ανέρχεται σε 31.496.000 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας συμπεριλαμβανόμενων και των σταθμών συγκέντρωσης και πρόψυξης γάλακτος καλύπτουν εκτάσεις 151.080 τ.μ., η δε κτιριακή εγκατάσταση καλύπτει περίπου 31.460 τ.μ. σε ιδιόκτητα ακίνητα. Αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρίας είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά το 2011 η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 70.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή Φέτας η οποία διατίθεται σε πολλές συσκευασίες, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμα και βούτυρο), και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πρόβεια και αγελάδος, κεφαλοτύρι και γίδινο). Η «Δωδώνη» προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου. Η εταιρία εφαρμόζει το σύστημα ελέγχου διαδικασιών HACCP και είναι πιστοποιημένη για όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 9001/2000 και τα συστήματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων BRC και IFS. Η «Δωδώνη» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Κατά το έτος 2011 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 96.684.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3.594.000 ευρώ, έναντι κερδών 2.528.142,60 ευρώ της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση 30,86%. ενώ εξήχθηκε περίπου το 22% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών. Τα προϊόντα της «Δωδώνης» βρίσκονται στα ράφια όλων των μεγάλων σούπερ –μάρκετ της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά κ.λ.π.
..
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ