2012-10-20 07:21:18
Φωτογραφία για Προτάσεις για επαναγορά ομολόγων
Του Nίκου Χρυσολωρα

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές παραδέχονται –ανεπισήμως πάντα– ότι μία από τις επιλογές που συζητούνται μεταξύ των εταίρων μας για την επαναφορά του δημοσίου χρέους της χώρας σε βιώσιμη τροχιά είναι και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία αυτή τη στιγμή διακινούνται στη δευτερογενή αγορά σε τιμές υποπολλαπλάσιες της ονομαστικής τους αξίας. Εφ’ όσον το σχέδιο αυτό λειτουργήσει, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει τα περίπου 63 δισ. ευρώ ελληνικού δημοσίου χρέους που κατέχουν ιδιώτες, με πολύ λιγότερα χρήματα και στη συνέχεια να τα διαγράψει.

Πρόκειται για ιδέα που δεν είναι καινούργια, καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα είχε συζητηθεί να «τρέξει» παράλληλα με το PSI, ενώ σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Ελλάδα δοκίμασε ένα περιορισμένης έκτασης πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στα τέλη Σεπτεμβρίου, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της τιμής τους.


Επιπλέον, οι συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ ερμηνεύουν την πρόσφατη κάθετη πτώση των ελληνικών σπρεντ στην πρόταση που κατέθεσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, από το Τόκιο, για την έναρξη επαναγοράς ομολόγων ως πιο πρόσφορη λύση για τη μείωση του χρέους.

Η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται μεν στο τραπέζι, αλλά απαιτεί χρήματα, τα οποία θα πρέπει να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι. Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι με το που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, η τιμή πώλησης των ελληνικών ομολόγων θα ανέβει, πλησιάζοντας την ονομαστική τους αξία. Ετσι, τα οφέλη του προγράμματος θα εξανεμιστούν. Εξάλλου, επειδή τα ομόλογα των ιδιωτών υπάγονται πλέον στο αγγλικό δίκαιο, οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να πιεστούν να δεχθούν χαμηλότερη τιμή για να τα πουλήσουν, υπό την απειλή νέου «κουρέματος». Το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας συζητείται μεν στο Συμβούλιο Eμπειρογνωμόνων του Eurogroup (ΕWG), αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λύση δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη.

πηγη:kathinerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ