2012-10-25 10:29:03
Φωτογραφία για Δίκη Μαρί - Αγωνιώδεις οι προσπάθειες του ΥΠΑΜ να πείσει Μ. Κυπριανού για την επικινδυνότητα του φορτίου
O αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργίου που από το 2010 – 2011 υπηρετούσε στο Υπουργείο Άμυνας, κατέθεσε χθες ως 12ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011. Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την ανακριτική κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία για τα γεγονότα της υπόθεσης στις 17/7/2011 στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά τύχη» έλαβε μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στις 7/2/2011. Πρόσθεσε ότι του έκαναν «εντύπωση οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του ΓΕΕΦ να πείσουν τον ΥΠΕΞ για την επικινδυνότητα του φορτίου» ενώ από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ είχε πει πως ασκούνται πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Συρία και το Ιράν για επιστροφή του φορτίου ή για καταβολή ενός ποσού. Διαβάστε περισσότερα για τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία.


Όταν ύστερα από λίγες μέρες ο μάρτυρας ζήτησε να μάθει από τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη για το περιεχόμενο του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk», του απάντησε πως «το θέμα ήταν απόρρητο και το χειριζόταν το Προεδρικό» και πως «ούτε ο αρχηγός του ΓΕΕΦ δεν έχει γνώση» του περιεχομένου του φορτίου.

Είπε ακόμα ότι στη σύσκεψη της 5/7/2011 όταν συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου είχε εισηγηθεί μια ιδιωτική εταιρεία στη Λάρνακα η οποία διέθετε γερανοφόρο όχημα, αλλά όπως είπε κανένας δεν έδωσε απάντηση στην εισήγηση του. Πρόσθεσε πως η εντύπωση που του δόθηκε ήταν πως με βάση τα λεγόμενα του συνταγματάρχη Γεωργιάδη η «κατάσταση ήταν μεν σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη» και σημείωσε ότι στη σύσκεψη δεν είχε οριστεί πρακτικογράφος και θεώρησε σκόπιμο να κρατά δικές του σημειώσεις, κάτι που έκανε σε όλες τις συσκέψεις και συναντήσεις που συμμετείχε.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι δύο μέρες μετά τη σύσκεψη της 5/7/2011 είχε ρωτήσει τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους τι γίνεται με το φορτίο και από την απάντηση του αντιλήφθηκε ότι «το θέμα το διαχειρίζονταν άλλοι και ότι υπήρχαν σκέψεις για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων σε αποθήκη του ΓΕΕΦ στο Γέρι».

Πρόσθεσε πως λόγω του ότι δεν βρήκε χρόνο για να γράψει από τις σημειώσεις του τα πρακτικά της συνάντησης και επειδή θεωρούσε ότι ο φάκελος για την υπόθεση, πρέπει να είναι συμπληρωμένος, έκανε το πρακτικό στις 12/7/2011 συμπληρώνοντας γεγονότα από μνήμης. Μάλιστα είπε, συμβουλεύτηκε και το λοχαγό του ΥΠΑΜ Ανδρέα Γεννάρη που ήταν μαζί του στη σύσκεψη και κρατούσε πρακτικά ύστερα από δικές του οδηγίες, προκειμένου να διασταυρώσει τις δικές του σημειώσεις. Το πρακτικό αυτό, ο κ. Γεωργίου, όπως είπε το πήρε στον Υπουργό Αμυνας και του το διάβασε ο ίδιος, αλλά ο Υπουργός δεν του είπε τίποτε.

Είπε ακόμα ότι σ’ αυτό το πρακτικό έβαλε ως ημερομηνία σύνταξης την 7/7/2011 γιατί όπως εξήγησε τα πρακτικά γίνονταν 1-2 μέρες μετά την συνάντηση. Ωστόσο σημείωσε, «σημασία δεν έχει η ημερομηνία αλλά το περιεχόμενο» του πρακτικού. Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης πως στις 14/7/2011 διάβασε σε καθημερινή εφημερίδα (Φιλελεύθερο) ότι το συγκεκριμένο πρακτικό διέρρευσε στον Τύπο και μάλιστα διάβασε και ορισμένα αποσπάσματα. Τότε, πρόσθεσε, «πήγα στο γραφείο του ΥΠΑΜ, είπα ότι αυτό ήταν απαράδεκτο και ζήτησα να γίνει έρευνα για τη διαρροή γιατί το θέμα ήταν πολύ σοβαρό».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ζήτησε από το μάρτυρα να αναφέρει όσα λέχθηκαν κατά τη διαφωνία που είχαν στη σύσκεψη της 7/2/2011 ο τέως ΥΠΕΞ με τον τότε Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Λεωνίδα Παντελίδη. Ο μάρτυρας είπε ότι ο τέως ΥΠΕΞ προέβη σε «φραστική επίθεση» εναντίον του Λεωνίδα Παντελίδη όταν είχε πει να διαχωριστεί η πυρίτιδα από τα υπόλοιπα υλικά και να πάρουμε έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για καταστροφή πρώτα της πυρίτιδας και μετά για τα υπόλοιπα υλικά.

Πρόσθεσε πως όταν ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι είχε συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρέσβη είτε της Συρίας είτε του Ιράν για διευθέτηση του θέματος, ο τέως ΥΠΕΞ του είχε ζητήσει σε «πολύ έντονο ύφος, να μην ανακατεύεται στην υπόθεση γιατί το ΥΠΕΞ διαχειρίζεται το θέμα και πρέπει να συνεννοείται μαζί του» και πως «με αυτή την ενέργεια εγώ αγοράζω χρόνο».

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού, ο οποίος ζήτησε να μάθει γιατί δεν ανάφερε στην ανακριτική του κατάθεση στην Αστυνομία ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 ο τότε ΥΠΑΜ είχε πει στον τότε ΥΠΕΞ «Μάρκο μου το φορτώσετε (το φορτίο) τζαι τραβήσετε πίσω. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτε». Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι δεν υπήρχε πρακτικογράφος στη σύσκεψη.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης κατά πόσον δεν θεώρησε σημαντικό να αναφέρει στην κατάθεση του αυτό που είχε αναφέρει ο τότε ΥΠΕΞ πως «πηγαίνοντας στον ΟΗΕ αγοράζουμε χρόνο» ο μάρτυρας είπε πως «στο δικαστήριο πρέπει να πω όλη την αλήθεια και όταν βλέπω τους μαυροφορεμένους συγγενείς θα επιμένω να λέω την αλήθεια». Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως «όταν δίνεις κατάθεση στην Αστυνομία ο πόνος των συγγενών είναι εκεί», πρόσθεσε πως ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στις «αγωνιώδεις προσπάθειες του ΥΠΑΜ» και διερωτήθηκε πως αυτό που είπε ο Μάρκος Κυπριανού ότι «αγοράζω χρόνο» το θυμήθηκε 19 μήνες μετά. Ο μάρτυρας είπε ότι «τώρα που έχω καθαρό μυαλό το θυμάμαι καθαρά σαν να βλέπω βίντεο» και ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί έχετε πάει στο ίδιο καθαριστήριο για να καθαρίσετε το μυαλό σας».

Σου υποβάλλω συνέχισε η υπεράσπιση ότι αυτά που λες είναι ψέμα που το επινόησες εσύ και άλλοι συνάδελφοι σου και ήρθατε βαλτοί να επιβάλετε αυτό το ψέμα. Ο μάρτυρας απάντησε πως «εγώ φορώ μια στολή που την τιμώ και δεν είναι ψέμα».

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμα στο δικαστήριο ότι στις 6/9/2011 με επιστολή του μέσω του δικηγόρου του στη Μονομελή Επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου ζήτησε να καταθέσει αλλά τελικά δεν κλήθηκε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο κ. Γεωργίου είπε πως στην κατάθεση του στην Αστυνομία ανέφερε όλα όσα έγιναν και για το πρακτικό που συνέταξε και πως όταν πήρε το έγγραφο αυτό στις 12/7/2011 στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Χρίστο Μαληκκίδη και του είπε ότι όσα αναφέρονται στο πρακτικό «είναι η πραγματική αλήθεια», αυτός του είπε ότι «ο καθένας θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον του».

Ο μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Ο κ. Ευσταθίου ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσον στη σύσκεψη της 5/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης καθησύχαζε τους παρευρισκόμενους ότι η κατάσταση ήταν μεν σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη και ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται. Ο κ. Γεωργίου απάντησε πως ο κ. Γεωργιάδης είχε πει πως κάποιο μέρος του εμπορευματοκιβωτίου είχε αναφλεγεί ή εκραγεί και ότι για τα υπόλοιπα «μικρά κιβώτια δεν γνώριζε την κατάσταση».

Σε ερώτηση της υπεράσπισης εάν το πνεύμα που δόθηκε από τον κ. Γεωργιάδη ήταν «μη πνίγεστε σε ένα ποτήρι νερό» και τους καθησύχαζε, ο μάρτυρας απάντησε πως «εμένα μου δημιούργησε την εντύπωση ότι η κατάσταση ήταν μεν σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί με την κατάθεση του τέως Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Άμυνας Πέτρου Καρεκλά.

Χθες η Κατηγορούσα Αρχή αφαίρεσε 25 μάρτυρες κατηγορίας από τον κατάλογο μαρτύρων μεταξύ των οποίων, γιατροί, ιατροδικαστές, παραϊατρικό προσωπικό, αστυφύλακες και συγγενείς θυμάτων.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ούτε... λέξη για Κιντή
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ούτε... λέξη για Κιντή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ