2012-11-01 02:07:33
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Πριν μερικές ημέρες (22-23η Οκτωβρίου 2012) η διεθνής κοινότητα αιφνιδιάστηκε από μια περίεργη είδηση. Άγνωστα Α/Φ βομβάρδισαν και κατέστρεψαν το στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα Αλ Γιαρμούκ (Yarmouk), στο Χαρτούμ του Σουδάν. Το ερώτημα που δημιουργήθηκε αμέσως ποιοι το έκαναν και για ποιο λόγο και μάλιστα σε αυτή την χώρα το Σουδάν, αν και το μυαλό των επαϊόντων πήγε μόνο σε μία χώρα. Και στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική μόνο μία χώρα μπορούσε να κάνει τέτοιας μορφής αιφνιδιαστικής επιxείρηση. Το αίνιγμα λύθηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας ο Ομάρ Μπασίρ , ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται το Ισραήλ. Ως συνήθως το Ισραήλ έχει ως πολιτική του να μην επιβεβαιώνει ούτε να απορρίπτει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times, στη νυκτερινή επιχείρηση διάρκειας τεσσάρων ωρών, συμμετείχαν συνολικά δώδεκα εναέρια μέσα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, τέσσερα αεροσκάφη F-15I Ra’am έπληξαν το βιομηχανικό συγκρότημα Yarmouk ενώ άλλα τέσσερα παρείχαν αεροπορική κάλυψη σε ενδεχόμενο scramble των Σουδανικών MiG-29. Ταυτόχρονα στην Ερυθρά Θάλασσα πετούσε ζεύγος ελικοπτέρων CΗ-53 Yas’ur, έτοιμα να αναλάβουν αποστολή έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) σε περίπτωση που κάποιο από τα πληρώματα των Ra’am αναγκαζόταν να εγκαταλείψει. Υποστηρικτικό ρόλο έπαιξε αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Boeing 707, που εκτιμάται, πως σε κάποιο σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα ανεφοδίασε με καύσιμα, τον σχηματισμό των F-15Ι Ra’am, τα οποία κλήθηκαν να διανύσουν απόσταση 2400 μιλίων (3900 ΚΜ) συνολικά. Τέλος, αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου G550 SEMA (Special Electronic Missions Aircraft) προσέφερε κάλυψη στο “πακέτο” από τα Αιγυπτιακά ραντάρ στο Σινά και την Σουδανική αεράμυνα που ήταν ανεπτυγμένη γύρω από το Χαρτούμ.
Και το ερώτημα είναι γιατί έγινε η παράτολμη αυτή επιχείρηση; Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αποφασίστηκε από την Ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η εξουδετέρωση του συγκεκριμένου στόχου, γιατί στο στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα «Αλ Γιαρμούκ», οι Σουδανοί κατασκεύαζαν βαλλιστικούς πυραύλους Sehab, που ανέπτυξε και κατασκευάζει η ιρανική αμυντική βιομηχανία, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε σχετική άδεια από το καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης!
Έτσι λοιπόν, απώτερος σκοπός των Ιρανών ήταν να δημιουργήσουν μια στρατηγική εφεδρεία των συγκεκριμένων πυραύλων μακριά από το Ιράν, σε περίπτωση που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ κατόρθωναν να τους εξουδετερώσουν εντός του Ιράν, με κάποιο αιφνιδιαστικό προληπτικό πλήγμα, ή με δολιοφθορά, όπως έγινε πέρυσι με το «ατύχημα» στη βάση πυραύλων Φόρντο. Οι Σουδανοί, ως αντάλλαγμα, θα κρατούσαν έναν αριθμό πυραύλων για το δικό τους οπλοστάσιο.
Ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ έκανε λίγες μέρες μετά την επίθεση μια δήλωση, περί λήψης «αποφασιστικών μέτρων κατά ισραηλινών συμφερόντων που αποτελούν πλέον νόμιμους στόχους». Η δήλωση αυτή ήταν στην ουσία «εντολή» προς εξτρεμιστικές Ισλαμιστικές οργανώσεις για κτυπήματα προς τον μεγάλο εχθρό των Αράβων και του Ισλαμισμού, το Ισραήλ. Και άλλο που δεν ήθελαν όλες οι ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των παρεμφερών Παλαιστινιακών. Έτσι αμέσως μετά την δήλωση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Μπασίρ , ως αντίποινα φυσικά για την καταστροφή του Ιρανικού (στην ουσία) εργοστασίου πυραύλων στο Χαρτούμ, ομάδες Παλαιστινίων από την περιοχή της Γάζας, της Χαμάς φυσικά, προχώρησαν, το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου, στην εκτόξευση ρουκετών Γκραντ, κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ισραήλ στη Ντιμόνα. Οι ρουκέτες εξερράγησαν σε υπαίθρια σημεία της συνοικίας Ραμάτ Νέγκεβ στα νοτιοδυτικά της Ντιμόνα.
Είναι η πρώτη φορά, που Παλαιστινιακοί πύραυλοι από την Λωρίδα της Γάζας, έφθασαν τόσο κοντά στην στρατηγικότερη και καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή του Ισραήλ.
Το πυρηνικό εργοστάσιο απέχει μόλις 42,5 χιλιόμετρα από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Η Χαμάς τελευταία έχει υιοθετήσει, κατά τρόπο εμφανή, μία νέα, επεκτατική και στοχευμένη πολιτική που σηματοδοτείται από δύο σοβαρές εξελίξεις:
Πρώτον, η ηγεσία της Χαμάς έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε επιχειρησιακό βραχίονα της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ, συμπληρώνοντας τοιουτοτρόπως τη Χεζμπολλά, που δρα στα Βόρεια του Ισραήλ, από τον Νότιο Λίβανο.
Δεύτερον, η Ισλαμική αυτή ριζοσπαστική οργάνωση (Χαμάς) έχει αποκτήσει βελτιωμένους πυραύλους εδάφους-εδάφους και στρέφεται πλέον κατά των πιο ευαίσθητων στόχων που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς τους, π.χ. κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ισραήλ, των αεροπορικών βάσεων και του αμερικανικού σταθμού ραντάρ που βρίσκονται στη Νέγκεβ.
Είναι αυτονόητο ότι οι πύραυλοι Γκραντ που διαθέτει η Χαμάς προέρχονται από το Ιράν και εισήχθησαν στην Λωρίδα της Γάζας, με το λαθρεμπόριο που διεξάγεται από τα τούνελ, που συνδέουν την Γάζα με την Αίγυπτο, στο Σινά. Η ηγεσία της Γάζας αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης και βολής των πυραύλων και της τελειοποίησης της σκόπευσης των βλημάτων τους.
Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία των IDF [Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων] αντέδρασαν αμήχανα απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF (Israel Defense Forces), αποκάλυψε αρχικά ότι εκτοξεύτηκε μία ρουκέτα Γκραντ από τη Γάζα προς τη Μπέερ Σέμπα (πόλη κοντά στην Ντιμόνα), κάνοντας εν συνεχεία λόγο για δύο ρουκέτες Γκραντ, που εξερράγησαν εκτός πόλεως.
Εντούτοις, οι επίσημες αρχές τήρησαν σιωπηρή στάση επί ώρες μετά την εκτόξευση της ρουκέτας Γκραντ κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα. Στρατιωτικές πηγές από την περιοχή επισημαίνουν πως πρόκειται για την δεύτερη φορά, σε διάστημα ενός μηνός, όπου η Τεχεράνη εστιάζει στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισραήλ, δεδομένου ότι, στις 6 Οκτωβρίου, ένα Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) , κατάφερε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και να φωτογραφήσει τόσο τον πυρηνικό αντιδραστήρα όσο και το ραντάρ που χρησιμοποιείται για την αντιαεροπορική άμυνα της πυρηνικής εγκατάστασης. Τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος [προτού καταρριφθεί από ισραηλινό F-16] εστάλησαν στη Χαμάς προκειμένου να αξιοποιηθούν για τον υπολογισμό της τροχιάς του βλήματος που εκτοξεύτηκε κατά της Ντιμόνα. Και σε ότι αφορά το UAV , όπως αποκαλύφθηκε, ήταν τύπου stealth (αόρατο από τα ραντάρ) και μάλιστα αντίγραφο του αμερικανικού UAV Sentinel που είχαν αιχμαλωτίσει προ 10 μηνών οι Ιρανοί και μάλιστα ανέπαφο.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ένας πόλεμος χαμηλής έντασης, ανορθόδοξος τις περισσότερες φορές, που και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν έξυπνα όπλα, σύγχρονα μέσα, δολιοφθορές, δολοφονίες, σαμποτάζ, κυβερνοπόλεμο και κλασσικές πολεμικές επιχειρήσεις ακραίας μορφής. Επιστρατεύουν όλα τα μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν τους φίλους των, τους ομοϊδεάτες των, όπου και αν βρίσκονται, αρκεί να επιτευχθεί ο σκοπός των. Χρησιμοποιούν την προπαγάνδα, τον εκφοβισμό, την πολιτική και την διπλωματία και κάθε εφικτό μέσο. Και εκπέμπουν μηνύματα προς τον αντίπαλο.
Έτσι το μήνυμα που στέλνει η επιχείρηση του Ισραήλ προς τους Ιρανούς, είναι ότι τα Ισραηλινά μαχητικά διήνυσαν μια απόσταση 1.800-1.900 χιλιομέτρων, για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ το Ιράν απέχει 1.600 χιλιόμετρα. Άρα το μήνυμα λέει στους Ιρανούς: «Προσέξτε, το μακρύ χέρι του Δαυίδ σας φθάνει με άνεση!! Αυτό που κάναμε στους φίλους σας είναι μια δοκιμή». Βέβαια, οι συνθήκες που θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενη επιχείρηση για να πληγούν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ήταν πολύ δυσκολότερες, αλλά και ο σχεδιασμός θα ήταν διαφορετικός.
Σε ότι αφορά τους Ιρανούς το μήνυμα στον αντίπαλο είναι ότι οι φίλοι του είναι κοντά , είναι δίπλα ή και μέσα στο Ισραήλ. Και θα αντιδράσουν, αν συμβεί αυτό που το Ισραήλ φωνάζει συνεχώς τον τελευταίο καιρό. Στο Βορρά, στον Νότιο Λίβανο είναι η Χεζμπολλά και εν μέρει το καθεστώς Άσσαντ (παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον εμφύλιο, που σπαράσσει την χώρα). Και Νοτιοανατολικά του Ισραήλ, στη Γάζα η Χαμάς. Και μπορεί η Αεροπορία του Ισραήλ να είναι το μακρύ χέρι του Δαυίδ, αλλά και το Ιράν στον πυραυλικό τομέα έχει τρομερές δυνατότητες. Και ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος μεταξύ των δύο κυρίων δυνάμεων σε όλη την Μέση Ανατολή, Ισραήλ και Ιράν θα συνεχίζεται και αναμένουμε τις Αμερικανικές εκλογές, το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος και πλανητάρχης και τι αποφάσεις τελικά θα πάρει για την Μέση Ανατολή, που όσο περνάει ο καιρός οι εξελίξεις από κρίσιμες θα γίνονται επικίνδυνες.
Επικίνδυνες όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους και την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ενδεχομένως για ολόκληρο τον κόσμο.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ.
ΠΗΓΗ: http://www.analystsforchange.org/2012/11/o.html#more
GeopoliticsDailyNews
Πριν μερικές ημέρες (22-23η Οκτωβρίου 2012) η διεθνής κοινότητα αιφνιδιάστηκε από μια περίεργη είδηση. Άγνωστα Α/Φ βομβάρδισαν και κατέστρεψαν το στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα Αλ Γιαρμούκ (Yarmouk), στο Χαρτούμ του Σουδάν. Το ερώτημα που δημιουργήθηκε αμέσως ποιοι το έκαναν και για ποιο λόγο και μάλιστα σε αυτή την χώρα το Σουδάν, αν και το μυαλό των επαϊόντων πήγε μόνο σε μία χώρα. Και στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική μόνο μία χώρα μπορούσε να κάνει τέτοιας μορφής αιφνιδιαστικής επιxείρηση. Το αίνιγμα λύθηκε μετά από λίγες ημέρες, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας ο Ομάρ Μπασίρ , ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται το Ισραήλ. Ως συνήθως το Ισραήλ έχει ως πολιτική του να μην επιβεβαιώνει ούτε να απορρίπτει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times, στη νυκτερινή επιχείρηση διάρκειας τεσσάρων ωρών, συμμετείχαν συνολικά δώδεκα εναέρια μέσα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, τέσσερα αεροσκάφη F-15I Ra’am έπληξαν το βιομηχανικό συγκρότημα Yarmouk ενώ άλλα τέσσερα παρείχαν αεροπορική κάλυψη σε ενδεχόμενο scramble των Σουδανικών MiG-29. Ταυτόχρονα στην Ερυθρά Θάλασσα πετούσε ζεύγος ελικοπτέρων CΗ-53 Yas’ur, έτοιμα να αναλάβουν αποστολή έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) σε περίπτωση που κάποιο από τα πληρώματα των Ra’am αναγκαζόταν να εγκαταλείψει. Υποστηρικτικό ρόλο έπαιξε αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Boeing 707, που εκτιμάται, πως σε κάποιο σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα ανεφοδίασε με καύσιμα, τον σχηματισμό των F-15Ι Ra’am, τα οποία κλήθηκαν να διανύσουν απόσταση 2400 μιλίων (3900 ΚΜ) συνολικά. Τέλος, αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου G550 SEMA (Special Electronic Missions Aircraft) προσέφερε κάλυψη στο “πακέτο” από τα Αιγυπτιακά ραντάρ στο Σινά και την Σουδανική αεράμυνα που ήταν ανεπτυγμένη γύρω από το Χαρτούμ.
Και το ερώτημα είναι γιατί έγινε η παράτολμη αυτή επιχείρηση; Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αποφασίστηκε από την Ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η εξουδετέρωση του συγκεκριμένου στόχου, γιατί στο στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα «Αλ Γιαρμούκ», οι Σουδανοί κατασκεύαζαν βαλλιστικούς πυραύλους Sehab, που ανέπτυξε και κατασκευάζει η ιρανική αμυντική βιομηχανία, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε σχετική άδεια από το καθεστώς των Μουλάδων της Τεχεράνης!
Έτσι λοιπόν, απώτερος σκοπός των Ιρανών ήταν να δημιουργήσουν μια στρατηγική εφεδρεία των συγκεκριμένων πυραύλων μακριά από το Ιράν, σε περίπτωση που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ κατόρθωναν να τους εξουδετερώσουν εντός του Ιράν, με κάποιο αιφνιδιαστικό προληπτικό πλήγμα, ή με δολιοφθορά, όπως έγινε πέρυσι με το «ατύχημα» στη βάση πυραύλων Φόρντο. Οι Σουδανοί, ως αντάλλαγμα, θα κρατούσαν έναν αριθμό πυραύλων για το δικό τους οπλοστάσιο.
Ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ έκανε λίγες μέρες μετά την επίθεση μια δήλωση, περί λήψης «αποφασιστικών μέτρων κατά ισραηλινών συμφερόντων που αποτελούν πλέον νόμιμους στόχους». Η δήλωση αυτή ήταν στην ουσία «εντολή» προς εξτρεμιστικές Ισλαμιστικές οργανώσεις για κτυπήματα προς τον μεγάλο εχθρό των Αράβων και του Ισλαμισμού, το Ισραήλ. Και άλλο που δεν ήθελαν όλες οι ακραίες Ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των παρεμφερών Παλαιστινιακών. Έτσι αμέσως μετά την δήλωση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Μπασίρ , ως αντίποινα φυσικά για την καταστροφή του Ιρανικού (στην ουσία) εργοστασίου πυραύλων στο Χαρτούμ, ομάδες Παλαιστινίων από την περιοχή της Γάζας, της Χαμάς φυσικά, προχώρησαν, το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου, στην εκτόξευση ρουκετών Γκραντ, κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ισραήλ στη Ντιμόνα. Οι ρουκέτες εξερράγησαν σε υπαίθρια σημεία της συνοικίας Ραμάτ Νέγκεβ στα νοτιοδυτικά της Ντιμόνα.
Είναι η πρώτη φορά, που Παλαιστινιακοί πύραυλοι από την Λωρίδα της Γάζας, έφθασαν τόσο κοντά στην στρατηγικότερη και καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή του Ισραήλ.
Το πυρηνικό εργοστάσιο απέχει μόλις 42,5 χιλιόμετρα από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Η Χαμάς τελευταία έχει υιοθετήσει, κατά τρόπο εμφανή, μία νέα, επεκτατική και στοχευμένη πολιτική που σηματοδοτείται από δύο σοβαρές εξελίξεις:
Πρώτον, η ηγεσία της Χαμάς έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε επιχειρησιακό βραχίονα της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ, συμπληρώνοντας τοιουτοτρόπως τη Χεζμπολλά, που δρα στα Βόρεια του Ισραήλ, από τον Νότιο Λίβανο.
Δεύτερον, η Ισλαμική αυτή ριζοσπαστική οργάνωση (Χαμάς) έχει αποκτήσει βελτιωμένους πυραύλους εδάφους-εδάφους και στρέφεται πλέον κατά των πιο ευαίσθητων στόχων που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς τους, π.χ. κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ισραήλ, των αεροπορικών βάσεων και του αμερικανικού σταθμού ραντάρ που βρίσκονται στη Νέγκεβ.
Είναι αυτονόητο ότι οι πύραυλοι Γκραντ που διαθέτει η Χαμάς προέρχονται από το Ιράν και εισήχθησαν στην Λωρίδα της Γάζας, με το λαθρεμπόριο που διεξάγεται από τα τούνελ, που συνδέουν την Γάζα με την Αίγυπτο, στο Σινά. Η ηγεσία της Γάζας αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης και βολής των πυραύλων και της τελειοποίησης της σκόπευσης των βλημάτων τους.
Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία των IDF [Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων] αντέδρασαν αμήχανα απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF (Israel Defense Forces), αποκάλυψε αρχικά ότι εκτοξεύτηκε μία ρουκέτα Γκραντ από τη Γάζα προς τη Μπέερ Σέμπα (πόλη κοντά στην Ντιμόνα), κάνοντας εν συνεχεία λόγο για δύο ρουκέτες Γκραντ, που εξερράγησαν εκτός πόλεως.
Εντούτοις, οι επίσημες αρχές τήρησαν σιωπηρή στάση επί ώρες μετά την εκτόξευση της ρουκέτας Γκραντ κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα. Στρατιωτικές πηγές από την περιοχή επισημαίνουν πως πρόκειται για την δεύτερη φορά, σε διάστημα ενός μηνός, όπου η Τεχεράνη εστιάζει στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισραήλ, δεδομένου ότι, στις 6 Οκτωβρίου, ένα Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) , κατάφερε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και να φωτογραφήσει τόσο τον πυρηνικό αντιδραστήρα όσο και το ραντάρ που χρησιμοποιείται για την αντιαεροπορική άμυνα της πυρηνικής εγκατάστασης. Τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος [προτού καταρριφθεί από ισραηλινό F-16] εστάλησαν στη Χαμάς προκειμένου να αξιοποιηθούν για τον υπολογισμό της τροχιάς του βλήματος που εκτοξεύτηκε κατά της Ντιμόνα. Και σε ότι αφορά το UAV , όπως αποκαλύφθηκε, ήταν τύπου stealth (αόρατο από τα ραντάρ) και μάλιστα αντίγραφο του αμερικανικού UAV Sentinel που είχαν αιχμαλωτίσει προ 10 μηνών οι Ιρανοί και μάλιστα ανέπαφο.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ένας πόλεμος χαμηλής έντασης, ανορθόδοξος τις περισσότερες φορές, που και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν έξυπνα όπλα, σύγχρονα μέσα, δολιοφθορές, δολοφονίες, σαμποτάζ, κυβερνοπόλεμο και κλασσικές πολεμικές επιχειρήσεις ακραίας μορφής. Επιστρατεύουν όλα τα μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν τους φίλους των, τους ομοϊδεάτες των, όπου και αν βρίσκονται, αρκεί να επιτευχθεί ο σκοπός των. Χρησιμοποιούν την προπαγάνδα, τον εκφοβισμό, την πολιτική και την διπλωματία και κάθε εφικτό μέσο. Και εκπέμπουν μηνύματα προς τον αντίπαλο.
Έτσι το μήνυμα που στέλνει η επιχείρηση του Ισραήλ προς τους Ιρανούς, είναι ότι τα Ισραηλινά μαχητικά διήνυσαν μια απόσταση 1.800-1.900 χιλιομέτρων, για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ το Ιράν απέχει 1.600 χιλιόμετρα. Άρα το μήνυμα λέει στους Ιρανούς: «Προσέξτε, το μακρύ χέρι του Δαυίδ σας φθάνει με άνεση!! Αυτό που κάναμε στους φίλους σας είναι μια δοκιμή». Βέβαια, οι συνθήκες που θα αντιμετώπιζε ενδεχόμενη επιχείρηση για να πληγούν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ήταν πολύ δυσκολότερες, αλλά και ο σχεδιασμός θα ήταν διαφορετικός.
Σε ότι αφορά τους Ιρανούς το μήνυμα στον αντίπαλο είναι ότι οι φίλοι του είναι κοντά , είναι δίπλα ή και μέσα στο Ισραήλ. Και θα αντιδράσουν, αν συμβεί αυτό που το Ισραήλ φωνάζει συνεχώς τον τελευταίο καιρό. Στο Βορρά, στον Νότιο Λίβανο είναι η Χεζμπολλά και εν μέρει το καθεστώς Άσσαντ (παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον εμφύλιο, που σπαράσσει την χώρα). Και Νοτιοανατολικά του Ισραήλ, στη Γάζα η Χαμάς. Και μπορεί η Αεροπορία του Ισραήλ να είναι το μακρύ χέρι του Δαυίδ, αλλά και το Ιράν στον πυραυλικό τομέα έχει τρομερές δυνατότητες. Και ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος μεταξύ των δύο κυρίων δυνάμεων σε όλη την Μέση Ανατολή, Ισραήλ και Ιράν θα συνεχίζεται και αναμένουμε τις Αμερικανικές εκλογές, το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος και πλανητάρχης και τι αποφάσεις τελικά θα πάρει για την Μέση Ανατολή, που όσο περνάει ο καιρός οι εξελίξεις από κρίσιμες θα γίνονται επικίνδυνες.
Επικίνδυνες όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους και την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ενδεχομένως για ολόκληρο τον κόσμο.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ.
ΠΗΓΗ: http://www.analystsforchange.org/2012/11/o.html#more
GeopoliticsDailyNews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κορίτσι των "Ράδιο Αρβύλα", ολόγυμνη!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπολόγιζαν χωρίς το Λιμενικό Σώμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ