2012-11-12 09:23:34
Φωτογραφία για Τα επακόλουθα μιας ιστορικής λεωφορειοπειρατείας (1999)
Ένας ιερωμένος από τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε τον τάφο του Pisli, η ταινία και τι υποστηρίζουν οι αλβανοί για το συμπατριώτη τους (βίντεο)

Πριν από 13 χρόνια η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε σοκαρισμένη την πρώτη λεωφορειοπειρατεία, όπως μεταδόθηκε σχεδόν λεπτό προς λεπτό από όλα τα κανάλια.

Ο 25χρονος αλβανός Flamur Pisli, κατέλαβε το λεωφορείο γιατί - όπως υποστήριζε - είχε κατηγορηθεί άδικα από την Ελληνική Αστυνομία για την κατοχή τριών όπλων και είχε απελαθεί. Υποστήριζε πως του την είχε στήσει ο εργοδότης του που ήταν αστυνομικός για να μην τον πληρώσει και ότι στα κρατητήρια του έκαναν «απερίγραπτες πράξεις».

 Μετά την απέλαση του, ο Pisli επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, στο χωριό που δούλευε (Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης) και κατέλαβε το λεωφορείο, κρατώντας ομήρους τους επιβάτες του. Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία, χρησιμοποιώντας κινητό επιβάτιδας και ζήτησε λύτρα 50 εκατομμυρίων δρχ, τα τρία Καλάσνικοφ για τα οποία είχε κατηγορηθεί, καθώς και ασφαλή μετάβαση στην πατρίδα του.


Το λεωφορείο αφού έκανε κάποιες βόλτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατευθύνθηκε προς την Κρυσταλοπηγή όπου πέρασε τα σύνορα ανενόχλητο.

100 χλμ μετα τα σύνορα, λίγο μετά το Ελμπασάν, η όλη περιπέτεια είχε τραγική κατάληξη: Κατά τη διάρκεια επιχείρησης απελευθέρωσης των 9 ελλήνων ομήρων, η αλβανική αστυνομία σκότωσε εκτός από τον πειρατή Flamur Pisli και τον νεαρό επιβάτη του λεωφορείου Γιώργο Κουλούρη από το Κάτω Σχολάρι.

Ένας ιερωμένος επισκέφτηκε την οικογένεια και τον τάφο του Pisli

Αρκετά χρόνια μετά, ένας ιερωμένος από τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε τον τάφο του Pisli, για να ψάλει ένα τρισάγιο και να συναντήσει τους δικούς του. Ο ιερωμένος που γνώριζε τον αλβανό καθώς έκανε κάποια μεροκάματα στο σπίτι του, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν και έρανε τον τάφο με φύλλα από τις ελιές που είχε φυτέψει ο ίδιος στο χωριό.

Οι αλβανοί για τον Pisli

Στη Αλβανία ο Pisli έγινε «θρύλος» και γράφτηκαν τραγούδια γι’ αυτόν  καθώς όπως υποστηρίζουν, «με την πράξη του ήθελε να αποκαταστήσει τη δική του τιμή και των συμπατριωτών που το ελληνικό κράτος και κυρίως η αστυνομία τους συμπεριφέρθηκε βάρβαρα». ( Όπως φάνηκε η τιμή τους άξιζε τρία όπλα και 50 εκ. δραχμές!!!)

Η ταινία

Η ιστορία αυτή γυρίστηκε ταινία από τον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα,  για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων του πατέρα του άτυχου Γιώργου Κουλούρη και άλλων πολιτών, γιατί ηρωοποιεί τον αλβανό (όσοι άκουσαν τις συνομιλίες στον αέρα θα θυμούνται ότι ο Pisli δεν έστεκε καλά στα μυαλά του), για τον τρόπο που παρουσιάζει την Ελληνική Αστυνομία και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι συντελεστές βέβαια λένε πως «είναι τέχνη και δεν είναι αναπαράσταση του περιστατικού» όταν όμως η «τέχνη» στερεύει από ιδέες και ασχολείται με τη ζωή και τα σύμβολα των ανθρώπων διαστρεβλώνοντας τα, δεν είναι τέχνη αλλά κάτι άλλο Βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης μετην επίσκεψη του έλληνα ιερωμένου στον τάφο του Pisli
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ