2012-11-22 12:51:02
Φωτογραφία για Συμφωνία για εκεχειρία πέτυχαν Αίγυπτος-ΗΠΑ
Με καθυστέρηση σχεδόν μία ημέρας, ύστερα από ένα μπαράζ ανταλλαγής πυραύλων και ρουκετών αλλά και την ανατίναξη ενός παγιδευμένου λεωφορείου στο Τελ Αβίβ (από την οποία ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι), υπογράφηκε τελικώς χθες η συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 9 ώρα Ελλάδας.

Φαίνεται πως ήταν απαραίτητη η παρουσία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον -η οποία πραγματοποίησε περιοδεία-αστραπή στην περιοχή- προκειμένου να μπει η τελική πινελιά στη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία ανήκε στην Αίγυπτο, η οποία «σήκωσε» και το μεγαλύτερο βάρος των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, το μεν Ισραήλ δεσμεύτηκε να σταματήσει κάθε πλήγμα σε βάρος της Γάζας, από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, συμπεριλαμβανομένων των «επιλεκτικών δολοφονιών» στελεχών της Χαμάς και άλλων οργανώσεων. 

Επίσης, το Τελ Αβίβ ανέλαβε την υποχρέωση να ανοίξει ...σταδιακά τα συνοριακά περάσματα, καθώς και να διευκολύνει τη μετακίνηση προσώπων και τη διακίνηση αγαθών μέσω αυτών. Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές οργανώσεις υποσχέθηκαν να διακόψουν όλες τις επιθετικές ενέργειες που έχουν στόχο το έδαφος του Ισραήλ, μαζί φυσικά και την εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών. 

Την τήρηση των συμφωνηθέντων ανέλαβε να ελέγχει η Αίγυπτος, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ενώ έκκληση απηύθυνε προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να τιμήσουν τις υπογραφές τους ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παραβίαση της εκεχειρίας, ανά πάσα στιγμή. Εφόσον δε συμβεί κάτι τέτοιο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές, ενώ θα εκδηλωθεί και χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ