2012-12-01 21:31:02
Φωτογραφία για Πρόοδος δίχως αντίκρισμα
του Ευάγγελου Σταυριανάκη

Aν με ρωτούσε κάποιος ποιο από τα δύο προτιμώ, συντηρητισμός ή βιαστικός προοδευτισμός, θα προτιμούσα το πρώτο. Γιατί;

Το λέει ο λαός, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις μισά. Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι.

Σε κάποια επίπεδα της κοινωνίας και της πολιτικής χρειάζεται πρόοδος. Όχι όμως δίχως όρια. Στο τέλος θα χάσουμε τη λέξη οδό από το πρόοδος.

Συμφωνώ, να γίνει πρόοδος. Που όμως; Πολλοί προοδευτικοί και νεοφιλελεύθεροι θέλουν ένα ανεξάντλητο προοδευτισμό. Προσοχή όμως. Όταν θέλεις πρόοδο, πρέπει να έχεις και τα μέσα να την στηρίξεις. Όχι ψηφίζουμε ένα προοδευτικό νόμο μέσα σε μια σπηλιά του homosapiens. Πολύ μεγάλη διαφορά. Πολύ μεγάλη απόσταση.

Οι λεγόμενοι προοδευτικοί έχουν χάσει την έννοια πρόοδο. Την έχουν αντικαταστήσει με την οπισθοδρόμηση. Πρώτα κοιτάω που βρίσκομαι και μετά πάω στο επόμενο. Πρώτα βλέπω τι πρέπει να κάνω και μετά το κάνω. Για να προοδεύσει ένας τόπος, πρέπει να δει που έχει καθυστέρηση.


Δυστυχώς οι κυβερνώντες έχουν οι ίδιοι καθυστέρηση.

Για αυτό ζητάνε πρόοδο δίχως μέσα, δίχως επίγνωση, δίχως ευθύνη, δίχως αντίκρισμα. Η πρόοδος που επιθυμούν δεν έχει ουσία.

Πρόοδος δεν είναι το να παράγεις χρήμα από χρήμα, το να αυξάνει χωρίς όριο το χρήμα, το να αγοράζεις porsche, το να ζεις μια ζωή μέσα στα λούσα. Ενώ ο διπλανός να μην έχει να φάει, να μην έχει κάπου να πιαστεί, κάτι να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι κάθοδος.
freepen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ