2012-12-05 11:12:03
Φωτογραφία για Τουρκία και Ρωσία ανανεώνουν στρατηγικές συμφωνίες
Η Τουρκία και η Ρωσία μοιράζονται κοινές γραμμές στην εξωτερική τους πολιτική, ως αποτέλεσμα μιας «στρατηγικής προοπτικής» που έχει βάλει τη σφραγίδα της στους πρόσφατους δεσμούς των δύο χωρών, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.

«Αυτό το στρατηγικό όραμα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και τον πλούτο και, στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε έμφαση στις σχέσεις μας με την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.«Η Πολυδιάστατη συμφωνία στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της στρατηγικής προοπτικής μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος μας είναι, ο αμοιβαίος όγκος συναλλαγών να φτάσει τα $ 100 δις», συνέχισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.Ο Ερντογάν, παινεύοντας το κόμμα του, δήλωσε επίσης ότι οι εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία αυξήθηκαν επτά φορές από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποτελεί πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας.Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια του τρίτου Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και 11 σχετικές συμφωνίες, για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Χάσμα απόψεων Πούτιν - Ερντογάν για τη συριακή κρίση

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

«Δεν χρειάζεσαι να είσαι ευφυής ή ειδικός για να αντιληφθείς πως η Συρία δεν είναι σε θέση να επιτεθεί στους γείτονές της
. Είναι αδύνατον». Με την απάντηση αυτή που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας σχετικά με τις όποιες προθέσεις της Δαμασκού. Αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του υποστήριξε πως επί ένα και πλέον χρόνο η Συρία αδυνατεί να νικήσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, επομένως οι φόβοι για ενδεχόμενη επίθεση σε κάποια γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι ανύπαρκτη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η Δαμασκός διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μειδίασε λέγοντας πως είναι γνωστό πως η Συρία δεν είναι πυρηνική δύναμη, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να αναπτύξει πυραύλους Patriot στα σύνορά της με τη Συρία, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αντίρρηση της χώρας του, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα «δεν είναι και τα καλύτερα καθώς είναι παλιάς γενιάς». Αναφορικά με τις ανησυχίες της Αγκυρας, εξήγησε πως αν και τις κατανοεί απόλυτα, θεωρεί πως η ανάπτυξη και άλλων όπλων στα τουρκοσυριακά σύνορα, αντί να επιλύσει την κρίση θα την επιδεινώσει.

Με τις παραπάνω δηλώσεις να φανερώνουν το χάσμα απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για το ζήτημα της Συρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλοντας να σπάσει την αμηχανία, δήλωσε πως οι θέσεις της Μόσχας και της Αγκυρας σχετικά με το Συριακό είναι ταυτόσημες, ωστόσο διαφέρουν ως προς τους τρόπους που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίλυσή του. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάσθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συζήτηση να εστιάζεται στο ζήτημα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να κυριαρχήσει η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας και στην οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας».

Σε αντίθεση με τη διχογνωμία που υπήρξε στο ζήτημα της Συρίας, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών φαίνεται πως βαίνει ικανοποιητικά. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου της Τουρκίας προχωράει κανονικά. Οπως μάλιστα υπενθύμισε ο Ρώσος πρόεδρος, το συγκεκριμένο έργο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάζεται αποκλειστικά με ρωσικά κεφάλαια, ενώ το 25% από τα κέρδη που θα προκύψουν θα διατεθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Τουρκία. Σχετικά με την προοπτική επέκτασης του Blue Stream προς άλλες χώρες, Πούτιν και Ερντογάν δήλωσαν πως αυτό το ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Χρυσές δουλειέςΕπειδή άλλο ως γνωστόν η φιλία και άλλο η δουλειά, τα νούμερα που παρέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είναι εντυπωσιακά. Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κατάλογο με το μεγαλύτερο ύψος εμπορικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το 2011 έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την τρέχουσα χρονιά θα φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ