2012-12-12 10:25:02
Φωτογραφία για Επιτυχής εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα
Την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου που μετέφερε δορυφόρο, ο οποίος τέθηκε σε προγραμματισμένη τροχιά, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε ότι ο τριών επιπέδων πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την εκλογή του Νοτιοκορεάτη προέδρου και ένα χρόνο μετά το θάνατο του ηγέτη της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, στις 17 Δεκεμβρίου 2011.

Ο πύραυλος, πέρασε πάνω από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση της χώρας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την εκτόξευση του πυραύλου έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.


Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εκτόξευση ως «εξαιρετικά προβοκατόρικη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας καθώς έχουν δεσμευτεί πλήρως για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τη στενή συνεργασία με τους φίλους της στην περιοχή.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους έξι εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για να αναλάβουν την κατάλληλη δράση», είπε ο Βίτορ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα για να στείλει στη Βόρεια Κορέα ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συνέπειες».

Η Ιαπωνία από την πλευρά της ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συνεδριάσει εντός της ημέρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορεάς, Λι Μιουνγκ-μπακ κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των κορυφαίων συμβούλων του. Ο υπουργός Εξωτερικών του είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ