2012-12-27 09:25:06
Φωτογραφία για Σουσάκι: Το άγνωστο ηφαίστειο, 5 λεπτά από το εξοχικό του Σημίτη
Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία που στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της εξοχικής κατοικίας που διατηρεί εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπάρχει ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα που ακόμη και σήμερα διατηρεί έντονη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το Σουσάκι, ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σήμερα, περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα καθώς από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.


Στα στόμια των πολλών στοών (φυσικών και τεχνητών) που υπάρχουν στην περιοχή, συναντάμε συχνά ψόφια έντομα και πουλιά, θανατωμένα από τα δηλητηριώδη αέρια. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους.

Πως να φτάσετε εκεί

Η διαδρομή ξεκινά από έναν παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου λίγο πριν τα διϋλιστήρια της Motor Oil. Για να φτάσουμε στο ξεκίνημα της διαδρομής ερχόμενοι από Αθήνα ή Κόρινθο, ακολουθούμε την εθνική οδό μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων. Στον κόμβο αυτό, βγαίνουμε από την εθνική οδό και ο δρόμος μας οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό. Στο σημείο αυτό κάνουμε αριστερά και ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό με κατεύθυνση προς Κόρινθο για 3,4 χλμ. Στο σημείο αυτό, όπου η παλαιά εθνική οδός οδεύει παράλληλα και πολύ κοντά με τη νέα, κάνουμε δεξιά.

Ο δρόμος που ακολουθούμε περνά πάνω από τη νέα εθνική οδό από μια γέφυρα και καταλήγει σε έναν παράδρομο της στο ρεύμα προς Κόρινθο. Εκεί, δεν ακολουθούμε τον παράδρομο, αλλά συνεχίζουμε ευθεία σε ασφαλτόδρομο για 140 μ. Στο σημείο αυτό υπάρχει διακλάδωση όπου ο δρόμος χωρίζει σε δύο χωματόδρομους και μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο (001). Συνεχίζουμε πεζοί στον αριστερό χωματόδρομο με κατεύθυνση βορειοδυτική.

Μετά από 200 μ συναντάμε στα δεξιά μας μια μάντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων και συνεχίζουμε ευθεία.

Μετά από άλλα 240 μ συναντάμε διασταύρωση όπου πηγαίνουμε ευθεία.

Μετά από άλλα 150 μ ο δρόμος που ακολουθούμε διασταυρώνεται με ένα ρέμα. Ακολουθούμε δεξιά το ρέμα, το οποίο θα μας οδηγήσει στο ηφαίστειο.

Μετά από 800 μέτρα πορείας το ρέμα στενεύει, οι πλαγιές του αποτελούνται από ηφαιστειακά πετρώματα και λίγα μέτρα αριστερά μας υπάρχουν στοές στο έδαφος από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια.

Οδεύοντας στο φαράγγι, συναντάμε πολλές οπές, μικρές και μεγάλες, από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια. Στα σημεία αυτά τα πετρώματα εμφανίζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς και χρώματα. Η δυσοσμία βέβαια είναι κατά τόπους πολύ έντονη Συνεχίζοντας να ανηφορίζουμε, το φαράγγι στενεύει αλλά χωρίς εξοπλισμό και με αρκετή προσοχή μπορούμε να φτάσουμε μέχρι ένα σημείο όπου κατά περιόδους σχηματίζεται ένας καταρράκτης με μια μικρή λιμνούλα από κάτω του. Στο φαράγγι υπάρχουν διάσπαρτες μικρές πηγές. Από τον καταρράκτη και πάνω η ανάβαση είναι δύσκολη και μάλλον χρειάζεται εξοπλισμό.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το κυπριακό «πρόβλημα».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κυπριακό «πρόβλημα».
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ