2013-01-02 03:57:03
Φωτογραφία για Στην Ιρλανδία και για έξι μήνες η προεδρία
Σταθερότητα, δουλειά, ανάπτυξη και ανάπτυξη. Αυτό είναι το μότο της ιρλανδικής προεδρίας, της έβδομης και της πιο σημαντικής στην ιστορία της.

Η Ιρλανδία, παρά την κρίση, θέλει να δείξει ότι είναι και πάλι παρούσα.

Τα ηνία της ΕΕ ανέλαβε σήμερα η Ιρλανδία. Για έξι μήνες θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με 27 χώρες και να παίζει το ρόλο του καλού διαμεσολαβητή. Παρά την κρίση που η ίδια η χώρα βιώνει, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντα Κένυ θέλει να δείξει ότι μπορεί και θέλει να ξαναβρεί η χώρα του τη χαμένη δημοσιονομική της πειθαρχία.

Φιλευρωπαίοι

Η κυπριακή προεδρία, η πρώτη για τη χώρα, δεν καταγράφηκε στις χρυσές σελίδες της Ένωσης. Η Κύπρος είχε τα δικά της προβλήματα. Και παρέδωσε την σκυτάλη σε μια άλλη χώρα επίσης με προβλήματα, τη χώρα που το 2010 μπήκε ως πρώτη στην ΕΕ στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Έντα Κένυ έχει στις Βρυξέλλες τη φήμη του καλού μάνατζερ
. Επί πλέον οι Ιρλανδοί θεωρούνται φιλοευρωπαίοι. Παρά το μεγάλο χρέος τους και τα άδεια ταμεία το Δουβλίνο αποφάσισε να διαθέσει 3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ιστορικού Κάστρου της πρωτεύουσας. Πάνω από το Κάστρο έχει επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αφού τους επόμενους 6 μήνες αναμένονται 15.000 διπλωμάτες για συμβούλια υπουργών και συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων. Μεγάλες εταιρείες ζήτησαν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση και έτσι η ιρλανδική κυβέρνηση εξοικονομεί πόσο 14 εκατ ευρώ.

Μόνο νερό της βρύσης

Με την προεδρία, που θα της κοστίσει συνολικά 60 εκατ, ευρώ, η Ιρλανδία θέλει να δείξει ότι μπορεί και θέλει να κάνει οικονομία. Η προηγούμενη, το 2004, όταν η χώρα συγκέντρωνε τον θαυμασμό και η οικονομία της το χαρακτηρισμό «Κέλτικος τίγρης», κόστισε 110 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρχει εμφιαλωμένο νερό για τους διψασμένους διπλωμάτες, αλλά νερό της βρύσης. Η προεδρία στην ΕΕ έρχεται σε μια αποφασιστικής σημασίας χρονιά. Μετά τη φούσκα ακινήτων που προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας της η Ιρλανδία θέλει να δείξει ότι είναι και πάλι παρούσα. Τέλος του 2013 ολοκληρώνεται το πακέτο διάσωσης και η χώρα προτίθεται να ξαναβγεί στην ελεύθερη αγορά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει τεράστιο συμφέρον να βγει όσο γίνεται νωρίτερα το Δουβλίνο από την κρίση. Και οι μεγάλες χώρες της Ένωσης δεν θα είχαν αντίρρηση, εάν από αυτή την προεδρία έβγαινε ένα μήνυμα παραδειγματισμού από το βορρά προς το νότο, του τύπου «ρίξτε το βλέμμα σας στη νήσο - και διδαχτείτε πως γίνεται οικονομία». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ