2013-01-15 10:51:06
Φωτογραφία για Ηλεία: Εκπτώσεις και βλέπουμε για τους εμπόρους που ποντάρουν στο τελευταίο τους χαρτί
Το τελευταίο τους «χαρτί» θα παίξουν πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, χρόνια της κρίσης, δεν είναι λίγες εκείνες που

μετά το πέρας των εκπτώσεων και αφού έχουν πουλήσει όσα αποθέματα μπόρεσαν, βάζουν «λουκέτο».

Ειδικά φέτος ο εμπορικός κόσμος αναμένει κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που υπέστη κατά την εορταστική περίοδο, όπου ο τζίρος κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν και επίσημα σήμερα και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν με ποσοστό 50% τουλάχιστον στα είδη ένδυσης, 30% στα είδη υπόδησης και τα είδη τεχνολογίας, ενώ σε υψηλά ποσοστά αναμένεται να κυμανθούν και οι εκπτώσεις στα είδη οικιακού εξοπλισμού.

Προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου εκτιμάται ότι τα ποσοστά έκπτωσης θα φτάσουν ακόμη και το 80%, όπως συμβαίνει παραδοσιακά. Αυτές τις ημέρες, πάντως, πολλά ήταν τα εμπορικά καταστήματα, που πραγματοποίησαν προσφορές σε όλα ή σε μέρος των προϊόντων τους, πρακτική βεβαίως που προ κρίσης ήταν ξένη στην αγορά.


Προσπάθεια … επιβίωσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων, οι χειμερινές εκπτώσεις 2013 θα χαρακτηρίζονται από τις γενναίες μειώσεις τιμών, κάτι που ήδη έχει γίνει αισθητό από τις προσφορές στα καταστήματα της Ηλείας, οι οποίες προηγούνται της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

«Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο των εορτών, οι έμποροι αναμένουν να υπάρξει μια κίνηση τέτοια που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν» ανάφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ηλείας Γιώργος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε ότι επειδή όλοι πλέον δίνουν αγώνα επιβίωσης θα προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις προσφέροντας πολύ καλά προϊόντα.

«Αφενός για να μπορέσουν οι καταναλωτές να ψωνίσουν και αφετέρου για να δοθεί και στους εμπόρους η ευκαιρία να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις μας. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα υπάρξει μια σχετικά καλή κίνηση η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων».

«Απαισιοδοξία»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής τονίζοντας ότι δεν έχουν και πολλά να ελπίζουν στην περίοδο των εκπτώσεων και αυτό γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. «Είμαστε πανέτοιμοι και όλα τα καταστήματα έχουν προϊόντα σε αφθονία. Μια μικρή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει ώστε να γλιτώσουμε τη… φυλακή, υπάρχει!

Σημασία όμως πλέον δεν έχει αν οι εκπτώσεις θα είναι 50-60% αλλά το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για αγορές, κάτι που το είδαμε ξεκάθαρα και στην εορταστική περίοδο. Οπότε μην περιμένουμε και πολλά… και ιδίως τούτο το μήνα που τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά το άλλο» επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά και οικονομία σε όλα τα προϊόντα (ένδυσης, υπόδησης, διατροφής) γιατί με την έλευση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών η χώρα οδηγήθηκε στην ανεργία και την ακρίβεια. «Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την ελπίδα μας και μέχρι τον Ιούνιο θα φανεί πόσοι θα αντέξουν να μείνουν ανοιχτοί».

Ανύπαρκτες προσδοκίες

Ουσιαστικά ανύπαρκτες τόνισε πως είναι οι προσδοκίες των εμπόρων από την έλευση των εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Πέτρος Παπαδάτος. «Οι καταναλωτές βρίσκονται στη χειρότερη περίοδο και τα μαγαζιά πλέον έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να προσφέρουν χαμηλές τιμές.

Παρά λοιπόν το ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, δυστυχώς αυτό δεν συμβαδίζει με αυτά που βιώνει η πραγματική οικονομία. Οι φετινές εκπτώσεις εκτιμώ ότι θα είναι οι φτωχότερες όλων των εποχών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών Χαράλαμπου Παλλαδινού. «Σίγουρα έχουμε όλη την καλή διάθεση και διαθέτουμε ποιότητα και τιμές κάνοντας τις χειμερινές εκπτώσεις μοναδικές. Όλα όμως εξαρτώνται από τη δύναμη και τη διάθεση των καταναλωτών, εάν και εφόσον έχουν χρήματα να διαθέσουν. Ελπίζουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς… είμαστε υποχρεωμένοι να ελπίζουμε».

Πηγή: Κική Κολοβέρου-Εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ