2013-01-15 10:52:22
Φωτογραφία για Εκδήλωση για την μετανάστευση εντός ΕΕ διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ,
Θα παρουσιαστούν τα ευρύματα της έρευνας MOVEACT,

«Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι πολίτες πια! Μετανάστευση εντός της ΕΕ και ευρωπαϊκή κρίση», θα είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνει Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το κέντρο Europe Direct σήμερα, Τρίτη στις 18.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος για τη μετανάστευση MOVEACT, που εκπονήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων).

Οι μετανάστες της ΕΕ αγγίζουν το 2% με 3% του συνολικού πληθυσμού των 27 κρατών μελών.Οι αριθμοί τους έχουν αυξηθεί από το 2004 και ειδικά από το 2007, με την ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ. Αυτού του είδους η πρόσφατη κινητικότητα εντός της ΕΕ είχε πρωτίστως οικονομικά κίνητρα με τους ευρωπαίους πολίτες των νέων κρατών μελών να αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.


Τα ευρήματα της έρευνας MOVEACT αφορούν τους Βρετανούς, Γερμανούς, Πολωνούς και Ρουμάνους πολίτες που ζουν στην Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Το πρόγραμμα MOVEACT εξετάζει τις εμπειρίες και τις απόψεις Ευρωπαίων πολιτών που μετακινήθηκαν εντός της ΕΕ –τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται– αναζητώντας απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

Οι μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ Είναι ενταγμένοι στις κοινότητες όπου έχουν εγκατασταθεί; Συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή;

Είναι «πρωτοπόροι» της ενωμένης Ευρώπης / αισθάνονται «Ευρωπαίοι πολίτες» ή απλά είναι «μετανάστες» σαν τους άλλους που χρησιμοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης στην ΕΕ;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται πολιτικά και κοινωνικά στην Ελλάδα. Παράλληλα θα προβληθεί βίντεο όπου αποτυπώνονται οι εμπειρίες εννέα Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στα τέσσερα εξεταζόμενα κράτη μέλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Gisèle Vivier» του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Πρόγραμμα:

18:00-18:15

Χαιρετισμοί

Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

Ιορδάνης Ψημμένος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

Συντονιστής: Ιορδάνης Ψημμένος

18:15 – 18:45

Προβολή βίντεο «Something for tomorrow» του Alberto Bougleux

18:45 – 19:00

Μικαέλα Μαρούφωφ, Βοηθός Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ: «Παλαιοί» και «νέοι» ευρωπαίοι μετανάστες στην Ελλάδα: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος ή δυο διαφορετικές πραγματικότητες;

19:00 – 19:10

Ντάρια Λαζαρέσκου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου: Ευρωπαϊκή ιδιότητα του πολίτη και Ρουμάνοι μετανάστες στην Ελλάδα.

19:10 – 19:20

Ovidiu Palcu, Διευθυντής της οργάνωσης «Σύγχρονα Βαλκάνια», Αθήνα

19:20 – 19:30

Helen Peters –Παπαδογιάννη, Υποψήφια δημοτική σύμβουλος, Αποκόρωνας, Χανιά

19:30 – 20:00

Συζήτηση

Θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης Eδώ.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ